Nešić poziva vlasti da pomognu radnicima "Mofasa"

Predsjednik DNS Nenad Nešić pozvao je premijera Republike Srpske Radovana Viškovića da odmah smijeni, kako ga je nazvao ‘’stečajnog ministra privrede’’ Vjekoslava Petričevića jer ignoriše zaključke Vlade vezano za probleme u preduzeću ‘Mofas’ iz Istočnog Sarajeva i trudi se da radnike bez ičega otjera na ulicu. Nešić je pozvao i gradonačelnika Istočnog Sarajeva Ljubišu Ćosića da se uključi u spas posljednje fabrike u ovom gradu, te obezbijedi makar dio sredstava za radnike koji su bez primanja već nekoliko mjeseci.

Republika Srpska 26.08.2021 | 10:40
Nešić poziva vlasti da pomognu radnicima "Mofasa"

 ‘’Radnici ‘Mofasa’ su u ratu sačuvali fabriku i nastavili proces rada, a danas ih tjeraju na ulicu bez povezanog radnog staža i višegodišnjim neisplaćenim platama. Pokretanje stečaja ili likvidacije znači samo jedno, a to je da će radnici ostati na ulici da bi se neko dokopao atraktivnog zemljišta, a mašine završile u starom gvožđu kao što je bio slučaj sa Raopom’’, ocijenio je Nešić.

Predsjednik DNS-a apeluje na Vladu Republike Srpske da, po starim običajima, ne bace u vjetar 200 miliona КM dobijenih od MMF-a, nego da dio tog novca iskoriste da se izmire obaveze prema radnicima ‘Mofasa’ i da se pokrene proizvodnja.

‘’Umjesto gašenja, što stečaj kod nas uvijek jeste, i rasprodaje atraktivnog zemljišta, Vlada Republike Srpske i Ministarstvo privrede i preduzetništva trebaju pronaći modalitet kako preduzeće da nastavi sa radom i da se sačuva egzistencija više od 50 porodica. Riječ je o preduzeću koje radi za zapadnoevropsko tržište  i sigurno je da se može spasiti ukoliko postoje volja i znanje’’, kazao je Nenad Nešić, predsjednik DNS-a.

On je pozvao gradonačelnika Istočnog Sarajeva Ljubišu Ćosića da nađe vremena i da učini nešto za spas zadnjeg proizvodnog preduzeća u Istočnom Sarajevu, umjesto što sa svakom pozicijom sebi nabavlja nove luksuzne automobile.

‘’Pozivam ga da odustane od kupovine nove luksuzne škode, a da taj novac preusmjeri radnicima ‘Mofasa’, kao i da smanji sve neracionalne budžetske troškove i novac preusmjeri radnicima. Nehumano je da grad rasipa novac, dok se 20 metara od njega ljudi bore za koricu hljeba i da im porodice prežive’’, apelovao je Nešić. 

Predsjednik DNS-a ponovo je podsjetio kako je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić za tri dana riješio problem odlaska Geoksa, te da on nije dozvolio da radnici odu na ulicu a da se neko tamo dograbi lokacija i zemljišta. 

Takođe, ponovio je i pitanje Vladi Republike Srpske, jer nisu odgovorili, da li će predmet stečaja biti i enormno vrijedno zemljište koje danas pripada ‘Mofasu’, a nekada je pripadalo opštini Istočno Novo Sarajevo i nikada joj nije isplaćeno!?

(BN) 

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Србо

26.08.2021 08:58

Ријешио Вучић за три дана раднике у Геоксу а нико непита гдје је 11 мил еура дати власнику те фирме, мој Нешићу и ти па и ја би могли тако водити државу али отом потом.

ODGOVORITE
Name

Da

26.08.2021 11:41

Pitajte ZORANA TEGELTIJU i njegovog zeta za RAOP i onda se nadajte daje i tu upleo svoje prste a Vlada tj VISKOVIC je samo igracka u VLADI on nezna kud jeposao ni gdjeje dosao DUPOLIZAC.

ODGOVORITE
Name

Nesicu

26.08.2021 12:53

Oladi malo

ODGOVORITE
Name

Re Nešiću

27.08.2021 04:40

Šteta tu pred vratima ti. Već, kada za Puteve račun ide???