SAD kuju „šokantnu veliku zaveru“ po pitanju Sinđijanga

SAD su poslednjih dana objavile neutemeljene komentare povodom toga što su kineski građani spontano bojkotovali strane kompanije koje su donele odluke da ne koriste pamuk iz Sinđijanga.

Svijet 30.03.2021 | 10:20
SAD kuju „šokantnu veliku zaveru“ po pitanju Sinđijanga

Govoreći o tome, portparol Ministarstva spoljnih poslova Džao Liđijen je juče izjavio da pojedini ljudi u SAD-u stigmatizacijom pamuka iz Sinđijanga, ozbiljno štete sektoru proizvodnje pamuka u Sinđijangu i pokušavaju da izazivaju konfrontacije između Vlade i građana Kine.

On je naglasio da u sektoru proizvodnje pamuka u Sinđijangu ne postoji „prisilni rad“. Uzgajivači pamuka ostvaruju visoku zaradu, oni su na osnovu jednakosti, dobrovoljnosti i dogovora potpisali ugovore o uzgoju pamuka i pri tome ne postoji nikakav prisilni rad. Prema zvaničnim podacima, stopa mehanizacije pri ubiranju pamuka u Sinđijangu u prošloj godini dostigla je 70 odsto, uzgajivači mogu preko mobilne aplikacije da naruče usluge branja pamuka, rekao je portparol.

„U ovo vreme mala grupa zemalja i pojedinaca se još bavi izmišljanjem priča o takozvanom „prisilnom radu“, zar oni misle na to da prisiljavamo mašine da rade“, zapitao je Džao.

„Američke kleveta na račun Vlade Kine i manipulacija iza zavese me podseća na govore bivšeg američkog državnog sekretara Kolina Pauela i bivšeg pukovnika kopnenih snaga Lorensa Vilkersona, održane u avgustu 2018. godine u Institutu Ron Pol“, rekao je portparol.

„To govori u prilog tome da zapadne zemlje na čelu sa SAD kuju šokantnu veliku zaveru po pitanju Sinđijang. One pokušavaju da prave haos u Sinđijangu kako bi sprečile razvoj Kine. Njihova kleveta na račun pamuka iz Sinđijanga je deo njihove zavere“, podvukao je Džao.

On je rekao da je kinesko tržište uvek otvoreno. Kina pozdravlja strane kompanije da investiraju u Kini i stalno rade na stvaranju povoljnog poslovnog okruženja za strane kompanije.

„Nadam se da će relevantne kompanije poštovati kineske zakone i propise i da neće poslužiti kao instrumenti pojedinih političkih snaga“, upozorio je portparol Džao.

(BN)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Veliki novac

30.03.2021 08:43

Je ulozen u preradu plasticnog otpada, koji nam ponovo dodje do usta ili na tijelo. Pamuk je nepozeljan. Sve to teeba svesti u normalne okvire, planeta je preoptecena od raznih nepotrebnih prnja stetnih po zdravlje i okolinu....

ODGOVORITE
Name

trump pencilin

30.03.2021 08:46

"kako bi sprečile razvoj Kine." Unistili zapadane zemlje i odveli svu proizvodnju i patente u Kinu.I sto je najgore oni jos vladaju Amerikom (ili kinezi preko njih).

ODGOVORITE
Name

!

30.03.2021 08:59

Svaku kompaniju interesuje samo dobit valjda ti je to jasno Ministre ako nije pitaj Sjevernu Koreju vašeg uzora demokratskih principa!!

ODGOVORITE
Name

Patriota

30.03.2021 11:37

Ovi Kinezi su stoka neviđena, ubacili virus čitavom svijetu i odjednom oni više nemaju virusa. Pa ko kuje zavjere po svijetu sa virusima, valjda oni.

ODGOVORITE
Name

Rale re petriota

03.04.2021 00:37

E moj patriota jesi supalj. Pa sto bi ubacivali virus i pravili probleme ako su vec na visokoj poziciji po ekonomiji. Ako imalo razmisljas logicki to je uradio onaj ko je slabiji i kome ne odgovara da neko bude bolji. Zna se ko tezi za vlascu nad citavim svijetu