Lideri opozicije pisali Evropskoj radio-difuznoj uniji

Lideri opozicije pisali Evropskoj radio-difuznoj uniji: RTRS vrši provladinu selekciju medija

Republika Srpska 19.10.2021 | 09:32
Lideri opozicije pisali Evropskoj radio-difuznoj uniji

Samovolja RTRS-a predstavlja nezapamćen nasrtaj na slobodu medija, jer je cilj da se uguši svaki drugačiji glas u Republici Srpskoj koji nije u skladu sa politikom vladajuće partije koji se emituje preko signala Radio-televizije Republike Srpske i jednog broja komercijalnih medija kojim je dozvoljen priključak na MUX A – stoji u pismu koje su predsjednici opozicionih partija Mirko Šarović (SDS), Branislav Borenović (PDP), Nenad Nešić (DNS) i Goran Selak (SPS) uputili Evropskoj radio-difuznoj uniji, organizaciji koja okuplja sve evropske javne RTV emitere. 

„Želimo da Vas upoznamo sa činjenicom da Radio-televizija Republike Srpske kao jedan od javnih radio-televizijskih servisa Bosne i Hercegovine, već nekoliko mjeseci ne dozvoljava pojedininim komercijalnim televizijama emitovanje digitalnog signala i priključak na digitalni MUX A dok je to dozvolila komercijalnim televizijama bliskim vlasti iako je preuzela obavezu da svim velikim komercijalnim TV stanicama obezbijedi emitovanje programa nakon gašenja predajnika analognog signala“, stoji u pismu lidera opozicije. 

U pismu se podsjeća na odluke Regulatorne agencije za komunikacije BiH, kojom se kaže da su javni radiotelevizijski servisi dužni omogućiti digitalno zemaljsko emitovanje televizijskih programa ostalih RTV stanica prema tehničkim i programskim uslovima i na odluku Parlamentarne skupštine BiH, kojoj se od javnih sevisa RTRS i BHT i Regulatorne agencije za komunikacije traži da u roku od 30 dana u Digitalni MUX A na lokacijama Banjaluka, Sarajevo i Mostar uključe i komercijalne TV stanice koje ovih dana gase anologni TV signal. 

„BHT kao javni servis Bosne i Hercegovine dozvolio je signal komercijalnim televizijama u zonama pokrivenosti koje su imale prije gašenja analognog signala u Federaciji Bosne i Hercegovine. Međutim, ono što je BHT uradio sa ostalim značajnijim komercijalnim TV stanicama u Federaciji BiH,  Radio-televizija Republike Srpske već mjesecima odbija da uradi u Republici Srpskoj kršeći zaključak Parlamentarne skupštine BiH i vršeći svoju provladinu selekciju“, stoji u pismu upućenom Evropskoj radio-difuznoj uniji.

Lideri opozicije podsjećaju i na protest održan u Banjaluci  sa kojeg je kao jedan od zahtjeva iznesen stav da RTRS u najhitnijem periodu dozvoli uključenje komercijalnim TV stanicama u digitalni MUX A. 

„Očekujemo i od Vas, kao predstavnika krovne evropske radio-difuzne organizacije da učinite sve što je u vašoj moći da Radio-televizija Republike Srpske najhitnije dozvoli uključenje najvećih komercijalnih televizija u MUX A“ – stoji u dopisu koji potpisuju Mirko Šarović, Branislav Borenović, Nenad Nešić i Goran Selak.

(BN)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

rembrant

19.10.2021 07:43

Fuuuj i mi vi se sve vise gadite.povedite narod na ulice da zaustavimo ZLIKOVCA u pljackaskom pohodu .pa sta vise treba,ubijaju nas i bioloski nestajemo zbog njihobog kisika.ZAUSTAVIMO BURLETA jer samo ratom moze prikriti svoja zlodjela.nema vremena za pisma i dopisivanja sa bilo kim.

ODGOVORITE
Name

Građanin

19.10.2021 08:00

Šta pišete, kome pišete??? Na ulicu samo!!! Što masovnije proteste organizovati, mirne šetnje... I istrajati u tome treba a ne jedan skup i prstvu uvo!!! Naroda se on boji a ne koje kakve Evropske difuzne, il kako se već zove, agencije...

ODGOVORITE
Name

Aloo

19.10.2021 08:10

Ako moze se prikljuciti,okupiti opoziciju kod predajnika i sve prikljuciti ili i rtrs iskljuciti. To je narod napravio.

ODGOVORITE
Name

Wtf

19.10.2021 08:14

Ovo i jeste cilj dodika. Zakoni koje ce on podmetnuti da ugasi svaki glas razuma i svaku opoziciju...

ODGOVORITE
Name

Mitar

19.10.2021 08:17

I problem medija ćemo lako rešiti ako se trpimo Dodika

ODGOVORITE
Name

Kole

19.10.2021 08:50

Trazite svim direktorima ministrima poslanicima koji glasaju za gusenje bn tv , sankcije pa fino kad im porodice u becu srbiji itd osjete sankcije valjda se opamete, o ovom ozbiljno razmislite

ODGOVORITE
Name

Mirko

19.10.2021 09:03

Ja uporno govorim, sve ovo dodik radi da ugasi i zadnji glas razuma u srpskoj!!!

ODGOVORITE
Name

Daa

19.10.2021 11:02

Jednom sedmicno praviti proteste, koliko god bilo ljudi, samo da se pokaze narodu da moze da se promjeni vlast!

ODGOVORITE