Угрожена глобална испорука кафе због локдауна

Локдаун у Вијетнаму је повећао забринутост због смањења глобалних залиха кафе јер је највећи град и извозно средиште Хо Цхи Минха и даље затворен и под строгим ограничењима путовања након великог броја случајева Делта варијанте коронавируса, а Бразил истовремено биљежи најгоре мразеве од 1994. године.

Свијет 30.08.2021 | 10:47
Угрожена глобална испорука кафе због локдауна

Вијетнам је велики произвођач робуста, зрна горког окуса која се користи у инстант кафи и неким мјешавинама еспресса. Велепродајне цијене зрна робусте ове су године до сада порасле за око 50%.

Затварање југоисточног града Хо Цхи Минха значи да се вијетнамски извозници боре за транспорт робе, укључујући зрна кафе, до лука за отпрему широм свијета.

Ограничења путовања представљају још један проблем за извознике који су се већ суочили са озбиљним недостатком транспортних контејнера и високим трошковима превоза.

Град и његове луке кључни су дио глобалне поморске мреже која води од Кине до Европе.

Вијетнамско удружење за кафу и какао и друге трговачке организације позвале су владу да ублажи ограничења како би се избјегла даља одлагања испорука и повезани трошкови.

Прошле седмице вијетнамски министар транспорта одговорио је на забринутост наредивши регионалним властима на југу земље да подузму мјере за ублажавање непотребних терета у транспорту робе, укључујући кафу.

Проблеми с којима се сусрећу вијетнамски произвођачи само су посљедњи проблем који је погодио индустрију кафе.

Бразил, највећи свјетски произвођач врхунских арабица зрна кафе, свједочи посљедицама суше и мраза на својим усјевима.

Најгори мразеви у Бразилу од 1994. године довели су цијену непржених зрна каве на највиши ниво забиљежен у скоро седам година.

Према извјештајима, штета од мраза била је толико велика да ће неки узгајивачи кафе можда требати поновно засадити дрвеће, што би могло значити да ће им требати три године да обнове производњу.

(Клиx)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Ух

30.08.2021 09:07

А Јужна Америка? А Арабија? Ма има кафе колко хоћеш.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ноле

30.08.2021 09:44

Ови ко наси пољопривредници,нон стоп им неки к.... смета.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛОРАД

30.08.2021 11:21

МА, НЕК ИМА РАКИЈЕ, КАВА НИЈЕ БИТНА !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ло

30.08.2021 14:55

Браво, Мило раде! Тако је!