Dolar ojačao zbog širenja delta soja virusa korona

Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema referentnoj grupi valuta porasla i prošle sedmice, druge zaredom, jer ulagači zbog širenja delta soja koronavirusa i novih restriktivnih mjera nisu skloni rizičnijim investicijama.

Svijet 25.07.2021 | 15:39
Dolar ojačao zbog širenja delta soja virusa korona

Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje vrijednosti američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, ojačao je prošle sedmice 0,2 posto, na 92,87 bodova.

Pritom je kurs dolara prema japanskoj valuti porastao 0,45 posto, na 110,55 jena.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na europsku, za 0,3 posto, pa je cijena eura pala na 1,1775 dolara.

Polovinom sedmice dolarov indeks dosegnuo je 93,19 bodova, najviši nivo u tri i po mjeseca jer ulagače zabrinjava rast broja novozaraženih virusom korona u svijetu, što je posljedica ubrzanog širenja vrlo zaraznog delta soja.

To vodi do novih restriktivnih mjera, a potom i usporavanje oporavka ekonomije. Zbog toga su ojačale valute koje se smatraju sigurnijim utočištem za kapital u nesigurna vremena, kao što su švajcarski franak i japanski jen.

“Tržišta su se ponovo fokusirala na pandemiju jer vlade zbog delta varijante ponovo uvode mjere kako bi suzbile virus“, pišu u bilješci klijentima analitičari Bank of America.

(Klix)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Neko iz krda

26.07.2021 13:58

Zar nije sve receno u naslovu...Pametnom dosta

ODGOVORITE