Posljednja oštra retorika nije za očuvanje Srpske nego SNSD-a

- Javnosti Republike Srpske danas je potpuno jasno da posljednja zaoštrena retorika od strane lidera SNSD nije usmjerena na očuvanje Republike Srpske, nego očuvanje SNSD, tvrdi Trivićeva.

Republika Srpska 09.05.2021 | 09:41
Posljednja oštra retorika nije za očuvanje Srpske nego SNSD-a

Razgovor između Republike Srpske i Federacije BiH o mogućim rješenjima za Bosnu i Hercegovinu završen je i prije nego je počeo, bar ako je suditi po stavovima većine političkih partija u oba entiteta.

Osim vladajućih stranaka u Republici Srpskoj, Inicijativu za razgovor o mogućim rješenjima za BiH, o kojoj će za par dana raspravljati u parlamentu Srpske, za sada eventulno podržava još HDZ BiH.

Opozicija iz Srpske je već najavila da nema namjeru da podrži navedenu Inicijativu jer je smatraju „farsom i pokušajem skretanja pažnje sa ekonomskih i drugih problema u Srpskoj“.

Inicijativa nije dobila zeleno svjetlo ni kod bošnjačkih stranaka koje su je proteklih dana mahom kritikovale.

Poslanica PDP Jelena Trivić, takođe, vjeruje da je Inicijativa već na samom početku osuđena na fijasko.

Ona, međutim, smatra da cilj Inicijative nije ni bio razgovor između Srpske i FBiH već „populizam“.

– Petnaest godina od obećanog referenduma o nezavisnosti Republike Srpske uči nas da su poslednje najave od strane lidera SNSD, takođe, puka politička, odnosno politikantska obećanja, ispunjena jakom retorikom, ali isto tako slabom i nikakvom aktivnošću na ispunjenju ovih obećanja. U nemogućnosti da ponudi narodu Republike Srpske dovoljno rezultata na polju životnog standarda, SNSD se koristi političkim djelovanjem koje joj je istini za volju nekada donosilo političku korist – ističe Trivićeva u izjavi portalu Srpskainfo.

Ona dodaje da je javnosti Republike Srpske danas potpuno jasno da posljednja zaoštrena retorika od strane lidera SNSD nije usmjerena na očuvanje Republike Srpske, nego očuvanje SNSD.

Trivićeva ističe da Republiku Srpsku treba čuvati i braniti na način koji bi njenom narodu omogućio bolji ekonomski standard, više prilika za posao, politikom koja bi ponudila nešto konkretno i stvorila perspektivu narodu da ostaje na svojim vjekovnim ognjištima.

– Isprazna politika jakih riječi i nikakvih ili skormnih djela je već viđena, naročito od strane lidera SNSD. Osim nikad provedenog referenduma o nezavisnosti Srpske, treba podsjetiti da je vlast usvajala i zaključke u Narodnoj skupštini, između ostalog o izlasku iz sistema PDV, izlasku iz Oružanih snaga na nivou BiH, neučestvovanju u zajedničkim institucijama, što je bilo ne tako davno, a da od toga svega nije bilo ništa – kaže Trivićeva.

Ona dodaje da e postoji nijedan argument koji bi nju lično ubijedio da je ova inicijativa iskrena i potkrepljenja budućim stvarnim aktivnostima usmjerenim ka onom što je SNSD nazvao mirno razdruživanje.

– Često naglašavam da ovakve teme ne smiju biti predmet dnevne politike, način za stranačko pozicioniranje ili bilo šta drugo i da narod Republike Srpske nije zaslužio da se neko poigrava njegovim emocijama na ovakav neodgovoran način kao što to radi SNSD ili bolje rečeno lider SNSD- zaključuje Trivićeva.

Podsjećamo, pred poslanicima će se u utorak u nastavku NSRS naći Inicijativu za razgovor o mogućim rješenjima za BiH koju je predložio SNSD, a u kojoj se zahtijeva od institucija FBiH i ostala dva konstitutivna naroda da se uključe u politički dijalog koji bi rezultirao vraćanjem na osnovne principe i tekst Dejtonskog sporazuma.

Dalje se navodi da je “izmijenjena dejtonska struktura BiH, i to na štetu entiteta, posebno Republike Srpske, i konstitutivnih naroda, posebno Srba i Hrvata”.

Treba podsjetiti da je SNSD i njen lider najviše nadležnosti s entiteta prenio na nivo BiH, posebno u postdejtonskom periodu, kada je njihov lider Milorad Dodik bio jedan od najkooperativnijih domaćih političara sa predstavnicima međunarodne zajednice u BiH.

