Sud odredio pritvor Hasanu Dupovcu i Zijadu Mutapu

Sudija za prethodni postupak Suda Bosne i Hercegovine donijela je odluku kojom je prihvaćen prijedlog Tužilaštva BiH, te određen pritvor Hasanu Dupovcu, nekadašnjem šefu jedinice za saobraćaj MUP-a KS i Zijadu Mutapu, ocu Alise Mutap, koji se sumnjiče za ometanje istrage u slučaju Dženan Memić.

Bosna i Hercegovina 03.02.2021 | 17:42
Sud odredio pritvor Hasanu Dupovcu i Zijadu Mutapu

Kako je saopšteno iz Suda BiH, pritvor je određen zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi osuumnjičeni mogli ometati istragu, odnosno prikrivati dokaze ili utjecati na svjedoke ili saučesnike, kao i zbog opasnosti da bi njihovo puštanje na slobodu moglo rezultirati uznemirenjem javnosti.

Time je Sud u cijelosti prihvatio prijedlog Tužilaštva BiH.

Tužilaštvo BiH Dupovcu i Mutapu na teret stavlja krivično djelo organizirani kriminal, a u vezi sa krivičnim djelima pomoć učiniocu nakon krivičnog djela i protuzakonito posredovanje.

Konkretno, tereti ih da su postali "članovi organizovane kriminalne grupe kojom je rukovodilo NN lice, a koja grupa je organizovana radi prkrivanja dokaza o načinu smrti Dženana Memića".

Hasan Dupovac, bivši šef Odjela za saobraćajne istrage Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS) i Zijad Mutap, otac Alise, djevojke koja je bila sa Dženanom Memićem u noći kada je on nastradao, uhapšeni su 1. februara.

Iz Tužilaštva BiH je tada saopšteno da se aktivnosti provode u predmetu na kojem rade duži vremenski period, a odnosi se na "krivična djela organizovanog kriminala, a u vezi ometanja istrage i prikrivanja dokaza o stradanju Dženana Memića, u februaru 2016. godine".

Dvadesetjednogodišnji Dženan Memić preminuo je 15. februara 2016., nakon teških povreda koje je zadobio 8. februara iste godine, dok je s djevojkom Alisom Mutap šetao Velikom alejom na Ilidži.

Ljubo i Bekrija Seferović su optuženi da su skrivili saobraćajnu nesreću u kojoj je Memić teško povrijeđen, ali ih je Kantonalni sud u Sarajevu oslobodio krivice. Vrhovni sud Federacije BiH još nije donio odluku po žalbi Tužilaštva KS na tu presudu.

Porodica Dženana Memića od početka istrage tvrdi da on nije stradao u saobraćajnoj nesreći, već da je ubijen, prenosi Faktor.ba.

(BN) 

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

PRAVDA

03.02.2021 17:02

AJMO SAD LUKAČ VREĆO ILIĆ KREMENOVIĆ I REDOM SVA BAGRA !

ODGOVORITE
Name

Dragan

03.02.2021 19:55

Nista od toga sve dok je kokosar Culum na poziciji, vidis da se hapsi samo po federaciji

Name

Moćni

04.02.2021 09:09

Mislim da Ćulum Lukač i bagra oko njih neće biti večno na vlasti. Pravda dolazi lagano i treba imati strpljenja.

Name

Radovan

03.02.2021 17:03

Možeš zamisliti ubiti dijete i prikrivati smrtna kazna vješanje.

ODGOVORITE
Name

Md

03.02.2021 17:07

Zar je moguce da tajkunsko-režimska ATV niti jedne riječi ovih dana o ovom slučaju ne kaže.

ODGOVORITE
Name

Luka

03.02.2021 17:20

Krenulo je.

ODGOVORITE