Krivokapić iz Beča: "Za krst zlatni, za slobodu zlatnu"

Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić odbacio je danas, u izjavi za Tanjug, tvrdnje da je u crnogorskoj skupštini stvorena nova većina.

Region 18.06.2021 | 20:42
Krivokapić iz Beča: "Za krst zlatni, za slobodu zlatnu"

Rekao je da on neće biti premijer protiv volje naroda.

Na tvrdnje da je zahtevom za smenu ministra pravde Leposavića inicirao usvajanje deklaracije o Srebrenici i da je time u skupštini sklopljena nova većina, Krivokapić je kazao da to apsolutno nije tačno.

"Većina je iskazana 30. avgusta i to je volja naroda. Ovaj premijer neće biti protiv volje naroda, iako to ne odgovara određenim političkim subjektima. Ovde nisu bitni pojedinci, niti političke partije, već budućnost naroda Crne Gore“, istakao je Krivokapić.

Dodao je da je Leposavić morao da ode zato što je kao ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava bio u obavezi da poštuje sve međunarodno preuzete obaveze Crne Gore.

„Da li je to po nečijoj volji ili ne, to je najmanje bitno. Imate deklaraciju koja je usvojena 2009. u Skupštini Crne Gore. Ta većina koja je formirana 30. avgusta mogla je da odradi mnoge aktivnosti, ali oni su želeli na taj način da iskažu meru kako bi srušili ovu vladu i to permanentno rade, bukvalno od trenutka kada su se izbori završili“, ističe Krivokapić.

On kaže da njegovim kritičarima ne odgovara ekspertska vlada, da im ne odgovaraju promene, već jedino žele zamene.

Crna Gora, prema njegovim rečima, mora da prođe demokratsku tranziciju bez radikalnih i revolucionarnih iskoraka, umereno i u korist svih građana Crne Gore.

Krivokapić je danas uzvratio Demokratskom frontu, članici vladajuće koalicije, optužbom da sa opozicionim DPS-om predsednika Mila Ðukanovića ruši aktuelnu vladu, te upitan kakve veze njihove namere imaju sa usvajanjem rezolucije i smenom Leposavića, rekao je da je tri puta ponovio da su na projektovano pitanje DPS imali projektovan odgovor.

"Taj vid i način delovanja, da li je direktan ili indirektan, već 30 godina govori o podršci koju najčešće određeni događaji, koje scenira ili podstiče DF odgovaraju DPS-u. To je vrlo čudnovato“, rekao je Krivokapić.

Upitao je i zašto, ako su bili toliki znalci nisu uspeli da pobede DPS do 2020.

"Sticajem okolnosti predvodio sam tu koaliciju srcem, ljubavlju i istom prema Crnoj Gori, veri i časti koju su Crnogorci uvek iskazivali. Pa se zato može reći ''za krst zlatni za slobodu zlatnu''“, kazao je Krivokapić.

Upitan da li će usvajanje deklaracije imati uticaja na odnose sa Srbijom, rekao je da je Balkan trusno područje, a to trusno područje ne čine ljudi i narod koji žive tu, već političari koji kreiraju takve politike.

Rekao je da smatra da je došao trenutak da se svi pomirimo, da se okrenemo budućosti i da zajednički radimo, i dajemo najbolji rezultat za naše građane.

Što se tiče kritike vezane za to da je predlog dobio glas nekog ko nije iz vladajuće većine, kazao je da Krivokapić kaže da se zemlja pretvorila u pogrešnu demokratsku priču koja vodi ka optužbama, ako slučajno nego da glas za neki preldog druge strane da je sklopljena nova koalicija.

"Ako je tako, zašto parlamenti ne izgledaju drugačije. To je jednoumlje koje važi na ovim prostorima. Priča demokratije je da najbolje rešenje podrže oni koji smatraju da je ono najbolje. Nismo naučili mnoge lekcije iz demokratije. Učimo ih i zato je to demokratska tranzcija“, zaključio je on.

Podsetimo, Skupština Crne Gore usvojila je sinoć Rezoluciju o Srebrenici, razrešila ministra Leposavića, zbog čega je nastala nova kriza u vladajućoj koaliciji.

U Crnoj Gori je na delu velika izdaja i u ovom trenutku u zemlji je i kriza vlade i kriza parlamenta, izjavio je danas jedan od lidera DF Andrija Mandić.

(Tanjug)

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Mungos

18.06.2021 20:49

Za krst casni i slobodu zlatnu.....

ODGOVORITE
Name

Cuba Libre

18.06.2021 21:43

Sa verom u Boga !

Name

Re Mungos

18.06.2021 22:52

Tako je.

Name

Mirko

18.06.2021 20:59

Da imas imalo obraza donio bi sutra 41 potpis pokazao volju naroda za sebe!!! Krivokapicu ne mozes sutra sakupiti ni tri od vecine koja te izabrala!!!! Od neke druge vecine MOŽDA!!!

ODGOVORITE
Name

Dzoo

19.06.2021 05:28

Kako manipulise narodom ovaj DF alo pa nisu oni vecina sa 16 poslanika sam DPS ima tri puta veise poslanika pa ne ricu.Da imaju vecinu ovi piuni AVAV nebiovoliko rikali nego bi ovog Krivog odma smenuli.TESKO SE OTARASITI FOTELJEA VECNOJ OPOZICIJI.

Name

Ovrsine

18.06.2021 21:23

Jedno prica drugo radi

ODGOVORITE
Name

jaaaaa

18.06.2021 22:05

Obraz mu je đon kao i u većine ovih naših preletačaaa,pravljeni na kalup isti...

ODGOVORITE
Name

Laki

18.06.2021 22:36

Sram te bilo krivokapicu kakve vi deklaracije donosite znate li sta radite srpskom narodu .....

ODGOVORITE
Name

Polupismen

18.06.2021 23:26

Normalan premijer, radi svoj posao onako kako treba, ne razumijem zasto ga mediji zele predstaviti kao neku babarogu

ODGOVORITE
Name

Direkt

19.06.2021 09:27

Dovoljno ne pratiš pa ne razumiješ.

Name

Ilija

19.06.2021 12:04

Joksime pogan si ti velika.

ODGOVORITE
Name

Joksim

19.06.2021 15:59

Nije on Joksim no Ćetalj