Svadbe bez plesa i grljenja, muzičari "iza zida"

Broj zaraženih počeo je značajno da pada poslednjih dana, sve je više vakcinisanih i zaštićenih, pa se u Srbiji uveliko razmišlja o povratku u koliko-toliko normalan život.

Srbija 09.04.2021 | 22:22
Svadbe bez plesa i grljenja, muzičari "iza zida"

Sa nestrpljenjem je dočekana odluka o otvaranju tržnih centara i povratku đaka u školske klupe, a svi se nadaju i da bi u dogledno vreme u potpunosti mogli biti otvoreni i svi ugostiteljski objekti. Takođe, organizacija svadbi, sajmova, kongresa, koncerata, ekskurzija, ali i sportskih manifestacija sa publikom na tribinama.

Grad Beograd, Gradski zavod za javno zdravlje (GZZJZ) i Privredna komora Srbije (PKS) već su pripremili predlog kako bi sve to moglo da bude organizovano na bezbedan način, uz poštovanje protivepidemioloških mera.

Svadbe, prijemi

Bez prvog plesa i igre uopšte, bez grljenja, ljubljenja i čestitanja, a između muzike i publike pleksiglas - tako bi u narednom periodu mogle da izgledaju svadbe u Srbiji.

Razmak između stolova morao bi da bude minimum dva metra, za stolom ne bi smelo da sedi više od pet osoba, biće ukinut podijum za igru, a između muzičara i gostiju trebalo bi da se nalazi čak i barijera od pleksiglasa.

Po ovom predlogu, na svadbama bi izostale tradicionalne čestitke, grljenje i ljubljenje, ali i švdeski sto, već bi konobari sa maskama posluživali zvanice.

Organizatori svadbi, prijema i drugih sličnih skupova morali bi da imaju spiskove gostiju i da ih čuvaju barem 30 dana, a za organizaciju bi bili zaduženi i redari. U okviru liste preporuka na prvo mesto stavljeno je ograničavanje direktnog kontakta i obezbeđenje sigurne distance, na drugom visok stepen higijene, dezinfekcije i korišćenja lične zaštitne opreme, a na trećem visok stepen higijene objekata u kojima se skup održava.

Splavovi, noćni klubovi

Beograd je širom planete poznat po svom noćnom životu, pa ne čudi što se sa nestrpljenjem kako u prestonici, tako i šire očekuje otvaranje splavova, barova, noćnih klubova...

Planirano je da se nikako ne smeju angažovati izvođači, muzičari, plesači... za koje se sumnja da su zaraženi koronom, pa čak ni ako simptome imaju članovi njihovih porodica ili druge osobe sa kojima su u kontaktu. Ulaz u ove klubove bio bi moguć isključivo sa rezervacijom, obavezni bi bili spiskovi gostiju sa kontakt podacima koji bi se čuvali najmanje 30 dana, stolovi bi morali da budu udaljeni najmanje dva metra, a ako nisu planirani, onda je potrebno obezbediti prostor od devet kvadratnih metara za jednu osobu.

Prilikom ulaska biće obavezno merenje temperature zaposlenih i gostiju, uz pravilno nošenje zaštitnih maski sve vreme boravka, i u zatvorenom objektu i na otvorenom, osim prilikom jela i pića. Izuzetak su izvođači, i to samo u trenutku nastupa.

Rashladne uređaje trebalo bi uključivati tek kada je spoljna temperatura veća od 28 stepeni.

Muzički koncerti

Koncerti bi mogli da budu organizovani, ali samo na otvorenom, a ne i u zatvorenim prostorima. Prilikom organizacije bilo bi potrebno voditi računa o fizičkoj distanci i ličnoj higijeni, dezinfekciji i korišćenju lične zaštitne opreme, kao i visokom stepenu higijene stolova, stolica, šankova, toaleta...

Organizatori moraju da obezbede dovoljan broj redara koji će usmeravati posetioce do svojih mesta, neće se smeti angažovati osobe koje imaju simptome korone, a prostor oko scene bio bi ograđen i obezbeđen uz najmanje rastojanje od 10 metara između bine i posetilaca.

Na ulazu će se beskontaktno meriti temperatura, a nošenje zaštitnih maski bilo bi obavezno za vreme boravka u objektu.

Sportske utakmice

Nadležni za sada još nisu razradili detaljan plan kako bi izgledao povratak publike na stadione, a u opticaju su dva modela. Po jednom bi na tribine mogli da uđu samo vakcinisani, odnosno oni koji imaju potvrdu da su preležali korona virus. Po drugoj, ulaz bi bio omogućen svima, ali uz poštovanje strogih protivepidemioloških mera.

(Blic)

Komentari / 20

Ostavite komentar
Name

Merc

09.04.2021 20:54

Što ispred muzike pleksigas..pa jesu li to oni prenosioci zaraze...zašto se to naglašave....više od godine su u kućama....svi mogu razmak 2 metra a samo muzika pleksigas.....jadovi

ODGOVORITE
Name

Da se

10.04.2021 06:58

Ne zaraze.

