Kina u Savetu za ljudska prava UN-a traži od SAD-a da prekinu da krše ljudska prava

Na 46. sastanku Saveta za ljudska prava Ujedinjenih nacija razmatrani su rezultati revizije ljudskih prava zemalja učesnica.

Svijet 18.03.2021 | 12:38
Kina u Savetu za ljudska prava UN-a traži od SAD-a da prekinu da krše ljudska prava

U svom govoru, predstavnik Kine istakao je da se situacija sa ljudskim pravima u Sjedinjenim Državama i dalje pogoršava i pozvao Sjedinjene Države da odmah prekinu sa kršenjem ljudskih prava i da preduzmu efikasne mere kako bi sprečile dalje pogoršanje stanja ljudskih prava u zemlji.

Predstavnik Kine rekao je da američka strana nije usvojila većinu preporuka koje je Kina dala američkoj Nacionalnoj reviziji za ljudska prava i Kina zbog toga jako žali.

Kina je duboko zabrinuta stalnim pogoršanjem stanja ljudskih prava u SAD-u. Sjedinjene Države nisu preduzele efikasne mere za sprečavanje i kontrolu epidemije, što je rezultiralo gubitkom stotina hiljada života, međutim, američki političari su izbegavali svoju odgovornost i krivili druge.

SAD sprovode tzv. "nacionalizam vakcina", gomilajući veliku količinu vakcine protiv koronavirusa daleko iznad potreba svog stanovništva, a odbijaju da obezbede vakcine drugim zemljama, uključujući svoje saveznike.

Kineski predstavnik istakao je da su rasna diskriminacija i policijsko nasilje u SAD-u i dalje vrlo ozbiljni. Počinioci odgovorni za takvo nasilje su na slobodi, a muslimani, izbeglice i imigranti se suočavaju sa pretnjama, diskriminacijom i ksenofobičnim izjavama i delima.

Prethodne oružane intervencije SAD-a rezultirale su smrću velikog broja civila u drugim zemljama, a američki vojnici su neselektivno ubijali i mučili nevine ljude u prekomorskim vojnim operacijama.

SAD su nametnule jednostrane mere prinude koje su ozbiljno kršile međunarodno pravo u pojedinim zemljama u razvoju, što je dovelo do ozbiljnog kršenja ljudskih prava i humanitarne krize.

SAD ne samo da se ne izvinjavaju, niti vrše neku kompenzaciju zbog svoje zločinačke istorije, već bezobzirno kleveću druge zemlje iz političkih razloga.

Predstavnik Kine pozvao je SAD da iskoriste priliku da sprovedu reviziju ljudskih prava zemalja učesnica i da odmah zaustave sva kršenja ljudskih prava i da preduzmu konkretne mere da spreče dalje pogoršanje stanja ljudskih prava.

(BN)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Maoist

18.03.2021 13:07

Tako je.

ODGOVORITE
Name

Re

18.03.2021 14:02

Kina je inace sampion u postovanju ljudskih prava.

Name

@Re

18.03.2021 17:10

Pa poenta i jeste da su SAD i Kina po ovom pitanju potpuno iste. U Kini nisam zivio, ali u SAD jesam, i sve sto su Kinezi izjavili je tacno. Nema ni milimetra razlike izmedju Istoka i Zapada po tom pitanju.

Name

e nek" ste im rekli

18.03.2021 13:37

I bez brige BRAĆO RUSKA I KINESKA,dok je nas SRBA,BRANIĆEMO VAS OD AMERIČKIH ZLOTVORA ,ŽIVOTINA NAŠIH UNUČADI! P.S.jer mi muda nemamo!

ODGOVORITE
Name

Boris

18.03.2021 17:29

Bravo Kinezi. Rijetke su nacije koje smiju Americi očitati bukvicu. 100% su u pravu

ODGOVORITE
Name

Mogla bi

18.03.2021 18:47

I Srbija i Srpska.

ODGOVORITE
Name

Fenix

18.03.2021 20:59

Ja se žalio na nekakve prinudne naplate koje će trajati cjeli moj životni vjek zbog propasti u biznisu i kažu ako je sud tako odlučio to je to a odbijaju od 200 maraka penzije pola a ja mislio da su ljudska prava prava na život ali nisu.Umri od gladi a prinudna mora ići.Razočaran sam.Račun od cigara naplaćuju nakon 15 godina ad moje crkavice.Odselit ću i ostaviti im cjelu penziju,mozak mi nemogu uzeti.Banda vlada u BIH.

ODGOVORITE
Name

Nekad se govorilo...

18.03.2021 21:43

..."neko o postenju, vojnik o skracenju".

ODGOVORITE
Name

Moderni imperijalisti

19.03.2021 06:40

SAD nisu ništa drugo nego današnja imperija zajedno sa Britancima. Ponašaju se upravo tako. Ko god im se usprotivi oni ga eliminišu. Ali Ruse i Kineze ne mogu baš tako lako. Imaju i Rusi i Kinezi svoje mane ali ipak je bolje da postoji balans u svjetu jer SAD su već odavno krvave ruke.

ODGOVORITE