Život se vraća u normalu, problem nedostatak novca

- Život se u Кostajnici tačno mjesec dana poslije snažnog zemljotresa vraća u normalnu, uprkos naknadnim manjim potresima, ali ostaje briga kako obnoviti i sanirati oštećene objekte, rekao je Srni portparol opštine Aleksandar Pašić.

Republika Srpska 29.01.2021 | 11:14
Život se vraća u normalu, problem nedostatak novca

"Život se normalizuje, ali nam ostaje briga kako iznaći sredstva za obnovu i sanaciju, kako privatnih kuća, tako i stogodišnjih objekata koji su svojevrsni kulturni i istorijski spomenici pod zaštitom", istakao je Pašić.

Pašić je naveo da je do danas pregledan 771 objekat, od čega je jednim od stepena oštećenja kategorisano 396.

"Poslije prvih dana, kada su prioritet bile hitne intervencije na oštećenim objektima i zbrinjavanje najugroženijih građana, u saradnji sa Ministarstvom za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju i Republičkom direkcijom za obnovu i izgradnju, pokrenuli smo proceduru kategorizacije objekata, da bismo mogli procijeniti ukupnu štetu", objasnio je Pašić.

Prema njegovim riječima, radi opštinska uprava i opštinske ustanove i preduzeća, a uskoro se očekuje i povratak republičkih ustanova koje su privremeno izmještene u Novi Grad i Кozarsku Dubicu.

"S obzirom na to da su objekti opštinske uprave, magistrata i Radija Кostajnica neuslovni, planira se njihovo preseljenje u alternativni smještaj", naveo je Pašić.

On je napomenuo da rade Кlub za djecu "Кestenko" i Osnovna škola "Petar Mećava", a da srednjoškolci pohađaju nastavu na daljinu, jer je objekat Srednjoškolskog centra pretrpio značajna oštećenja.

(Srna) 

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Preciznije

29.01.2021 12:27

Nedostatak vrijednosti i vrednovanja.

ODGOVORITE
Name

Alan Ford

29.01.2021 13:45

Viškoviću trebao si podići sebi platu i svojoj bratiji za taj iznos i bog da te vidi!

ODGOVORITE
Name

VRS

29.01.2021 15:38

Koliko vremena treba da se popravi manji dio krova na srednjoj školi u Kostajnici? Može li se išta uraditi samoinicijativno ili se mora čekati da neko drugi uradi? Ugledajte se na mlade ljude, volontere iz Kostajnice, koji su sami uradili više nego sve institucije zajedno.

ODGOVORITE
Name

I

29.01.2021 17:05

Zaista se vratilo sve u normalu, kod nas je nedostatak novca i sirotonja normala

ODGOVORITE