Naredba: Zbog korone Brčko zaustavlja život!

Na području Brčko distrikta se od nedjelje, 22. novembra, u 22.00 časa uvodi policijski čas, a na snagu stupa i naredba Kriznog štaba o obustavi rada škola, kladionica, ugostiteljaskih objekata i javnog prevoza, rekao je šef Odjeljenja za zdravstvo u Vladi distrikta Akif Pezerović.

Bosna i Hercegovina 20.11.2020 | 17:12
Naredba: Zbog korone Brčko zaustavlja život!

Pezerović je na konferenciji za medije rekao da će policijski čas trajati do 5.00 časova ujutro, te da se naredba o obustavi rada odnosi i na teretane i fitnes-centre.

On je istakao da će biti zatvorene i područne ambulante, te da se uvodi poseban režim rada u Javnoj zdrvastvenoj ustanovi "Zdravstveni centar Brčko".

"Zabranjuju su svi oblici javnog okupljanja, uključujući i veća okupljanja u privatnim objektima. Rad u javnim ustanovama će biti organizovan tako da se izbjegne prisustvo većeg broja lica na radom mjestu. Ograničava se prisustvo na saharana i dženazama do 30 lica", pojasnio je Pezerović.

On je dodao da je vjerskim predstavnicima preoporučeno da vjerske obrede održavaju kao što je to bilo u martu i aprilu.

"Direktor Direkcije za finansije se zadužuje da napravi plan obeštećenja lica koja po ovoj naredbi neće moći da rade", naveo je Pezerović.

Odgovarajući na pitanje novinara da li je tačna informacija da nema dovoljno testova, on je rekao da to nije tačno, te da testova ima i da se nabavljaju sukcesivno.

Direktor Bolnice u Brčkom Dušan Stokić rekao je da je epidemiološka situacija u distriktu zabrinjavajuća, te da su bolnički kapaciteti popunjeni.

"Angažovali smo sve što smo imali od ljudskih resursa, ali sistem je na ivici pucanja. Više od polovine bolničkih kapaciteta smo pretvorili u kovid odjeljenje", poručio je Stokić i pozvao građane da se pridržavaju propisanih mjera zaštite.

Stokić očekuje da se uz pridržavanje svih mjera i naredbi Kriznog štaba epidemiološka situacija u distriktu poboljša u narednih 20 do 30 dana.

(Srna)

Foto: N1

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Ha ha

20.11.2020 16:22

Nama je život zaustavljen vec odavno kako su ovi političari na vlasti

ODGOVORITE
Name

Dajte

20.11.2020 16:48

Narodu po 1000km pa zakljucavajte unistivaci!

ODGOVORITE
Name

Ss

20.11.2020 17:01

Ovo je narušavanje osnovnih ljudskih prava i sloboda, a izgovor ova dva mamlaza je da građani ne poštuju mjere, OK ne poštuju slažem se!!! Ali šta je sa inspekcijama, zašto one ne rade svoj posao!!!! Ne možete kažnjavati ugostitelja itd.... zbog situacije, nisu vam ugostitelji krivi, VI NESPOSOBNI I PODMITLJIVI DRŽAVNI SLUŽBENICI ste krivi!!!

ODGOVORITE
Name

Re

21.11.2020 03:07

U pravu su da se sve zatvori na neki period. Previše je oboljelih. Trenutno sam u bolnici, a bila sam takva da se to meni ne može desiti. I desilo se da sam se borila za život.Ovo nije nimalo naivno. Ni najvećem neprijatelju ovo ne bih da doživi.Čuvajre se, stavljajte maske i manje se krećite.

Name

Dr

20.11.2020 17:02

PA ONI TOLIKO VOLE NAROD I BRINU DA CE POSIJEDITI OD BRIGE.

ODGOVORITE
Name

Pinoče

20.11.2020 17:20

Postoji li neki drugi termin ili izraz a ne "Policiski Sat", niti je rat niti ratno stanje a koliko znam nije ni izvršen Državni Udar. Ovako kao da imamo Vojnu Huntu na vlasi.

ODGOVORITE
Name

Stanisavljevic

20.11.2020 17:57

Da slucajno zivim u Brckom ne bih postovao nista od toga,ako to bude i u ostatku Bih takodje necu postovati jer se mjere nelegitimnih kriznih stabova kose sa ustavom i tim mjerama se krse osnovna ljudska prava i bas me briga za tim.

ODGOVORITE
Name

Mato

21.11.2020 06:56

Na primjer: Uvodi se ZABRANA IZLASKA OD 22-05 sati! To bi mogla biti zamjena za izraz "POLICIJSKI SAT" u mirnodopsko vrijeme!

Name

075

21.11.2020 08:16

@Stanisavljevic Tuzla, prošli vikend pred "izbore"! "Policija", lopovi u uniformama, na svakoj raskrsnici, pred svim bitnim "institucijama" a NIJEDAN i NIJEDNA, bilo je i "policajki" NEMA MASKU a da je ja nemam rado bi me ODMAH kaznili, a to da im je posao da dežuraju na pješačkim prijelazima ne bi li kome napisali kaznu od 40 ili 50 BAM to je druga priča jer ih istjeraju kao kerove da pune, prazni, budžet!

Name

Brčko

21.11.2020 00:28

Stokić ima mjesečna primanja 12000 KM. Zdravstvo u Brčkom se raspalo i prije COVIDa. Još nisu nabavili ni vakcine protiv sezonskog gripa. Distrikt je leglo kriminala i korupcije.

ODGOVORITE