Počelo sa radom Gradsko vijeće u Mostaru

 U Mostaru je počela konstitutivna sjednica Gradskog vijeća na kojoj će biti verifikovani mandati odbornicima i položene zakletve, a na dnevnom redu je i izbor rukovodstva vijeća, te gradonačelnika Mostara.

Bosna i Hercegovina 05.02.2021 | 13:40
Počelo sa radom Gradsko vijeće u Mostaru

Na prvoj sjednici biće formirani i klubovi naroda.

Prvom sjednicom predsjedava najstariji odbornik Tomislav Primorac iz HDZ-a.

On je naglasio da svi članovi Vijeća treba da budu na istoj poziciji i za obnovu grada.

Primorac je rekao da ne vjeruje da će danas biti izabran gradonačelnik, ali da bi se to moglo dogoditi u narednih sedam dana.

Odbornik liste "Ostajte ovdje" Velibor Milivojević izrazio je nadu da će danas biti izabrano i rukovodstvo Gradskog vijeća i gradonačelnik i da će se konačno početi raditi u Mostaru.

Na sastanku stranaka koje učestvuju u Gradskom vijeću prošle sedmice dogovoreno je da na prvoj sjednici bude izabrano rukovodstvo Gradskog vijeća.

Predsjednika i dva zamjenika predlažu klubovi naroda, a glasa se za svu trojicu zajedno. Onaj ko dobije najviše glasova je predsjednik, a ostala dva zamjenici.

Kandidati za gradonačelnika su Mario Kordić iz HDZ-a, Zlatko Guzin iz Koalicije za Mostar /SDA, SBB, DF/ i Irma Baralija iz BH bloka /SDP, Naša stranka/.

Za izbor gradonačelnika potrebna je dvotrećinska većina.

Ukoliko gradonačelnik ne bude tako izabran u dva kruga glasanja, za treći krug je dovoljna prosta većina prisutnih članova Vijeća.

U Gradskom vijeću HDZ ima 13 odbornika, Koalicija za Mostar 11, BH blok šest, HRS tri, "Ostajte ovdje" jednog i Prva mostarska partija jednog. 

(Srna)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

JBT

05.02.2021 12:47

Pazi dok trepti kao da zemlja gori, desava se zemljotres.

ODGOVORITE