Beograd: Viši sud odbio da Darka Eleza izruči BiH

Viši sud u Beogradu odbio je molbu Bosne i Hercegovine za izručenje Darka Eleza (40), koga traži zbog niza krivičnih dJela organizovanog kriminala.

Srbija 14.01.2021 | 16:54
Beograd: Viši sud odbio da Darka Eleza izruči BiH

Viši sud je utvrdio da nisu ispunjene sve pretpostavke za njegovo izručenje BiH.

Precizira u saopštenju da je u prvom stavu rješenja suda utvrđeno da pretpostavke za neka krivična djela jesu isuinjene, dok u drugom stavu utvrđuje da za drugi niz krivičnih djela nisu ispunjene pretpostavke za izručenje, zbog čega se molba odbija.

Protiv ovog rešenja dozvoljena je žalba Apelacionom sud u Beogradu u roku od tri dana od dana prijema prepisa rešenja, saopštio je Viši sud u Beogradu.

Elezu je nedavno ekstradicioni pritvor produžen zbog opasnosti od bjekstva.

Molbom Ministarstva pravde BiH traži se izručenje Eleza radi vođenja krivičnog postupka i suđenja pred sudom zbog krivičnog djela organizovanog kriminala.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine saopštilo je nakon hapšneja Eleza u Beogradu da traži njegovo izručenje na osnovu potvrđene optužnice u predmetu poznatom kao “Lutka”, kao i radi istrage koju zajedno sprovode to Tužilaštvo i Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske, zajedno sa partnerskim institucijama regiona.

Ta istraga se odnosi na teška krivična djela počinjena na području Istocnog Sarajeva i BiH, među kojima su ubistva počinjena “metodama mafijaških likvidacija”, 2018. i 2019. godine, zatim planiranja i pokušaja ubistava na području Istočnog Sarajeva i Bijeljine, te iznuda, zastrašivanja i drugih krivičnih dela na štetu oštećenih osoba sa područja Istocnog Sarajeva i BiH, precizira se u saopštenju u koje je Tanjug imao uvid.

Lokalni mediji su prenijeli da je riječ o ubistvima – vlasnika svadbenog salona “Rodeo” Siniše Miličevića zvanog Tigar u maju 2018. godine i vlasnika noćnog kluba “Sparta” Miloša Ostojića u januaru 2019. godine u Istočnom Sarajevu.

Tužilaštvo BIH ističe da je u saradnji sa partnerskim institucijama došlo do saznanja da je organizator i koordinator počinjenih krivičnih djela, zajedno sa drugim osobama, upravo Darko Elez, koji je juče uhapšen u Beogradu po potjernici Interpola Sarajevo.

Eleza tužilaštvo takođe traži radi procesuiranja na osnovu potvrđene optužnice iz slučaja “Lutka”, koja ga tereti za organizovani kriminal u vezi sa više teških krivičnih djela među kojima su ubistva, pokušaj ubistva, pljačke transporta novca i druga krivična djela počinjena u od 2005. do 2009. godine.

Ministarstvo pravde Srbije primilo 22. decembra originalnu molbu Bosne i Hercegovine za izručenje Eleza, koje su prosljeđene sudu na odlučivanje o ispunjenosti uslova za izručenje.

Elez je 2012. u Beogradu bio pravosnažno osuđen na devet godina zatvora, kao organizator kriminalne grupe koja je 2009. na teritoriji Srbije i BiH trgovala drogom, vršila iznude i činila druga krivična djela.

Kaznu je odslužio u Srbiji i pušten je na slobodu. On ima pasoše i Srbije i BIH.

(Tanjug)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

DM

14.01.2021 17:18

Paralelne veze, ko koga stiti

ODGOVORITE
Name

mislim

14.01.2021 17:27

Takvi su danas zasticeni.

ODGOVORITE
Name

dno dna

14.01.2021 17:37

drzave za kriminalce

ODGOVORITE
Name

Re

14.01.2021 21:25

Samo ako vi njega isporucite on je na slobodi..u BIH nema ni sudstva ni zakona a mafijasi i kriminalci su cak zasticeni..

Name

Uvesti

14.01.2021 18:06

reciprocne mjere!

ODGOVORITE
Name

Ja iii

14.01.2021 18:30

Ovo ni u crtanom filmu gdje bio glavni lik Kalimero ne bi imalo smisla!NEPRAVDA PA TO TI JE!!Kako bi to neko rekao!

ODGOVORITE
Name

Trtmrt

14.01.2021 20:27

Hahahahaha

ODGOVORITE
Name

Tante za tante

14.01.2021 22:22

Ako ovoga Srbija ne isporuči, onda BiH treba da zadrži i onoga ubicu iz Novog Sada što ga uvatiše u BL. Pa jedno za drugo ako drugačije ne bi išlo. Razmjenu da naprave.

ODGOVORITE