(BN/Srpskainfo)

Komentari / 37

Ostavite komentar
Name

Klošar

09.05.2021 07:44

Dodik je klošar, dosta nas je varao đubre jedno.Marš Marš Marš !!!!!!!!!!

ODGOVORITE
Name

Re

09.05.2021 08:10

U pravu je Jelena. Već i vrapci na grani znaju da je ova priča čisto zamajavanje naroda radi izbora.

Name

Jovan Matic

09.05.2021 08:29

Veliko olaksanje ce nastupiti kada SNSD ode sa vlasti, jer ovakva retorika izmedju vlasti i opozicije samo otezava stanje za sve ucesnike. Pogotovo je mucno to da SNSD izbjegava odgovornost i trazi u principu amnestiju vlastitog kriminala.

Name

Re

09.05.2021 09:12

Dosta je lazne price kako je narod za njih. Koliko su procenata dobili na izborima? Koliko je to populacije RS? Cime se oni hvale? Pa manjina su i jos se inate. Glume vlast na silu. Dosta je zjb.

Name

Re

09.05.2021 09:14

Narod nikad nece moci da svati da Duduk sve sto radi radi za interes sebe a usput daje po neku koricu i ovim svojim odabranim snsd.ovcima daga podrzavaju kao ovaj tockina kovacevic i premazanu i nji par jos koji cvjetaju od kriminala i korupcije mamimgasprcim.

Name

113%

09.05.2021 09:22

Dodik se kocka s RS i narodom , dodje li do podjele neće biti 49% već 34% , izgubit ćemo veliku teritoriju. U ovim gabaritima RS ne bi ostala. Dodik se igra s nama i nasim sudbinama. Lik nije normalan

Name

Vanja

09.05.2021 10:02

Milokrad je jedna ispricana prica sa svojim laznim obecanjima i prikazivanje laznog patritiotizma u koje vise ne vjeruju ni clanovi njegove crvene sekte. Milokrad polako tone u blato iz kojeg nema povratka, jer dolaze mladi i neiskvareni politicari na celu sa Jelenom, Draskom, Vukanom...

Name

Zika Z

09.05.2021 10:08

Dodig je zabluda Srba u RS.

Name

Re

09.05.2021 10:33

A ako dodje do kakvog rata prilikom pobjede ovaj put mnogi politicari koji su to poceli odnijece gace na stapu i otice daleko bestraga sav narod je za to pa da imaju zlatne krune naglavi samo deri bagru okupatorsku.. bice .bice svasta..

Name

zlatko

09.05.2021 10:34

klošaru baš si teški klošar

Name

Narodna

09.05.2021 10:37

Ne laju psi zbog sela koliko zbog sebe

Name

Kraj

09.05.2021 12:02

Dodik je učinio zlo Republici Srpskoj i uništio je ustavno(komitet SNSD preuzeo ulogu Predsednika RS, Narodne Skupštine i Vlade RS), finansijski, industrijski, zdravstveno, demografski, rasturio porodice, rodbinu, podijelio narod. Nije on kriv što je to uradio već narod koji mu je dao glas. Narode srpski sami pali, sami se ubili. Ja sam završio sa familijom koja je u Dodikovoj sekti i njihovim satelitima. Nisu mi više ni rod i pomozi Bog i neće biti ni kada Dodik ode sa vlasti, ni dobro ni zlo nas više nikada neće sastaviti. Oni su sektaši i izabrali svoj put i neka plate pred Bogom svoje zločine! Srbi imaju služačke gene kao posledicu duge 350 godina Turske i Austro-Ugarske okupacije i mrze državu i kradu je i uništavaju i nije šteta će ostati bez Republike Srpske. Nemamo mi taj kapacitet da imamo državu, destruktivan smo narod.Obrazovan narod je otišao ostali su oni sa kupljenim diplomama i stažu zahvaljujući sektaškom radu koji ne zaslužuju ništa bolje.

