Нешић: Изборе треба да одлучују бирачи, а не бројачи

Изборни закон је системски закон и послије устава најважнији акт земље, и зато је неопходан консензус власти и опозиције. Измјене се не могу зауставити само на имплементацији пресуде Европског суда за људска права, него морају обухватити и питања спрјечавања изборних крађа. Без тог ДНС неће прихватити козметичке измјене, поручио је предсједник ДНС Ненад Нешић.

Република Српска 05.07.2021 | 14:55
Нешић: Изборе треба да одлучују бирачи, а не бројачи

Нешић подсјећа да је по питању имплементације пресуда Европског суда за људска права у Републици Српској давно постигнут консензус и очекује да сви остану при старим рјешењима, а да Федерација БиХ сама рјешава своје проблеме. 

''Што се тиче нас, остајемо при ставу да се само брише национална одредница члана Предсједништва из Републике Српске, а да се он и даље бира директно, те да се Дом народа прошири једним делегатом из Српске, из реда Осталих народа.  

Директно бирани члан Предсједништва има већи легитимитет од непосредно бираног, и зато остајемо при директном избору. Како ће Федерација бирати своје чланове Предсједништва, директно или у неком од парламената је ствар њиховог договора и ми се ту нећемо мијешати'', каже Нешић.

Предсједник ДНС наглашава да су за ДНС ипак много важније промјене које ће спријечити изборне крађе и заштитити изборну вољу грађана.
''То значи да требамо онемогућити да изборе одлучују бројачи а не бирачи, и да се политичком корупцијом посланици купују као на пијаци. Треба вратити мандате партијама, онемогућити трговину бирачким одборима, увести скенере како би било заустављено дописивање преференција и убацивање листића. 

Видјели смо на примјеру Добоја како бројачи само у једном граду могу украсти чак 17.000 гласова.То мора бити заустављено или избори немају смисла, пошто нису одраз воље грађана'', став је Ненада Нешића, предсједника ДНС.

Опште је познато и доказано, тврди Нешић, да су гласови поштом такође компромитовани, те бирачима из иностранства треба омогућити да гласају на бирачким мјестима у иностранству умјесто што се коверте продају на тоне.

''БиХ има један од најкомпромитованијих и најкорумпиранијих изборних процеса на свијету и ово је тест за власт да ли је спремна на фер и демократске изборе, или ће се борити за опстанак на власти уз помоћ изборних крађа. Уколико се одлуче за ово друго, завршиће као сви диктаторски режими, зато им је паметније да прихвате стварање фер и демократског изборног амбијента'', поручио је први човјек ДНС Ненад Нешић.

(БН)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Добос

05.07.2021 13:03

Тако је несицу.Народ треба да пистено гласа па ко побиједи.Али три Лопурде науциле красти па да владају вјецно и да се богате јос висе од Сиротиње.Те лопурде под хитно ухапсити,одузети покрадене милијарде и онда у Прдекану и недат им изаци до краја зивота.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шта 3

05.07.2021 13:29

...двије! Колико год је Бакир лош, ова два су тродупло гори , појединачно. Бакир мора да узвраћа истом мјером јер нема залеђину као Срби И Хрвати који се баш због тога понашају идиотски.

Name

Борац

05.07.2021 14:38

Да одлуцују бираци,онда дусица никада неби била посланица.

Name

рибар

05.07.2021 13:23

Хајде да се испоштује одлука Суда, управо како се о томе сви у Српској слажу, али измјена изборног закона само по том основу апсолутно ништа не доноси суштински. Наиме, избори се краду задње двије деценије јавно, они који могу да спријече оне који краду, до сада су само нијеми посматрачи. Зато, ако не буде електронског гласања, стање остаје исто, стога зелени и овог пута шаљу јасну поруку странцима који се све питају у овој држави. Ако нема договора, ми ћемо вас апсолутно подржати у наметању измјене изборног закона који се односи на електронско гласање, тачка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Папагај

05.07.2021 15:31

уууу у свашта се мешате

ОДГОВОРИТЕ
Name

Толимир

06.07.2021 13:20

Бираци, бројаци и јебаци. Ми смо јебаци а ти никад нецес бити Додик. Додик је најбољи за Србе, без Додика не би било ни Републике Српске. Сви који су против Додика нису Срби.

ОДГОВОРИТЕ