I pored statusa zviždača, njegov progon nastavljen

Emir Mešić koji je prošle godine prijavio korupciju u Upravi za indirektno oporezivanje BiH, iako ima status zaštićenog prijavitelja korupcije, ponovo je pred disciplinskom komiisijom te uprave. U Upravi za indirektno oporezivanje kažu da disciplinski postupci nemaju veze sa tim što je Mešić prijavio korupciju.

Republika Srpska 03.11.2021 | 19:24
I pored statusa zviždača, njegov progon nastavljen

Emir Mešić suspendovani radnik Uprave za indirektno oporezivanje BiH treći put je pred disciplinskom komisijom ove Uprave. Prvi put je pred komisijom bio zbog njegove navodne uloge u nabavci higijenskih sredstava za potrebe graničnog prelaza Rača, a drugi put zbog navoda o kršenju pravila i rušenja ugleda Uprave iznošenjem informacija u javnost.

Sve se dešava nakon što je Mešić u avgustu prošle godine prijavio korupciju i kriminal u Upravi za indirektno oporezivanje, slučaj dozvoljavanja naplate na jednom carinskom terminalu privatnom licu.

U Transparency internationalu BiH podsjećaju da je Mešić dobio status prijavitelja korupcije kod Agencije za prevenciju korupcije BiH ali i da je pored toga nastavljen progon.

U Transparency internationalu napominju da je nedopustivo da je Mešić tek uz njihovu podršku na kraju prepušten sam sebi.

Iz Uprave za indirektno oporezivanje saopštili su da su disciplinski postupci protiv Emira Mešića pokrenuti zbog toga što je počinio teže povrede službene dužnosti u okviru obavljanja poslova a ne zbog odmazde.

Direktor Agencije za prevenciju korupcije Hasim Šabanović rekao je za BN televiziju da ova Agencija postupa u skladu sa zakonom i da su oni dobili informacije od komisije ministarstva pravde BiH da disciplinski postupci protiv Mešića nisu pokrenuti zbog prijave korupcije već zbog kršenja pravila i službene odgovornosti. Oni u tom slučaju, kaže Šabanović, ne mogu djelovati.

Tužilaštvo BiH, inače, najavilo je da će do kraja godine donijeti odluku po Mešićevoj prijavi korupcije u Upravi za indirektno oporezivanje.

(BN)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Izdrzi

03.11.2021 18:36

Ziv i zdrav bio, junace!

ODGOVORITE
Name

U principu

04.11.2021 02:47

To je opomena svima koji imaju namjeru da krenu Emirovim stopama - dakle, ako prijaviš kriminal koji si vidio da se radi, ne očekuj zaštitu, već očekuj da ćeš ostati bez posla, da ćeš biti progonjen, da će ti trpjeti porodica...

Name

Prijavitelj

03.11.2021 19:00

Ja sam više puta iz Republike Srpske lično se obraćao ovoj Agenciji za borbu protiv korupcije u Sarajevu i nikakve koristi, niti pomoći nisam nikad dobio od nje. Sve te lijepo saslušaju, ali kažu da nisu uopšte nadležni za entitetska nivoe. Apsolutno beskorisna institucija.

ODGOVORITE
Name

Ha Ha

03.11.2021 20:00

Čuj beskorisna, možda za tebe, ovi koji tu "rade", uzimaju lovu lopatom.

Name

Krajišnik

03.11.2021 19:02

Hahahahahaha pa šta je mislio da će napredovati ako prijavi??U državi carstva mita i korupcije našao se jedan da prijavljuje pa ga ostaviše na cjedilu,e tako i treba glupsonu!Zato Jeleni Majstorović ne može niko ništa vedri i oblači u i UiO i pod direktnom komandom je Laktašenka!!

ODGOVORITE
Name

Neznanovic

03.11.2021 19:18

Nažalost takva nam je drzava

ODGOVORITE
Name

Zvizdac

03.11.2021 19:25

Eto Agencije koja garantuje prijavitelju, smijesno...Pa naravno da ce ovi izmisliti neko drugo djelo da ga progone. Ta agencija je samo jos jedna u nizu koja ne sluzi ni cemu

ODGOVORITE
Name

Ima li srama?

03.11.2021 19:33

Tu treba pokrenuti postupak protiv agencije. Kako to oni tvrde da nije zbog prijave korupcije momak postradao?

Name

jeremija

03.11.2021 20:23

tako vam je svugde u ovoj usranoj državici, najveći lopovi u tužilaštvima, onaj majmun iz Bl, ajd sto je tražio 3000eura,nego fukara hoce i dvije tegle nutele, ma te majmune treba kastrirati javno, takvi su u Brčkom u tuzilastvu svi do jednog

ODGOVORITE
Name

Imt

03.11.2021 22:21

Pored toga sto je napravio zlocinacku kriminalnu institucihu UIO sa svim mogucim vidovima kriminala i korupcije.Đakula je poznat po mrznji prema pripadnicima drugih vjera.To je dokazani rasista i da se uradi presjek svih disciplinskih postupaka vidjelo bi se iz kojeg tora su zasticeni uposleni.Ovo ovome covjeku je cisto pakovanje i bilo je jos slicnih slucajeva samo ljudi zbog prijetnji i progona su sutili.Bivsi direktor je za Đakulu najvece nevinasce.

ODGOVORITE
Name

Prijedorcanin M.

04.11.2021 06:38

Kakvo je to krsenje zakona kad jednog patriotu drzava ne zeli da zastiti to je dokaz da je dzakula jaci od svih institucija i agencija zajedno ma ko da voli takvu drzavu.Mesicu izdrzi imas veliku moralnu podrsku ako bude trebalo i finansisku.