Nešić: Izbore treba da odlučuju birači, a ne brojači

Izborni zakon je sistemski zakon i poslije ustava najvažniji akt zemlje, i zato je neophodan konsenzus vlasti i opozicije. Izmjene se ne mogu zaustaviti samo na implementaciji presude Evropskog suda za ljudska prava, nego moraju obuhvatiti i pitanja sprječavanja izbornih krađa. Bez tog DNS neće prihvatiti kozmetičke izmjene, poručio je predsjednik DNS Nenad Nešić.

Republika Srpska 05.07.2021 | 14:55
Nešić: Izbore treba da odlučuju birači, a ne brojači

Nešić podsjeća da je po pitanju implementacije presuda Evropskog suda za ljudska prava u Republici Srpskoj davno postignut konsenzus i očekuje da svi ostanu pri starim rješenjima, a da Federacija BiH sama rješava svoje probleme. 

''Što se tiče nas, ostajemo pri stavu da se samo briše nacionalna odrednica člana Predsjedništva iz Republike Srpske, a da se on i dalje bira direktno, te da se Dom naroda proširi jednim delegatom iz Srpske, iz reda Ostalih naroda.  

Direktno birani član Predsjedništva ima veći legitimitet od neposredno biranog, i zato ostajemo pri direktnom izboru. Kako će Federacija birati svoje članove Predsjedništva, direktno ili u nekom od parlamenata je stvar njihovog dogovora i mi se tu nećemo miješati'', kaže Nešić.

Predsjednik DNS naglašava da su za DNS ipak mnogo važnije promjene koje će spriječiti izborne krađe i zaštititi izbornu volju građana.
''To znači da trebamo onemogućiti da izbore odlučuju brojači a ne birači, i da se političkom korupcijom poslanici kupuju kao na pijaci. Treba vratiti mandate partijama, onemogućiti trgovinu biračkim odborima, uvesti skenere kako bi bilo zaustavljeno dopisivanje preferencija i ubacivanje listića. 

Vidjeli smo na primjeru Doboja kako brojači samo u jednom gradu mogu ukrasti čak 17.000 glasova.To mora biti zaustavljeno ili izbori nemaju smisla, pošto nisu odraz volje građana'', stav je Nenada Nešića, predsjednika DNS.

Opšte je poznato i dokazano, tvrdi Nešić, da su glasovi poštom takođe kompromitovani, te biračima iz inostranstva treba omogućiti da glasaju na biračkim mjestima u inostranstvu umjesto što se koverte prodaju na tone.

''BiH ima jedan od najkompromitovanijih i najkorumpiranijih izbornih procesa na svijetu i ovo je test za vlast da li je spremna na fer i demokratske izbore, ili će se boriti za opstanak na vlasti uz pomoć izbornih krađa. Ukoliko se odluče za ovo drugo, završiće kao svi diktatorski režimi, zato im je pametnije da prihvate stvaranje fer i demokratskog izbornog ambijenta'', poručio je prvi čovjek DNS Nenad Nešić.

(BN)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Dobos

05.07.2021 13:03

Tako je nesicu.Narod treba da pisteno glasa pa ko pobijedi.Ali tri Lopurde naucile krasti pa da vladaju vjecno i da se bogate jos vise od Sirotinje.Te lopurde pod hitno uhapsiti,oduzeti pokradene milijarde i onda u Prdekanu i nedat im izaci do kraja zivota.

ODGOVORITE
Name

Šta 3

05.07.2021 13:29

...dvije! Koliko god je Bakir loš, ova dva su troduplo gori , pojedinačno. Bakir mora da uzvraća istom mjerom jer nema zaleđinu kao Srbi I Hrvati koji se baš zbog toga ponašaju idiotski.

Name

Borac

05.07.2021 14:38

Da odlucuju biraci,onda dusica nikada nebi bila poslanica.

Name

рибар

05.07.2021 13:23

Хајде да се испоштује одлука Суда, управо како се о томе сви у Српској слажу, али измјена изборног закона само по том основу апсолутно ништа не доноси суштински. Наиме, избори се краду задње двије деценије јавно, они који могу да спријече оне који краду, до сада су само нијеми посматрачи. Зато, ако не буде електронског гласања, стање остаје исто, стога зелени и овог пута шаљу јасну поруку странцима који се све питају у овој држави. Ако нема договора, ми ћемо вас апсолутно подржати у наметању измјене изборног закона који се односи на електронско гласање, тачка.

ODGOVORITE
Name

Papagaj

05.07.2021 15:31

uuuu u svašta se mešate

ODGOVORITE
Name

Tolimir

06.07.2021 13:20

Biraci, brojaci i jebaci. Mi smo jebaci a ti nikad neces biti Dodik. Dodik je najbolji za Srbe, bez Dodika ne bi bilo ni Republike Srpske. Svi koji su protiv Dodika nisu Srbi.

ODGOVORITE