Naučnici otkrili: I miševi znaju da pevaju!

Verovali ili ne i miševi pjevaju! Ne pevaju samo u Diznijevim crtaćima već i u stvarnom životu, oni znaju poneku melodiju. Naučnici su nedavno otkrili da miševi mogu imitirati i zapamtiti složene zvukove.

Zanimljivosti 09.02.2021 | 15:23
Naučnici otkrili: I miševi znaju da pevaju!

Mužjaci miševa zavode ženke podoknicama visokog tonaliteta, a naučnici su primetili i da menjaju melodiju kad su suparnici u blizini. To otkriće sugeriše da miševi mogu imitirati i učiti složene zvukove prenosi T-portal.hr.

Naučnici su do sada mislili da sposobnost koju imaju ljudi, neke ptice, delfini, kitovi, šišmiši, slonovi, morski lavovi i foke nije prisutna kod miševa.

S obzirom da se miševi koriste za medicinska istraživanja, ovo otkriće moglo bi pomoći u istraživanju autizma i sličnih poremećaja koje karakterizuju problemi s komunikacijom.

Pre tog otkrića bilo je poznato da miševi pevaju i zvižde kad zavode ženke, ipak vodeća pretpostavka je bila da svoje krikove visokih frekvencija proizvode instinktivno. Kad su naučnici stavili dvojicu mužjaka u kavez, jedan od njih je prilagodio svoju pjesmu da bi zvučao sličnije drugom.

Tim naučnika koji se pozabavio neobičnim problemom do svojih je rezultata došao na Univerzitetu Duke u Severnoj Karolini. Njihovu teoriju da se radi o naučenim zvukovima upotpunila je i činjenica da miševi koji su izgubili sluh pevaju falš.

Dodatne dokaze naučnici su prikupili serijom testova koji su pokazali sličnosti rada mozga ljudi i miševa kad pevaju.

Izvor: Zanimljivostidana.com

Komentari / 0

Ostavite komentar