Name

ZAVICAJNO GNEZDO

09.05.2021 07:51

DODIK PROCITANA PRICA.SVAKA NJEGIVA NOVA IZJAVA JE POKRIVENA NEKIM NOVIM TENDEROM KOJI JE NAMJESTEN ZA NJEGIVU PORODICU I NAJBKIZE SARADNIKE IZ SNSD.DOSTA JE BILO LAZNIH OBECANJA.ZAR NEKO IZ BORACKE IRGANIZACIJE MOZE GLASATI ZA OVU VLAST POSKE GOSTIVANJA U EMISIJI IZAZOVI PREDSTAVNIKA MINISTARSTVA ZA BIRACKA PITANJA.PA ONAKU DRSKOST NEBI POKAZAO NAJVECI NEPRIJATELJ SRPSKOG NARODA.KOJI BEZOBRAZLUK,CUTI KAD GA PIRAJU KOLIKA JE NJEGOVA PLATA I KOLIKO SE TROSI NA BUDZETSKE RADNIKE A KAZE DA SE NEMA PARA DA SE BORCIMA DA MJESECNO BIJEDNIH 60 KM.KAKO SAMO IMA HRABROSTI ZA ONAKU DRSKOST.

ODGOVORITE
Name

Cuj

09.05.2021 10:31

Javna tajna! Oni primaju penzije iz Srbije i od RSa plus rade za plate !!!primjera radi po 2 3 primanja i oni rade za politicare a ne za biracku katdgoriju kso i sindikat i sve druge institucije zarobljene od politacaraa

Name

Рибар

09.05.2021 07:59

Не знам кад и да ли ће се стећи услови да се разговара о нормализацији односа у дејтонској БиХ. Зато знам да је због постављања темеља понашања и размишљања свих грађана, инститиција, политичких псртија и удружења грађана Републике Српске потребно одтжавањр свесрпског Сабора. Тамо сва памет Српске треба кроз Декларацију да одговори шта и како радити у наредним годинама и деценијама. Лако је после тога уредити стање унутар Српске и бити спреман одговорити изазовима времена по свим питањима.

ODGOVORITE
Name

Re

09.05.2021 09:15

Vidi se da puske vidio nisi. Da jesi znao bi da smo tu priču vec imali davno. Ja sam pasos za sebe i djecu spremio, a ti uredjuj odnose sa svojim Milom. Daleko vam lijepa kuca.

Name

Re Ribar

09.05.2021 09:30

Pa jesi ti normalan uopste? Cujes li ti sebe demagog? Narod nema posao i na granici je bjede od strane takvih kao ti a pricas o nekom saboru. Nama treba EKONOMSKI DEMOGRAFSKI SVESRBSKI SABOR. Sve nas je manje a ti o politici.

Name

analiticar

09.05.2021 08:01

Jeste vi svi normalni znate li vi sta je Dejtonski Sporazum pa zar mislite da jedan provincijski politicar ga moze razvaliti.Amerikanci su ulozili milijarde da se sporazum provede i sad ce jedan Dodik to sve dovesti u pitanje.Pa prvi bi Rusi srusili Dejtonski Sporazum da mogu i da imaju moc,a ne jedan nacionalista Dodik.

ODGOVORITE
Name

ZAVICAJNO GNEZDO

09.05.2021 09:48

RE RIBAR:KOLIKO JE PUTA DO SADA OPOZICIJA ORIHVATILA RAXGOVOR SA VLADOM O RJESAVANJU VAZNIH DRZAVNICKIH PITANJA,I KAD PRODJU IZBORI,VLADA PLJUNE NA SAV TSJ SPORAZUM I RADI PO STAROM I STO JE NAJGORE NA DEZINTEGRACIJI REPUBLICKIH INSTITUCIJA.DA LI MISLITE DA JE U RJESENJU DA JEDAN COVJEK BACI ZA LEDJA SVE INSTITUCIJE,PREUZME SVU VLAST,A KAD ZAGLIBI TRAZI SAVEZNIKE.NI OVI U KOALICIJI TO NE TRPE I POLAKO CE SE RAZICI.TREBA NAM SLOGA ALI I PRAVO I ORAVDA .ZA SVE STO SE DESI U JEDNOJ ZEMLJI KRIVA JE VLAST.OPOZICIJA KE KOREKTIVNI FAKTOR VLASTI I NORMALNO JE DA KORISTE SVA SREDSTVA DA DODJU NA VLAST.TRAXILI STE DEMOKRATIJU,DOBILI STE DIKTSTURU.

Name

@analitičar

09.05.2021 10:00

Najbolji komentar u zadnjih mjesec dana.

Name

Tako je

09.05.2021 14:23

Jedino uz ono ..dodik nacionalista..treba dodati profi tj profiterski nacionalista

Name

Ana

09.05.2021 08:05

Zašto narod ne potpiše peticiju o privremenim izborima ili peticiju da se smene načelnica ili ti koji opstruisu napredak stim daim se oduzme sva imovina i njihovoj faliliji bez tognista samo za badava optužujete jedni druge.

