Važna vijest za sve koji su primili rusku vakcinu

Druga doza ruske vakcine "Sputnjik V" protiv korone, koju je pored kineskog Sinofarma primio najveći broj stanovnika Srbije, moći će da se primi nešto kasnije nego što je do sada praktikovano, čak 90 dana.

Zdravlje 27.04.2021 | 13:14
Važna vijest za sve koji su primili rusku vakcinu

Razlog za dužu pauzu između dve potrebne doze ove vakcine, koja je do sada iznosila tri nedelje,  jeste ubrzanje globalne imunizacije i kako bi se stvorio jači imunološki odgovor.

Neke zemlje poput Britanije uspešno su eksperimentisale sa alternativnim režimom imunizacije, dajući prednost što većem broju ljudi sa prvom dozom, a drugu odloživši dalje od preporuka proizvođača. Pristup će biti održiv sa ruskom vakcinom, rekao je pronalazač Sputnjika V u ponedeljak, nagoveštavajući da između dve injekcije može da se napravi pauza do tri meseca.

"Produžavanje intervala neće uticati na imunološki odgovor izazvan vakcinom, a u nekim slučajevima će ga pojačati i produžiti", rekao je Aleksander Gintsburg, šef Istraživačkog instituta Gamaleja.

Kao i većina drugih vakcina dizajniranih za borbu protiv korona virusa, Sputnjik V se isporučuje u dve doze davane u razmaku od nekoliko nedelja, a sada će taj period biti produžen na tri meseca.

Predsednik Međuvladinog komiteta za saradnju sa Rusijom Nenad Popović naveo da mu je ovu informaciju prošle nedelje uputio direktor ruskog Instituta Gamaleja, Aleksandar Gincburg, a da je ona danas potvrđena na sastanku sa zamenikom ministra zdravlja Rusije.

"Naši građani znaju da smo do sada drugu dozu davali posle 21 dan, ali poslednja istraživanja vakcine Sputnjik V pokazuju da period između primene prve i druge doze može da bude i do 90 dana. Ovo je dobra vest za ceo svet, jer će to ubrzati proizvodnju i distribuciju vakcina, a samim tim i imunizaciju stanovništva", rekao je Popović.

MONDO vas poziva da držite distancu, nosite masku i izbegavate okupljanja. Poštovanje mera i vakcinacija su jedini način da se spreči širenje epidemije.

(Mondo)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Milan

27.04.2021 13:31

Imal šta a da nema veze sa rijec eksperimentalno...

ODGOVORITE
Name

hahahahaha

27.04.2021 13:34

moze se zivjeti i bez ikakvih vakcina i to bolje nego sto zamisljate...

ODGOVORITE
Name

Juda

27.04.2021 14:07

Zabranjeno im je piti Vodku

ODGOVORITE
Name

Patriota

27.04.2021 14:25

Pa kako kad Vaskovic kaze,da vise nema ruskih vakcina za nas???Samo nas bre lazete

ODGOVORITE
Name

Rus Ginzburg?

27.04.2021 15:05

Sve je jasno! Jasno je ko vlada svijetom.

ODGOVORITE