Демократе званично кренуле у рушење Трампа

Демократи су данас представили резолуцију о опозиву предсједника Доналда Трампа због постицања на напад на амерички Цапитол прошле седмице.

Свијет 11.01.2021 | 19:28
Демократе званично кренуле у рушење Трампа

Демократи повлаче овај потез јер су републиканци блокирали њихов позив да се потпредсједник Мајк Пенс позове на 25. амандман. Предсједница Представничког дома Нанцy Пелоси је појачала притисак на Пенса да интервенише и направи притисак на Трампа да поднесе оставку.

У противном, пише Неw Yорк Тимес, демократи су обећали непосредне посљедице за улогу Трампа у нападу који је угрозио животе потпредсједника, чланова Конгреса и хиљаде чланова особља које ради на Цапитол Хиллу, током састанка на којем је требала бити формализирана побједа новоизабраног предсједника Џо Бајдена.

Као што се и очекивало, републиканци су се успротивили резолуцији којом су Пенсу тражили да се позове на 25. амандман, што значи да би Дом морао сутра сазвати гласање о тој мјери.

Демократи су били увјерени да ће то проћи и вршили су притисак на републиканце да гласају с њима да траже од потпредсједника, за којег се каже да се противи кориштењу овласти наведених у Уставу, да то учине.

Ако Пенс не интервенише "у року од 24 сата" и предсједник не поднесе оставку, Дом ће кренути већ у сриједу да размотри резолуцију о опозиву, само седмицу након напада. Већ је више од 210 демократа потписало водећу оптужницу, што је тек мало више од већине чланова Дома.

Резолуција о опозиву на четири странице терети Трампа за "потицање насиља на владу Сједињених Држава" када је сијао лажне тврдње о изборној превари и потицао своје присталице на скупу испред Бијеле куће да подузму мјере како би зауставио бројање изборних гласова у Цапитолу.

Промјене у посљедњи тренутак извршене су касно у недјељу, укључујући и референцу на 14. амандман, додатак Уставу из доба грађанског рата који забрањује свакоме ко се "бавио побуном" против Сједињених Држава да обавља државну функцију.

"У свему томе, предсједник Трамп озбиљно је угрозио сигурност Сједињених Држава и њихових институција власти", наводи се у резолуцији. “Угрожио је интегритет демократског система и ометао мирну транзицију власти. Тиме је издао своје повјерење као предсједник, на очигледну повреду народа Сједињених Држава. "

(Клиx)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Нови Јорк

11.01.2021 19:00

Можете му пљунути под прозор ђубрад “демократска “

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

11.01.2021 19:15

И треба будалетину развластити и у затвор стрпати

Name

БЛ

11.01.2021 19:47

А ти ћеш мајмуне наставити да га дуваш

Name

Теско це то ици

11.01.2021 21:08

Да би то исло мора бити друга страна ако иста цистог образа, сатанирање предсједника 4 године ма какав да је, јако прљави избори стварају плодно тло да се проблем додатно компликује сто није добро....

ОДГОВОРИТЕ