Ruski naučnik: Šta treba izbjegavati nakon vakcinacije

Direktor Nacionalnog istraživačkog centra za mikrobiologiju i epidemiologiju "Gamaleja" Aleksandar Gincburg objasnio je kako treba postupati kako bi primljena vakcina protiv korona virusa djelovala što efikasnije.

Zdravlje 13.02.2021 | 21:19
Ruski naučnik: Šta treba izbjegavati nakon vakcinacije

Naučnik je posavjetovao da vakcinisane osobe izbjegavaju intenzivne fizičke aktivnosti dva dana nakon vakcinacije, kako bi se formirao najbolji imunološki odgovor na vakcinu.

"Čovjek jednostavno nema dovoljno glukoze, šećera da bi obezbijedio ravnomjerno funkcionisanje dva procesa", rekao je Gincburg u intervjuu za list "Rosijska gazeta".

Drugi važan uslov za efikasno stvaranje imunog odgovora je raznovrsna ishrana nakon vakcinacije.

Stručnjak je objasnio da je stvaranje antitijela proces koji troši energiju i zahtijeva sintezu proteina, a dugotrajno vježbanje otežava sintezu.

Pored toga, Gincburg je posavjetova vakcinisanim osobama da se uzdrže od štetnih navika, kao što je alkohol, jer one djelimično smanjuju efekat vakcinacije.

Rusija je registrovala prvu vakcinu na svetu protiv kovida Sputnjik V 11. avgusta 2020. godine.

Nakon višemjesečnih istraživanja ruskih imunologa u kojima je učestvovalo 19.866 dobrovoljaca završena je treća faza kliničkih ispitivanja koja je potvrdila efikasnost vakcine od 91,6 odsto. 

(Sputnjik)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Nus Pojava

13.02.2021 21:59

Da budem iskren, radije ću primiti dvije vakcine odjednom, nego da smanjim pivo i rakiju.

ODGOVORITE
Name

RE

13.02.2021 22:04

Poslije prijema vakcine trebamo poboljšati raznovrsnu ishranu, a mi jedemo ono što imamo ili ništa sa malom penzijom u RS.

ODGOVORITE