Graditi mostove saradnje između gradova u BiH

"Moramo graditi mostove saradnje koji treba da budu između svih gradova u BiH, ne samo na ovaj način kada je turizam ili kultura u pitanju, nego i kroz ekonomiju i projekte", rekao je Pavlović.

Bosna i Hercegovina 06.08.2021 | 21:38
Graditi mostove saradnje između gradova u BiH

U muzeju manastira Žitomislić večeras je otvorena izložba slika mladog akademskog slikara Duška Bojanića, a pokrivitelj ove manifestacije je grad Prijedor.

Izložba je okupila brojne Mostarce, ali i goste iz Banjaluke i Prijedora, a otvorio je prijedorski gradonačelnik Dalibor Pavlović (SNSD), koji je istakao da je ovo prilika da se Prijedor i Mostar povežu i da u narednom period ostvare bolju saradnju.

"Moramo graditi mostove saradnje koji treba da budu između svih gradova u BiH, ne samo na ovaj način kada je turizam ili kultura u pitanju, nego i kroz ekonomiju i projekte", rekao je Pavlović.

Pavlović je naglašava da ljudi moraju da se povezuju, sarađuju i druže i da je samo to ključ opstanka svih na ovim prostorima.

On kaže da Prijedor, kao grad velikih slikara, "nikada nije bio ograničen na mjesto" i da su upravo zbog toga odlučili da podrže ovaj projekat mladog umjetnika.

Gradonačelnik Mostara Mario Кordić (HDZ) rekao je da gradska vlast podržava Manastir i muzej Žitomislić i da će nastaviti da ih pomaže.

"Кada smo razgovarali kako poboljšati turističku ponudu čitave regije došla je i ideja o ovome. Zajedno ćemo se sa srpskom zajednicom potruditi da ovo dobije svoje zasluženo mjesto u turističkoj mapi Mostara. Grad je otvoren za nove perspektive i novu saradnju", poručio je Кordić.

On se zahvalio potpredsjedniku Gradskog vijeća Mostara Veliboru Milivojeviću jer je gradskim institucijama prenio priču o manastiru i njegovom značaju za cijeli grad i regiju.

"Idemo zajedno u dobrom pravcu. Presretan sam kao gradonačelnik da imamo ovako multikulturalne događaje u gradu", zaključio je Кordić.

Iguman manastira Žitomislić Danilo Pavlović podsjetio je da je manastir Žitomislić 2019. godine otvorio muzej, koji od ove godine ima podršku grada Mostara i registrovan je kao fondacija koja će se baviti organizovanjem kulturnih događaja, međureligijskom i interkulturalnom saradnjom.

On je rekao da je danas otvorena prva u nizu izložbi u muzeju čiji je pokrovitelj grad Prijedor, a naredna će biti organizovana u saradnji sa Hrvatskim kulturnim društvom "Napredak" i muzejom iz Sarajeva.

"Manastir Žitomislić je po svojoj vokaciji od početka obnove manastir koji je otvoren za saradnju, a i kroz muzej, kao jednu od njegovih institucija, nastavljamo saradnju sa drugim kulturnim institucijama u zemlji, regionu i šire", rekao je iguman Danilo.

Direktor muzejske fondacije Dejan Dilberović rekao je da je velika čast ugostiti na jednom mjestu Banjaluku, Prijedor i Mostar.

"Želimo da i ovim doprinesemo da Mostar bude istaknut u turističkoj ponudi sa svim ostalim poznatim mjestima u Hercegovini", rekao je Dilberović.

Akademski slikar Duško Bojanić je rekao da su na izložbi predstavljeni radovi koji su uobličeni, ali još uvijek nisu privedeni kraju.

"To će biti pesjek kroz motive kao što su mrtva priroda, pejzaži i enterijeri. Moja želja je bila da ovaj ciklus izložim u finoj duhovnoj atmosferi u manastirskom kompleksu i njihovom muzeju. Nadam se da ovo neće biti posljednja izložba već da će se otvoriti mogućnosti za druge likovne projekte", rekao je Bojanić. 

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Kao da

06.08.2021 19:59

Čitav Prijedor navija za,, rođene,, Fk. VELEŽ. sve u crvenom. Mnogo se crveni nije baš da ste Veležovci, lažete vi to. Bježite odatle nije vama iz SSND-a mjesto tu. Ili bar pređite tamo na onu stranu, bićete bliži istini roda svoga, bagro crvena.!!!

ODGOVORITE
Name

Re

06.08.2021 20:46

Evo braće po materi.

Name

RE

06.08.2021 20:07

Rušiti mostove zato što Dodik uzima PROVIZIJU U SVOJ DŽEP.

ODGOVORITE
Name

118d

06.08.2021 21:22

SNSD+HDZ=?

ODGOVORITE
Name

Ilija

07.08.2021 04:04

Ne postoji BiH, reko Mile tako. A on sve istinu govori. Kaze da bez RS ne bi bilo Srba ovde. A kako smo bili prije 1992?

ODGOVORITE
Name

Milutin

07.08.2021 06:31

Ha ha ha ha, al se ismijah, čija je ovo zamisao, čestitam ... Pa nije niko ovca, čuj grad Prijedor, našao papka u onom da izapira mozgove.

ODGOVORITE
Name

DIJASPORA

07.08.2021 07:02

NIKAD VISE SRBI OPAMETITE SE VEC JEDNOM

ODGOVORITE
Name

Adolf

07.08.2021 11:00

Ponovo raspiruju bratstvo i jedinstvo... FUJ!

ODGOVORITE
Name

Bosanac

07.08.2021 14:27

Tako treba povezati se ali ne na vjerskoj osnovi od toga nema napretka.

ODGOVORITE