Stotine sadnica za zeleniji i ljepši Srbac

U okviru realizacije Projekta integrisanog lokalnog razvoja (ILDP)  kojeg zajednički finansiraju Vlada Švajcarske i UNDP  Bosne i Hercegovine, u Srpcu je počela sadnja  novih  300 sadnica  drveća.

Republika Srpska 09.05.2021 | 15:52
Stotine sadnica za zeleniji i ljepši Srbac

Radi se o 100 sadnica „Juniperus-hibernica“, 30 sadnica javora i 170 sadnica crnog bora, koje je donirao ILDP. 
Dio sadnica će se zasaditi u širem području grada, a jedan dio će  se naći  u  svim dvorištima  centralnih i područnih škola na području opštine.

„Ovo je rezultat potpisivanja  Inicijative  za zeleniju i održivu budućnost“ koju su potpisali načelnik opštine Srbac Mlađan Dragosavljević i šef  banjalučke Kancelarije UNDP  BiH Goran Vukmir sa ciljem smanjenja  uticaja i prilagodjavanje klimatskim promjenama, te smanjenja  rizika  od prirodnih katastrofa“,  kaže načelnik Odjeljenja za privredu, vodoprivredu i komunalnu djelatnost Marko Miholjčić.

Opština Srbac se obavezala da će svake godine zasaditi najmanje 700 sadnica raznog drveća, a ove godine biće zasadjeno hiljadu sadnica.  Prošle godine zasadjeno je 200 sadnica tuje i preko 400 sadnica javora, hrasta, trešnje, jabuke, breze i drugih vrsta drveća. 

Prema riječima Gorana  Vukmira,  zahvaljujući  ILDP-u  i podršci  Vlade Švajcarske i UNDP-a,  ovim programom u Bosni i Hercegovini  prošle godine  zasađeno  je 10.000 sadnica, dok se ove godine očekuje  da će ova cifra dostići oko 40 hiljada sadnica. 

(BN/S.K)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

ALEKSANDAR LAJIC - SRBAC

09.05.2021 14:42

Jedna od pozitivnijih prica u opstini Srbac, jeste onaj C.E.Z.A.R. . Mozda i jedino udruzenje na podrucju opstine, koje okuplja djecu i mlade, a da nije bitno da je neko pripadnik neke stranke (mislim na to da postoje podjele i na mlade SD, mlade PDP i tako svaka stranka). To vodi mislim cura tu sa opstine Tanja Snjegota, ako se ne varam. Ne poznajem je. Treba tu u to sve, rad i ostalo posvecen biti, vrijeme, trud itd. . Nije to uopste lako, kako bi mnogi pomislili (raditi sa djecom). Nije svako za toga. To je onako, jedna od rijetkih pozitivnih prica. Svaka cast.

ODGOVORITE
Name

Dok Holidej

09.05.2021 14:52

Ako vam to vide iz srpski šuma sasjeće ih bez obzira što su male velike su već sasjekli.

ODGOVORITE
Name

P

09.05.2021 17:44

Koja je ovo bruka. Nisu se sjetili ili nisu imali od čega sami kupiti sadnice, kao da su one milion maraka, nego čekaju donaciju. Ali zato su uvijek spremni za slikanje i poziranje. To je kako sada vole reći "in". Samo se slikaj i objavljuj.

ODGOVORITE
Name

Men

09.05.2021 23:50

Bijeda sta reci,nama je sudjeno da nestanemo sa ovih prostora.

ODGOVORITE