ODGOVORITE
Name

Duplo golo

09.05.2021 08:07

Bajina inicijativa o nekakvim pregovorima je smiješna, on misli ako može u RS-oj raditi šta mu volja da tako može i na nivou BiH ?

ODGOVORITE
Name

Dok Holidej

09.05.2021 08:34

RE ZA ANALITIČAR PA DODIK SEBE SMATRA VELIKIM DRŽAVNIKOM . NAROČITO KAD PRIČA SA PUTINOM U RUSIJI BI MOGAO BITI PREDSJEDNIK MJESNE ZAJEDNICE ALI BI VJEROVATNO ZAGLAVIO U ZATVORU POŠTO BI NEŠTO DRPIO.

Name

kiki

09.05.2021 09:17

Dodikova inicujativa o dijalogu o buducnosti BiH, pretvorila se u MONOLOG.Postoji parlament i tamo se pokrecu politicke inicijative i tamo vidis imas li podrsku ili ne.Niko dosad nije pitao Dodika, kako misli rjesiti status Brcko distrikta na miran nacin??? To bi bilo interesantno novinarsko pitanje....

Name

Milan

09.05.2021 08:29

Bravo Jelena, 100 % si u pravu, uzurpator, samo gleda svoj džep i porodični interes, samo ulica i mijenjati izdajnike.

ODGOVORITE
Name

Pitanje

09.05.2021 08:57

Moze li mi neko objasniti kako Savez nezavisnih socijal demokrata umjesto demokratije propagira kralja, kako srpskog tako i ruskih oligarha, direktno umjesan u crkvu i nepostivanje osnovnih postulata socijaldemokrata, a to su pravo na rad i zivot dostojan covjeka?

ODGOVORITE
Name

Nije samo poslednja

09.05.2021 08:58

Nego i svaka do sada, dok nas kriminalna sekta potpuno unisti....

ODGOVORITE
Name

Mahovljani 92'

09.05.2021 09:11

Nemoj Jeco tako, svi mi koji smo bili sudionici proteklog rata znamo šta to znači. Naš heroj iz Bakinaca se poželio rata pa vuče vodu na tu stranu. Valjda mu nedostaju "saborci" iz rata i vrele akcije. Uzavrela junačka krv u nasega Mile.

ODGOVORITE
Name

Re

09.05.2021 12:22

I meni se čini,nema ratišta koje "hrabri srpski borac" Baja nije zaobišao

Name

Re re

09.05.2021 15:40

....i nema marke koju nije uzeo,zakonito ili nezakonito,samo ako mu se ukazala prilika.

Name

9.maj

09.05.2021 09:24

S danom pobede nad fasizmom. Smrt fasizmu/mediaktivitetu sloboda narodu. Stop govorou mrznje, nije niti isplativ niti dobar. Seljacima i ljudima da ne gore od toga, politicarima i celnicima da se urazume, jer to im je i djelatnost i zanimanje, da pametnije vode sebe i druge.

ODGOVORITE
Name

Dijagnoza

09.05.2021 09:36

Ovi se ne mogu ništa dogovoriti kad bi vladali još Hiljadu godina osim da hapaju svako svoj narod, u tome su jedinstveniji od braće rođene.

ODGOVORITE
Name

fancy

09.05.2021 09:41

Pitajte Dodika koliko je do sad potrosio novaca za nesto neostvarivo..

ODGOVORITE
Name

Opozicijo...

09.05.2021 10:15

Ne prisustvujte sjednici Narodne Skupštine RS i tako još više ogolite režimsku vlast sa Dodikom na čelu. Dajte im jasan signal da narod ne interesuje više rat i zveckanje oružjem - narod hoće vlast koja će da pronalazi najbolja ekonomska rešenja za bolji život običnih ljudi. Narodu je više preko glave lopova i kriminalaca koji su za vrijeme 15 godina svoje vlasti uništili RS i njen narod. DOSTA JE VIŠE DODIKA I NJEGOVE CRVENE SEKTE, VREME JE DA IDU NA SMETILIŠTE ISTORIJE!!!

ODGOVORITE
Name

RaspadSistema

09.05.2021 11:50

Od mirnog razlaza nema nista! Rusija je juce rekla da ce braniti Bosnjake, Srbe i Hrvate. Znaci nema mirnog razlaza

ODGOVORITE
Name

Aaaaa

09.05.2021 12:49

Svi samo blebeću, niko ništa konkretno ne radi, stanje sve gore...

ODGOVORITE