Rusija planira velike vojne vježbe na kontinentu

Rusija je u utorak održavala nove vojne vežbe na Arktiku, teritoriji od rastućeg značaja za Moskvu, jer se bori za regionalnu dominaciju sa rivalima, uključujući Sjedinjene Države.

Svijet 01.06.2021 | 16:33
Rusija planira velike vojne vježbe na kontinentu

Napetosti između Zapada i Rusije dovele su do toga da su obe strane ojačale svoje vojske na zabačenom krajnjem severu, području za koje se veruje da je bogato prirodnim resursima i gde je otapanje leda otvorilo nove putničke rute.

Ruska vojska je 20. marta pokrenula masivne arktičke manevre u blizini Aleksandre Land, dela arhipelaga Zemlja Franca Jozefa, za koje se očekuje da će obuhvatiti više od 40 zasebnih vežbi.

U ponedeljak je Ministarstvo odbrane najavilo početak komandnih vežbi Severne flote koje će se nastaviti "nekoliko dana".

Vežbe uključuju ispitivanje protivavionskih sistema Pancir-S1, punjenje gorivom borbenog aviona MiG-31 tokom leta i ometanje kontrola bespilotnih letelica koje simuliraju napad.

Prošlog petka, na vežbama su bile tri podmornice na nuklearni pogon koje su istovremeno probile led i površinu, a takođe je na njima prikazana i nuklearna podmornica koja ispaljuje torpedo ispod leda.

Predsednik Vladimir Putin pohvalio je arktičke vežbe u petak, rekavši da je ruska vojska dokazala svoju sposobnost da deluje čak i "u surovim severnim sredinama".

Penzionisani ruski admiral Viktor Kravčenko rekao je novinskoj agenciji Interfaks da vežbe treba da pošalju "signal našim stranim prijateljima - Amerikancima".

Kravčenko je prošle nedelje rekao da će vežbe podsetiti Sjedinjene Države da imaju konkurenciju u regionu i pokazati da je Rusija "ovde već dugo".

Rusija je jedna od pet arktičkih država koje polažu svoja prava na region, a Moskva je pojačala svoje vojno prisustvo tamo, ponovo otvorivši i modernizujući nekoliko baza i aerodroma napuštenih od kraja sovjetske ere.

Moskva je izgradila vojnu bazu na udaljenom ostrvu Kotelni, delu Novosibirskih ostrva na istočnom Arktiku, a postoje i druge instalacije, uključujući arhipelag Zemlje Franca Jozefa.

Rusija je tamo rasporedila i svoje najsavremenije sisteme PVO S-400.

Sjedinjene Države su u februaru poslale strateške bombardere da treniraju u Norveškoj kao deo zapadnih napora da ojača svoje vojno prisustvo u regionu.

Prvi put od 1980-ih, američka mornarica je rasporedila nosač aviona u Norveškom moru 2018. godine, a zatim nekoliko drugih plovila u ruskoj ekonomskoj zoni u Barentsovom moru sledeće godine.

(Kurir)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

neznam

01.06.2021 18:22

Dobro baja nije isao na manjacu a da ne posmatra ruske vjezbe bas cudno.

ODGOVORITE
Name

Ruska vojska

01.06.2021 23:17

Jel ona vojska koja liči na logoraša? Bez stava i vojničkog držanja, neuhranjeno , neispravano, ya podočnjacima kao u zombija??? Sjećate li se slike vojnika nakon poginuća 14 podmorničara radi jednog naučnika!?

ODGOVORITE