Ugrožena globalna isporuka kafe zbog lokdauna

Lokdaun u Vijetnamu je povećao zabrinutost zbog smanjenja globalnih zaliha kafe jer je najveći grad i izvozno središte Ho Chi Minha i dalje zatvoren i pod strogim ograničenjima putovanja nakon velikog broja slučajeva Delta varijante koronavirusa, a Brazil istovremeno bilježi najgore mrazeve od 1994. godine.

Svijet 30.08.2021 | 10:47
Ugrožena globalna isporuka kafe zbog lokdauna

Vijetnam je veliki proizvođač robusta, zrna gorkog okusa koja se koristi u instant kafi i nekim mješavinama espressa. Veleprodajne cijene zrna robuste ove su godine do sada porasle za oko 50%.

Zatvaranje jugoistočnog grada Ho Chi Minha znači da se vijetnamski izvoznici bore za transport robe, uključujući zrna kafe, do luka za otpremu širom svijeta.

Ograničenja putovanja predstavljaju još jedan problem za izvoznike koji su se već suočili sa ozbiljnim nedostatkom transportnih kontejnera i visokim troškovima prevoza.

Grad i njegove luke ključni su dio globalne pomorske mreže koja vodi od Kine do Evrope.

Vijetnamsko udruženje za kafu i kakao i druge trgovačke organizacije pozvale su vladu da ublaži ograničenja kako bi se izbjegla dalja odlaganja isporuka i povezani troškovi.

Prošle sedmice vijetnamski ministar transporta odgovorio je na zabrinutost naredivši regionalnim vlastima na jugu zemlje da poduzmu mjere za ublažavanje nepotrebnih tereta u transportu robe, uključujući kafu.

Problemi s kojima se susreću vijetnamski proizvođači samo su posljednji problem koji je pogodio industriju kafe.

Brazil, najveći svjetski proizvođač vrhunskih arabica zrna kafe, svjedoči posljedicama suše i mraza na svojim usjevima.

Najgori mrazevi u Brazilu od 1994. godine doveli su cijenu neprženih zrna kave na najviši nivo zabilježen u skoro sedam godina.

Prema izvještajima, šteta od mraza bila je toliko velika da će neki uzgajivači kafe možda trebati ponovno zasaditi drveće, što bi moglo značiti da će im trebati tri godine da obnove proizvodnju.

(Klix)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Uh

30.08.2021 11:07

A Južna Amerika? A Arabija? Ma ima kafe kolko hoćeš.

ODGOVORITE
Name

Nole

30.08.2021 11:44

Ovi ko nasi poljoprivrednici,non stop im neki k.... smeta.

ODGOVORITE
Name

MILORAD

30.08.2021 13:21

MA, NEK IMA RAKIJE, KAVA NIJE BITNA !!!

ODGOVORITE
Name

Lo

30.08.2021 16:55

Bravo, Milo rade! Tako je!