Šta su demokrate prebacivale Trampu u rezoluciji

Članovi donjeg doma Kongresa iz Demokratske stranke predstavili su rezoluciju o opozivu odlazećeg predsjednika.

Svijet 11.01.2021 | 21:56
Šta su demokrate prebacivale Trampu u rezoluciji

Prijedlog, između ostalog, sadrži i član kojim se Tramp optužuje za podsticanje pobune i govori o njegovoj potencijalnoj odgovornosti za upad dijela pristalica u kompleks Kapitol hila tokom kongresne potvrde rezultata glasanja Elektorskog koledža predsjedničkih izbora na kojima je pobijedio Džozef Bajden.

U rezoluciji se ističe da se Tramp obratio protestnom skupu svojih pristalica neposredno prije nego što se jedan dio njih uputio prema Kapitol hilu. Ukazano je da je način na koji im se obratio ohrabrio i očekivano doveo do nezakonitih postupaka koji su se dogodili, prenosi Glas Amerike.

Oni su zatražili saglasnost za usvajanje rezolucije kojom bi se od američkog potpredsjednika Majka Pensa zatražilo da pokrene 25. amandman na osnovu koga bi odlazeći predsjednik Tramp bio razriješen dužnosti.

Republikanski članovi Predstavničkog doma odbacili su zahtjev demokrata za pokretanje 25. amandmana protiv Trampa, čime su blokirali hitno razmatranje tog pitanja.

(Tanjug)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

izraelac

11.01.2021 21:19

Republikanci a ne vole republiku već nasilje i huškanje na nasilje i vole predsjednika koji ne voli svoju ustav... zanimljivo

ODGOVORITE
Name

Direkt

12.01.2021 12:26

Jarane, Amerika je Republika, koliko i BiH (nije Republika). Amerika je federalna država, sastavljena od američkih državica, koje čine SAD.