Detaljan pretres: Pripadnici SIPE upućeni na KCUS

Osim tužilaca, i pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) upućeni su danas na Klinički centar Univerziteta u Sarajevu. Pripadnici SIPA postupaju po nalogu Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Bosna i Hercegovina 05.04.2021 | 19:21
Detaljan pretres: Pripadnici SIPE upućeni na KCUS

Kao što je već pisao predstavnici Tužilaštva KS ušli su danas u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu. Postupajući tužioci u ovom predmetu su Mladen Vukojičić i Meliha Dugalija.

Ova akcija je pokrenuta nakon pisma ljekara koje se pojavilo u javnosti, a u kojem se govori o katastrofalnom stanju na KCUS s akcentom na respiratore koje je nabavila “Srebrena malina” koji se koriste u jedinicama intenzivne njege, a koji navodno nisu adekvatni za to.

Takođe prema saznanjima da je na KCUS i tužilac Tužilaštva BiH Džermin Pašić koji radi na predmetu “Respiratori”, a u kojem već traje suđenje na Sudu BiH, te u kojem je glavni osumnjičeni federalni premijer Fadil Novalić. Tu je i istražioci državnog tužilaštva Mirza Jamaković.

Ranije danas glavna tužiteljka Tužilaštva BiH, Gordana Tadić, sa saradnicima, sastala se se glavnom tužiteljkom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, Sabinom Sarajlijom i njenom zamjenicom.

 

Na sastanku je razgovarano o aktuelnim dešavanjima u proteklih nekoliko dana, povezanih sa respiratorima i liječnjem Covid-19 pacijenata na KCUS, kao i daljim aktivnostima tužilačkih i pravosudnih institucija.

Zanimljivo je da je danas otkriveno da postoji još jedan predmet u Tužilaštvu BiH kada je riječ o spornim respiratorima, a koji se tiče “pomoći počinitelju poslije počinjenog krivičnog djela”.

– S obzirom da Tužilaštvo BiH od ranije postupa u predmetu, koji je otvoren prije podizanja optužnice u predmetu Novalić i dr, a koji se odnosi na pomoć počinitelju poslije počinjenog krivičnog djela od strane više osoba, Tužilaštvo BiH je poduzimalo radnje i nastavlja rad u tom predmetu – rečeno je danas iz državnog tužilaštva.

S druge strane, Tužilaštvo Kantona Sarajevo je, na temelju medijskih objava, u skladu sa svojom nadležnošću formiralo predmet koji se odnosi na pismo ljekara sa KCUS o upotrebljivost respiratora u liječenju pacijenata na KCUS, teške posljedice po zdravlje i život pacijenata, kao i druge probleme u funkcioniranju tzv. kovid odjeljenja, u kojem će postupati u narednom periodu.

Ukupno su na KCUS tri tužioca, dva istražioca i dva inspektora.

(Klix)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Misko

05.04.2021 19:37

Tamo se barem nesto desava

ODGOVORITE
Name

Miloš

05.04.2021 19:57

Kada tamo završite krenite i na UKC Banjaluka, sve su to isti respiratori, samo što kod nas niko ne smije da progovori!? Ko zna koliko je kod i nas ljudi umrlo zbog tog smeća od respiratora. Doktori koji ćute su saučesnici u zločinu!

ODGOVORITE
Name

Banja luka

05.04.2021 21:29

Ima posla i kod nas. Sator bolnica, respiratori i jo stosta. Jel se i SIPA boji Mile

ODGOVORITE
Name

Alah-egber

05.04.2021 22:27

Kad zavrsite krente odmah u sjevernu koreju tamo je stanje gore .

ODGOVORITE
Name

TITO

06.04.2021 00:39

🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