Otkrivena spomen česma palim borcima Vojske RS

U novoizgrađenom „Porodičnom parku“ u naselju Rosulje služen je parastos i svečano je otkrivena spomen-česma palim borcima Vojske Republike Srpske tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata

Republika Srpska 27.06.2021 | 16:36
Otkrivena spomen česma palim borcima Vojske RS

Delegacija Grada Banje Luke, koju je predvodio šef Kabineta gradonačelnika Vladimir Grujić, položila je vijence i odala počast herojima, a odsad će se uoči Vidovdana na ovoj lokaciji svake godine služiti parastos palim borcima.

‘’Danas smo uz prisustvo porodica poginulih, sveštenstva Srpske pravoslavne crkve i Gradske boračke organizacije otkrili spomen-česmu palim borcima Odbrambeno-otadžbinskog rata i odali počast istinskim herojima’’ – rekao je šef Kabineta gradonačelnika Vladimir Grujić.

Kako je reako Grujić, opredjeljenje nove gradske administracije je da u narednom periodu radi, ne samo na kulturi sjećanja na pale borce Vojske Republike Srpske koji su dali živote za našu slobodu, nego i da pomogne njihovim porodicama.

On je istakao da je u planu pokretanje niza projekata podrške ovim kategorijama u pogledu zapošljavanja i stambenog zbrinjavanja, kako bi ove porodice dobile zasluženi status.

Goran Šljivar iz Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu Grada Banje Luke kazao je da je ovo način kojim se dostojanstveno, skromno i u duhu pravoslavnih običaja odala počast najboljim sinovima našeg grada, onima koji su dali svoje živote za Republiku Srpsku.

Kako je kazao i sutra na Vidovdan na šest gradskih lokacija biće služeni parastosi za pokoj duše poginulih boraca.

Predsjednik Mjesne boračke organizacije Rosulje, Ljubo Bajić zahvalio se gradonačelniku Banje Luke Drašku Stanivukoviću i njegovoj porodici na izgradnji parka i spomen-česme za 66 boraca ove mjesne zajednice, koji su tokom proteklog rata svoje živote položili i ugradili ih u temelje Republike Srpske.

Predsjednik Gradske boračke organizacije, Goran Rogić kazao je da su pripadnici vojske i policije Republike Srpske dali ogroman doprinos za stvaranje Republike Srpske, te da su na tom putu mnogi položili svoje živote.

‘’Na nama ostaje da ih vječno čuvamo u svojim mislima i tako ih sačuvamo od zaborava. Ova spomen-česma izgrađena je u čast svih heroja i pozivam svu omladinu da ih se sjete i sačuvaju od zaborava svakog puta kada iz ove česme potekne voda – kao izvor života’’ - poručio je Rogić.

Podsjećamo, „Porodični park“ i spomen-česma palim borcima poklon su gradonačelnika Banje Luke i njegove porodice gradu 

(BN)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Cane

27.06.2021 18:26

Ne smeju "borci" biti zedni , nek piju s pipe,zasluzili su vala vodu dzaba...a za dan njihove "borbe" bice tu i pekara...samo slane kifle i preslani pereci...cena se utvrdjuje i zavisi koliki tal hoce guzonje...

ODGOVORITE
Name

borac

27.06.2021 19:11

Postujem borce svih zaracenih vojski. Postujem prave ratnike.. Pravi borci nemaju okaljane ruke. Pusku u ruke pa rokaj se, pa ko koga. Rat je bio. Svako se srcem borio za svoje. Odvratan mi je nacin na koji se vodio rat. Zlocini, klanje, ubijanje civila. Odvratni su mi oni junaci koji udaraju na goloruk narod.. Oni sto ubise zarobljenike.. Sto ubijaju s ledja.. ljude i djecu sa zavezanim rukama..

ODGOVORITE
Name

Milan

28.06.2021 05:01

Kakve to veze ima sa borcima Vojske Republike Srpske?

Name

Bolje cesma

27.06.2021 19:55

I cesma je nesto , nego Milina obecanja da ce konacno dici spomenik palim borcima u centruBanjaLuke...nema sa borbom u ratu nista ko ni ovaj moj unuk od tri godine, sem sto je radio za sebe pa mu je svanulo kad je koridor probijen da vozi robu i svrca ..

ODGOVORITE
Name

Zasluzeno

28.06.2021 05:33

Borci su sami krivi za svoj status, sami su sebe ponizili, pokleknuli, polozili oruzje bez borbe,... u miru, sa cizmom koja ih je pogazila, drzi na uzici, pod djonom dugi niz godina. Neka oni kunu sebe, sto preko noci postase mlakonje, koje vode najgori, pljuju ih i zapisavaju, unistavaju, oni potonji, kojih nije bilo nigdje kad se izgaralo u patriotizmu, hrabrosti, cojstvu,... Demobilisani borci pljunuse na poginule heroje, na njihovu djecu, na sve sto su bili, sto su trebali ostati, da bi opstali,...bili ljudi, bili svoji, a ne beskicmenjaci, roblje u svome,... neka, ovako i treba, ova budjenja su uvijek losa, a da bi jednom svanulo, ogrijalo sunce Slobode.

ODGOVORITE