Potpuni haos u Izraelu: Raste strah od frontalnog rata

Palestinske snage ispalile su stotine raketa na Izrael, koji je izveo jake zračne napade na Pojas Gaze. Mrtvi se broje na obje strane. Gradovi gore.

Svijet 13.05.2021 | 07:39
Potpuni haos u Izraelu: Raste strah od frontalnog rata

Palestinski militanti skladištili su dovoljno raketa da nastave bombardirati Izrael sljedeća dva mjeseca, upozorili su sigurnosni stručnjaci, jer su eskalacije borbe dovele do toga da su UN upozorile na 'rat u cjelini'.

Smrtonosni sukobi u pojasu Gaze između palestinskih boraca i izraelske vojske se ne smiruju, a UN strahuje da će sukob prerasti u potpuni rat.

Broj poginulih Palestinaca popeo se na 65, među kojima i 16 djece i 5 žena, prenosi večeras BBC, a Izrael tvrdi da su palestinski borci ispalili više od 1500 raketa iz Gaze.

Izrael je izveo na stotine zračnih napada na Gazu u kojima su uništili tri nebodera i ubili nekoliko Hamasovih dužnosnika.

Sigurnosni stručnjaci tvrde da su palestinski militanti uskladištili dovoljno raketa da nastave bombardirati Izrael sljedeća dva mjeseca.

Glavni sekretar UN-a António Guterres poručio je kako je duboko zabrinut stanjem u Gazi, a upozorili su i na opasnost od punog rata.

Palestinski snage potvrdile su da su ispalili stotine projektila na Tel Aviv nakon što je izvršen izraelski vazdušni udar u pojasu Gaze, a Izraelska vojska je saopštila da gađa militante u Gazi kao odgovor na raketne napade na Jerusalim i druga područja, prenosi Rojters.

(Agencije)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Da da

13.05.2021 08:25

Tako je kad je svima tijesno u vlastitoj kuci

ODGOVORITE
Name

099

13.05.2021 08:33

kada majke placu neplacu samo na jednoj strani nego na obe strane narode zar nije dosta ratova bogvas kleo i njemuste dodijali

ODGOVORITE
Name

re

13.05.2021 16:37

kao i uvijek, oni koji o ratovima odlucuju i njihovi ne ratuju.

Name

Re

13.05.2021 09:31

Izraelskom premijeru je potrebno nesto jako da od javnosti sakrije svoje lopovluke da opstane ne vlasti. Kao uvijek preko Palestinaca ..

ODGOVORITE
Name

Nada

13.05.2021 09:35

Tramp ili Bajden mnogi su se premišljali. Evo nam svima odgovora.

ODGOVORITE