Свадбе без плеса и грљења, музичари "иза зида"

Број заражених почео је значајно да пада последњих дана, све је више вакцинисаних и заштићених, па се у Србији увелико размишља о повратку у колико-толико нормалан живот.

Србија 09.04.2021 | 22:22
Свадбе без плеса и грљења, музичари "иза зида"

Са нестрпљењем је дочекана одлука о отварању тржних центара и повратку ђака у школске клупе, а сви се надају и да би у догледно време у потпуности могли бити отворени и сви угоститељски објекти. Такође, организација свадби, сајмова, конгреса, концерата, екскурзија, али и спортских манифестација са публиком на трибинама.

Град Београд, Градски завод за јавно здравље (ГЗЗЈЗ) и Привредна комора Србије (ПКС) већ су припремили предлог како би све то могло да буде организовано на безбедан начин, уз поштовање противепидемиолошких мера.

Свадбе, пријеми

Без првог плеса и игре уопште, без грљења, љубљења и честитања, а између музике и публике плексиглас - тако би у наредном периоду могле да изгледају свадбе у Србији.

Размак између столова морао би да буде минимум два метра, за столом не би смело да седи више од пет особа, биће укинут подијум за игру, а између музичара и гостију требало би да се налази чак и баријера од плексигласа.

По овом предлогу, на свадбама би изостале традиционалне честитке, грљење и љубљење, али и швдески сто, већ би конобари са маскама послуживали званице.

Организатори свадби, пријема и других сличних скупова морали би да имају спискове гостију и да их чувају барем 30 дана, а за организацију би били задужени и редари. У оквиру листе препорука на прво место стављено је ограничавање директног контакта и обезбеђење сигурне дистанце, на другом висок степен хигијене, дезинфекције и коришћења личне заштитне опреме, а на трећем висок степен хигијене објеката у којима се скуп одржава.

Сплавови, ноћни клубови

Београд је широм планете познат по свом ноћном животу, па не чуди што се са нестрпљењем како у престоници, тако и шире очекује отварање сплавова, барова, ноћних клубова...

Планирано је да се никако не смеју ангажовати извођачи, музичари, плесачи... за које се сумња да су заражени короном, па чак ни ако симптоме имају чланови њихових породица или друге особе са којима су у контакту. Улаз у ове клубове био би могућ искључиво са резервацијом, обавезни би били спискови гостију са контакт подацима који би се чували најмање 30 дана, столови би морали да буду удаљени најмање два метра, а ако нису планирани, онда је потребно обезбедити простор од девет квадратних метара за једну особу.

Приликом уласка биће обавезно мерење температуре запослених и гостију, уз правилно ношење заштитних маски све време боравка, и у затвореном објекту и на отвореном, осим приликом јела и пића. Изузетак су извођачи, и то само у тренутку наступа.

Расхладне уређаје требало би укључивати тек када је спољна температура већа од 28 степени.

Музички концерти

Концерти би могли да буду организовани, али само на отвореном, а не и у затвореним просторима. Приликом организације било би потребно водити рачуна о физичкој дистанци и личној хигијени, дезинфекцији и коришћењу личне заштитне опреме, као и високом степену хигијене столова, столица, шанкова, тоалета...

Организатори морају да обезбеде довољан број редара који ће усмеравати посетиоце до својих места, неће се смети ангажовати особе које имају симптоме короне, а простор око сцене био би ограђен и обезбеђен уз најмање растојање од 10 метара између бине и посетилаца.

На улазу ће се бесконтактно мерити температура, а ношење заштитних маски било би обавезно за време боравка у објекту.

Спортске утакмице

Надлежни за сада још нису разрадили детаљан план како би изгледао повратак публике на стадионе, а у оптицају су два модела. По једном би на трибине могли да уђу само вакцинисани, односно они који имају потврду да су прележали корона вирус. По другој, улаз би био омогућен свима, али уз поштовање строгих противепидемиолошких мера.

(Блиц)

Коментари / 20

Оставите коментар
Name

Мерц

09.04.2021 20:54

Што испред музике плексигас..па јесу ли то они преносиоци заразе...зашто се то наглашаве....више од године су у кућама....сви могу размак 2 метра а само музика плексигас.....јадови

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да се

10.04.2021 06:58

Не заразе.

