Nešić dobio odgovor: Zaključci su još na snazi

Predstavnici Republike Srpske u institucijama BiH nikada nisu informisali Narodnu skupštinu Republike Srpske o provođenju zaključaka u vezi antidejtonskog djelovanja Ustavnog suda BiH, iako su to trebali učiniti još prije godinu dana.

Republika Srpska 18.04.2021 | 10:16
Nešić dobio odgovor: Zaključci su još na snazi

To je navedeno u odgovoru na poslaničko pitanje Nenada Nešića koji je predsjednika NS Republike Srpske Nedeljka Čubrilovića pitao da li su još uvijek na snazi zaključci NS Republike Srpske sa Desete posebne sjednice.

Naime, 17.februara 2020.godine, NS RS obavezala je predstavnike Republike Srpske u institucijama BiH da predlože Zakon o Ustavnom sudu BiH i prestanku mandata stranih sudija, te da obustave donošenje bilo kakvih odluka u organima BiH do usvajanja Zakona o prestanku mandata stranih sudija i izboru domaćih sudija u Ustavnom sudu BiH i njegovog stupanja na snagu i do poništenja sporne odluke Ustavnog suda BiH vezano za poljoprivredno zemljište Republike Srpske.

NS Republike Srpske zatražila je da predstavnici Republike Srpske u zajedničkim organima BiH obavijeste NS o provođenju ovih zaključaka u roku od 60 dana.

''Nepoštovanjem zaključaka, deklaracija, rezolucija NS RS, ne samo da se postavlja pitanje digniteta zakonodavne vlasti, nego i vladavine demokratskih načela i vladavine prava, što ugrožava same ustavne temelje Republike Srpske. Ako najviši funkcioneri RS ne poštuju akte koje donose, zašto bi onda građani poštovali bilo koji zakon?'', kaže Nenad Nešić komentarišući odgovor iz NS Republike Srpske. 

Nešić upozorava da ovakva situacija može dovesti do građanske neposlušnosti jer su ugroženi temelji vladavine prava.

''Zašto bi građani poštovali zakone, ako akte NS Republike Srpske ne poštuju njihovi donosioci? Кako bi bilo da sudovi kažu, eto više nećemo suditi po ovim zakonima nego po onim iz doba Кraljevine SHS? Ovakvo ponašanje dovodi do potpune pravne nesigurnosti i napravilo je anarhiju. Srpsku ne ugrožava ni Incko, ni SDA, koliko ovakvo ponašanje'', zaključuje Nešić.

(BN)

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

"narodna" skupstina

18.04.2021 08:56

Hehe, sprdacina na x nivoa

ODGOVORITE
Name

Zavejani u Vremenu?

19.04.2021 05:47

Sjednica je bila posebna. Zakljucci po hitnom postupku.. Vojna vjezba za jacanje demokratskog kapacitet!

Name

Prt

18.04.2021 08:59

Cubrilo izlapio, ne zna ni dje ni sta prica

ODGOVORITE
Name

Nerko

18.04.2021 09:00

Nesic mu zavrnuo usi par puta pa se ovaj prepao

ODGOVORITE
Name

Zguz

18.04.2021 09:01

Sva sreca pa imamo perspektivne politicare!

ODGOVORITE
Name

Zuguli

18.04.2021 10:59

Svaka cast pa imamo politicare mafijase za ginisovu knjigu i kriminalce kakve nije zapamtila zemaljska kugla.

Name

Uostalom

18.04.2021 09:01

Odlicno je sto je Nesic istrajan i sto je trazoio odgovor, taman da se vidi kakva je Vubrilovic neznalica

ODGOVORITE
Name

Borac

18.04.2021 09:04

Tako je Nesicu. Crvena lopovska sekta,nijedan zakon ne postuje.

ODGOVORITE
Name

patriota

18.04.2021 09:32

Nešić dokazao kada je veliki pritisak da ovi na vlasti moraju popustiti. Dokazuje koliku narod ima moć, treba čitati te poruke

ODGOVORITE
Name

Čekajući Komitet

18.04.2021 09:49

O zaključcima i njihovoj primjeni ne odlučuje Skupština nego Centralni komitet -

ODGOVORITE
Name

Mrki

18.04.2021 11:51

Bravo Nesicu,svaka ti cast.Kako ih nije stid,sami ne postunu zakljucke koje su oni donjeli.Jos samo da zavrnes usi ovim svonim uhljebima iz DNS koji su na Lokalu otisli u koaliciju sa Snsd-om radi svojim licnih interesa.Djeca tajkuna koja su plkackala RS a sad zabili noz u ledja SDS i Pdp i vode politimu suprotni rukovodstvu stranke.Nikad vise ti tvoji papci nece dobiti nase glasove .

ODGOVORITE
Name

Drago

18.04.2021 13:50

Da li je moguce da u glavi memoranduma Narodne skupstine Republike Srpske,ispod grba,pola teksta je latinicno pismo "Narodna Skupstina"a pola teksta cirilicno "Republike Srpske".Drugi red je kompletan latinicni.Da li se potkrala greska ili je tako ispravno?

ODGOVORITE
Name

BL

18.04.2021 21:42

Oni Nesicu ne postuju nista pod milim Bogom, vi samo treba da se fokusirate na dogovor unutar opozicije i krene te u promjene jako vec od proljeca. Ovi zime docekati ne smeju, narode propali smo ko Grcka zaduzice nas necemo obaveze moci placati narod su tu situaciju vec doveli. Vrlo brzo narod nece moci placati ni struju ni vodu,obaveze se gomilaju svima oni vrebaju kredite ne gledaju ni na kamatu ni na nista, samo da im se docepati love da pregrme do izbora. Milorad je ocito izgubio kompas vidi se to i u izjavama, čovjek je sve ludji, izjavljuje takve gluposti da se smiju njegovi članovi u SNSD-u. Toliko su nisko pali da se bave lokalom i gradovima,budzetima po opstinama zavrcu česmu, dovode nacelnike u šah mat situacije,mjesto da gledaju u privrjedu,ugostiteljstvo i turizam kako dalje,nabavljaju vakcine pomognu seljaku,to su stvari koima se oni trebaju baviti i Milorad mesar i Željka prevodilac i Viskovic nejaki, na čelu sa pametnjakovicem, seljom, Mrkonjičkim Tegeltijom, grobarom RS. glavnim krivcem lose situacije u drzavi.

ODGOVORITE