Demokrate zvanično krenule u rušenje Trampa

Demokrati su danas predstavili rezoluciju o opozivu predsjednika Donalda Trampa zbog posticanja na napad na američki Capitol prošle sedmice.

Svijet 11.01.2021 | 19:28
Demokrate zvanično krenule u rušenje Trampa

Demokrati povlače ovaj potez jer su republikanci blokirali njihov poziv da se potpredsjednik Majk Pens pozove na 25. amandman. Predsjednica Predstavničkog doma Nancy Pelosi je pojačala pritisak na Pensa da interveniše i napravi pritisak na Trampa da podnese ostavku.

U protivnom, piše New York Times, demokrati su obećali neposredne posljedice za ulogu Trampa u napadu koji je ugrozio živote potpredsjednika, članova Kongresa i hiljade članova osoblja koje radi na Capitol Hillu, tokom sastanka na kojem je trebala biti formalizirana pobjeda novoizabranog predsjednika Džo Bajdena.

Kao što se i očekivalo, republikanci su se usprotivili rezoluciji kojom su Pensu tražili da se pozove na 25. amandman, što znači da bi Dom morao sutra sazvati glasanje o toj mjeri.

Demokrati su bili uvjereni da će to proći i vršili su pritisak na republikance da glasaju s njima da traže od potpredsjednika, za kojeg se kaže da se protivi korištenju ovlasti navedenih u Ustavu, da to učine.

Ako Pens ne interveniše "u roku od 24 sata" i predsjednik ne podnese ostavku, Dom će krenuti već u srijedu da razmotri rezoluciju o opozivu, samo sedmicu nakon napada. Već je više od 210 demokrata potpisalo vodeću optužnicu, što je tek malo više od većine članova Doma.

Rezolucija o opozivu na četiri stranice tereti Trampa za "poticanje nasilja na vladu Sjedinjenih Država" kada je sijao lažne tvrdnje o izbornoj prevari i poticao svoje pristalice na skupu ispred Bijele kuće da poduzmu mjere kako bi zaustavio brojanje izbornih glasova u Capitolu.

Promjene u posljednji trenutak izvršene su kasno u nedjelju, uključujući i referencu na 14. amandman, dodatak Ustavu iz doba građanskog rata koji zabranjuje svakome ko se "bavio pobunom" protiv Sjedinjenih Država da obavlja državnu funkciju.

"U svemu tome, predsjednik Tramp ozbiljno je ugrozio sigurnost Sjedinjenih Država i njihovih institucija vlasti", navodi se u rezoluciji. “Ugrožio je integritet demokratskog sistema i ometao mirnu tranziciju vlasti. Time je izdao svoje povjerenje kao predsjednik, na očiglednu povredu naroda Sjedinjenih Država. "

(Klix)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Нови Јорк

11.01.2021 19:00

Можете му пљунути под прозор ђубрад “демократска “

ODGOVORITE
Name

Goran

11.01.2021 19:15

I treba budaletinu razvlastiti i u zatvor strpati

Name

BL

11.01.2021 19:47

A ti ćeš majmune nastaviti da ga duvaš

Name

Tesko ce to ici

11.01.2021 21:08

Da bi to islo mora biti druga strana ako ista cistog obraza, sataniranje predsjednika 4 godine ma kakav da je, jako prljavi izbori stvaraju plodno tlo da se problem dodatno komplikuje sto nije dobro....

ODGOVORITE