Name

Станисављевиц

10.04.2021 09:58

Сатанизам и ренесанса

Name

Ре

10.04.2021 10:17

Музичари су важни за друштво...остало нек буде чемер и јад!

Name

Ана

09.04.2021 21:04

Ко би уопсте зелио да се вјенца у таквим условима,ко би зелио да иде на такву свадбу, на такве концерте????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Апач

09.04.2021 21:24

Боље је трајно забранит музику,свадбе,славе,крстења,родјендане,кафане,ресторане,цркве него зајебават народ на овакав нацин.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

10.04.2021 04:51

Цуј нема цеститања ,грљења ит'д па народ кад попије то СВЕ иде заједно уз ракију сљиву.

Name

Кретија

10.04.2021 05:48

Зивјети на уобицајени нацин, игнорисати ове идиотизме, организовати свадбу у узем кругу, у својој куци. До сада се увидјело ста је ово, али отровни небески товари су највеци проблем, јер нема патриота на кљуцним мјестима.

Name

ХММММ

10.04.2021 07:55

Планета ће можда бити поштеђена многих промашених бракова због ових мјера.

Name

Мрква

09.04.2021 23:31

Какве везе имају младенци??

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тровач из комсилука

10.04.2021 04:45

Коментари глупи до бола. Да ли ви стварно мислите да це се неко овог придрзават на свадбама,концертима,ноцним клубовима...Никад нико неце.Да су се хтјели придрзават неби било оволико мртвих и обољелих.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Иван

10.04.2021 06:29

Ја не знам ко је овдје луд. Србији пропадају вакцине јер грађани неће да се вакцинишу а овамо трпе вакцинисани. Ја не знам шта се и код нас чека да мјере не треба да важе за оне који су се вакцинисали, имају антитијела и редовно се тестирају. Конобари и пјевачи, ако желе радити нек се вакцинишу, гости ако желе да се грле нека се вакцинишу а сви други нека гледају кроз прозор. Јесу ли Израелци луд народ сто је код њих тако, питајте људе јесу ли сад сретни и задовољни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

10.04.2021 07:39

Иване, знам да си слуђен медијском пропагандом, али смири се мало, дозови се. У све и једној држави на свијету вакцинисање против тзв короне НИЈЕ ОБАВЕЗНО. По свим законима и уставима, па и нешим, забрањена је дискриминација невакцинисаних особа. Значи, позивање и присиљавање људи на вакцинацију као и позивање на дискриминацију невакцинисаних особа је ПРОТИВЗАКОНИТО и НЕУСТАВНО те би такве особе, као ти, требало кривично гонити.

Name

Томо

10.04.2021 08:46

Нису израелци луд народ, него су натјерани на вакцинацију. Вријеме ће показати због чега.

Name

Краљ

10.04.2021 06:33

Највише се слажем за укидање љубљења. Имао сам 500 званица и буквално са мање више свима се мораш пољубити. Нарочито су незгодне бабе кад почну ,,рафално,, љубити а човјек се ,,отима,,?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Другим ријецима

10.04.2021 06:59

Циркус у којем не треба никако уцествовати

ОДГОВОРИТЕ
Name

40 Британских обавештајаца...

10.04.2021 07:13

Свакако је онај живот од прије "короне" прошло вријеме и неће га више бити, све су цивилизације пропале и наша је на добром путу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лаки

10.04.2021 12:42

Иване у праву си 100%. Засто ја који сам вакцинисан да испастам због оног "паметног" који неце да се вакцинисе. Хоцу да идем на утакмице концерте и остало. А ови који неце да се вакцинису забранит. Какав устав. Нелупетајте висе. Ко се то у БИХ придрзава устава? Ја бих вас "паметне" у тоталну изолацију да добро размислите.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Станисављевиц

10.04.2021 16:56

Наравно Лаки да ми паметни испастамо због таквих полупанаца као ти.....али не брини глупи зиве дузе за то се не брини зивјецес дуго...

Name

Прије су музицари

10.04.2021 20:53

И пјеваци радили у фабрикама а наступали после тога понегдје за неки скроман новац,сада се та дјелатност претворила у проиводњу, висе оних који се баве тиме него оних по питању било цега другога....

ОДГОВОРИТЕ