Name

Stanisavljevic

10.04.2021 09:58

Satanizam i renesansa

Name

Re

10.04.2021 10:17

Muzičari su važni za društvo...ostalo nek bude čemer i jad!

Name

Ana

09.04.2021 21:04

Ko bi uopste zelio da se vjenca u takvim uslovima,ko bi zelio da ide na takvu svadbu, na takve koncerte????

ODGOVORITE
Name

Apač

09.04.2021 21:24

Bolje je trajno zabranit muziku,svadbe,slave,krstenja,rodjendane,kafane,restorane,crkve nego zajebavat narod na ovakav nacin.

ODGOVORITE
Name

Dragan

10.04.2021 04:51

Cuj nema cestitanja ,grljenja it'd pa narod kad popije to SVE ide zajedno uz rakiju sljivu.

Name

Kretija

10.04.2021 05:48

Zivjeti na uobicajeni nacin, ignorisati ove idiotizme, organizovati svadbu u uzem krugu, u svojoj kuci. Do sada se uvidjelo sta je ovo, ali otrovni nebeski tovari su najveci problem, jer nema patriota na kljucnim mjestima.

Name

HMMMM

10.04.2021 07:55

Planeta će možda biti pošteđena mnogih promašenih brakova zbog ovih mjera.

Name

Mrkva

09.04.2021 23:31

Kakve veze imaju mladenci??

ODGOVORITE
Name

Trovač iz komsiluka

10.04.2021 04:45

Komentari glupi do bola. Da li vi stvarno mislite da ce se neko ovog pridrzavat na svadbama,koncertima,nocnim klubovima...Nikad niko nece.Da su se htjeli pridrzavat nebi bilo ovoliko mrtvih i oboljelih.

ODGOVORITE
Name

Ivan

10.04.2021 06:29

Ja ne znam ko je ovdje lud. Srbiji propadaju vakcine jer građani neće da se vakcinišu a ovamo trpe vakcinisani. Ja ne znam šta se i kod nas čeka da mjere ne treba da važe za one koji su se vakcinisali, imaju antitijela i redovno se testiraju. Konobari i pjevači, ako žele raditi nek se vakcinišu, gosti ako žele da se grle neka se vakcinišu a svi drugi neka gledaju kroz prozor. Jesu li Izraelci lud narod sto je kod njih tako, pitajte ljude jesu li sad sretni i zadovoljni.

ODGOVORITE
Name

Skeptik

10.04.2021 07:39

Ivane, znam da si sluđen medijskom propagandom, ali smiri se malo, dozovi se. U sve i jednoj državi na svijetu vakcinisanje protiv tzv korone NIJE OBAVEZNO. Po svim zakonima i ustavima, pa i nešim, zabranjena je diskriminacija nevakcinisanih osoba. Znači, pozivanje i prisiljavanje ljudi na vakcinaciju kao i pozivanje na diskriminaciju nevakcinisanih osoba je PROTIVZAKONITO i NEUSTAVNO te bi takve osobe, kao ti, trebalo krivično goniti.

Name

Томо

10.04.2021 08:46

Нису израелци луд народ, него су натјерани на вакцинацију. Вријеме ће показати због чега.

Name

Краљ

10.04.2021 06:33

Највише се слажем за укидање љубљења. Имао сам 500 званица и буквално са мање више свима се мораш пољубити. Нарочито су незгодне бабе кад почну ,,рафално,, љубити а човјек се ,,отима,,?

ODGOVORITE
Name

Drugim rijecima

10.04.2021 06:59

Cirkus u kojem ne treba nikako ucestvovati

ODGOVORITE
Name

40 Britanskih obaveštajaca...

10.04.2021 07:13

Svakako je onaj život od prije "korone" prošlo vrijeme i neće ga više biti, sve su civilizacije propale i naša je na dobrom putu!

ODGOVORITE
Name

Laki

10.04.2021 12:42

Ivane u pravu si 100%. Zasto ja koji sam vakcinisan da ispastam zbog onog "pametnog" koji nece da se vakcinise. Hocu da idem na utakmice koncerte i ostalo. A ovi koji nece da se vakcinisu zabranit. Kakav ustav. Nelupetajte vise. Ko se to u BIH pridrzava ustava? Ja bih vas "pametne" u totalnu izolaciju da dobro razmislite.

ODGOVORITE
Name

Stanisavljevic

10.04.2021 16:56

Naravno Laki da mi pametni ispastamo zbog takvih polupanaca kao ti.....ali ne brini glupi zive duze za to se ne brini zivjeces dugo...

Name

Prije su muzicari

10.04.2021 20:53

I pjevaci radili u fabrikama a nastupali posle toga ponegdje za neki skroman novac,sada se ta djelatnost pretvorila u proivodnju, vise onih koji se bave time nego onih po pitanju bilo cega drugoga....

ODGOVORITE