Satler: U BiH pravi trenutak za ustavne promjene

Šef Delegacije EU u BiH Johan Satler smatra da je u BiH pravi trenutak za ustavne promjene, ističući da je svaka zemlja koja je postala članica EU morala proći kroz te promjene.

Republika Srpska 06.11.2020 | 10:57
Satler: U BiH pravi trenutak za ustavne promjene

Nije to nešto prljavo i nečuveno, već uobičajena stvar koja će se morati desiti i u BiH, samo je pitanje kada rekao je Satler za današnje sarajevsko Oslobođenje.

Podsjećajući da se u mišljenju Evropske komisije vrlo jasno govori o članstvu BiH u EU koje nije kompatibilno sa prenaglašenom ulogom međunarodne zajednice, šef Delegacije EU konstatovao je da to važi i za Ustavni sud.

Prema njegovim riječima, stranci u Ustavnom sudu BiH neće biti mogući onog momenta kada BiH bude trebala da postane članica EU, za šta ocjenjuje da je još daleko.

Satler je poručio da BiH ne može birati šta joj se sviđa ili ne sviđa od 14 prioriteta koje je usaglasilo 27 zemalja članica EU.

– Moramo vidjeti istinski angažman u svih njih 14. Mogu razumjeti da je dinamika drugačija, da su neka pitanja zahtjevnija, neka manje, ali nije to nikakva naučna fantastika. Sve su to stvari koje su ostvarive – istakao je Satler.

On je dodao da nema popuštanja kada je riječ o vladavini prava i da se tu mora vidjeti napredak.

– Svi pričaju o kandidatskom statusu, ali bez iskoraka u oblasti vladavine prava, gdje je prvi korak provjera integriteta nosilaca pravosudnih funkcija, nema kandidatskog statusa – rekao je Satler.

Šef Delegacije EU naglasio je da su pravedni izbori za EU doslovno temelj svakog društva, svake zemlje, pogotovo one koja teži da postane članica i da je potrebno pažljivo razmotriti sve navode o eventualnim izbornim prevarama.

(Srna)

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Ipe

06.11.2020 10:11

Da se odrekne stranaca u ustavnom sudu i da ih popuni Dodik i cović Da se ukine entitesko glasanje. Da se prestane pljackati preko javnih nabavki Pa zar stvarno mislite da cemo to sprovesti,svojom voljom?

ODGOVORITE
Name

Antifašista

06.11.2020 10:21

Sto se Prije shvati i PRIHVATI o Čemu je gospodin Satler izlagao bolje za sve ljude u BiH. Istovremeno “razumijem”priče i postupke vladajuće klike koja na sve načine nastoji produžiti svoj opstanak na političkoj sceni i time se “nagraditi” iz narodnih sredstava stavljajući sredstva u svoje džepove Krađom !!OLOVKE U RUKE PREPOLOVIMO LOPOVLUK DA GA SE MOŽEMO RIJESITI 2022!SRETNO !!ZDRAVI I ŽIVI BILI GDJE GOD BILI!!

ODGOVORITE
Name

BL

06.11.2020 10:25

'sad' i 'odmah' su uvijek pravi trenutci ako ce ici na bolje.

ODGOVORITE
Name

Догодине у Призрену!

06.11.2020 10:41

Сад кад СНСД пада ондак је прави тренутак! Прије него што патриоте заузму функције! Прије него што наши стручњаци и учени људи дођу у позицију да поправе оно што су комуњаре по налогу запада уништавале! Таман кад смо кренули да се ослобађамо од ваших марионета, ви крећете у умјетна препирања са својим пуленима, који као бране Српство! Ништа вам то доњети неће! Престаје ваша владавина на овоме простору! Без јаких САД, ЕУ ће се препирати још више са Русијом а ми за никога нећемо изигравати пијуне. Бићемо мудри и све отето мирним путем враћати док се ви свађате. Зато Срби моји као браћа у ЦГ! Оловком ко слободе и препорода!

ODGOVORITE
Name

Prvo

06.11.2020 10:47

Novi izborni zakon.

ODGOVORITE
Name

Мирослав

06.11.2020 10:56

Гос, Сатлер нешто рече и да 300 мил, таквој власти , понављачи ђаци, дај већ нешто конкретно, пусти празне приче слушамо 25год, то ви и хоћете ,имате џаба покусне куниће ,тамо код себе морали би то платити.

ODGOVORITE
Name

Znalac

06.11.2020 11:12

Haha, vidim kako pokradeni izbori u Americi nemaju veze sa nama. Pa jos nije ni zavrseno brojanje , a globalisti vec krecu u razaranje.

ODGOVORITE
Name

BL

06.11.2020 11:24

Naravno da je pravi trenutak za ustavne promjene sad kad je Srbska dobro zaduzena a zaduzenje jos raste jer korona virus udara po privredi. Ovo ste sve planirali i radili na tome zadnjih 20 godina i sad kad Dodik nema se gde vise zaduziti i zavisi od vasih kredita i sad kad ga mozete ucjenjivati sad je pravi trenutak za ustavne promjenje.

ODGOVORITE
Name

keš lova

06.11.2020 11:39

Nadrlja narod svojim lošim životom u režimu RS,to je trebalo davno sprovesti prije tvog dolasaka u RS i BiH.

ODGOVORITE
Name

Direkt

06.11.2020 11:55

S obzirom na to da se ni postojeći ustav ne poštuje, ko nam može garantovati da će sa eventualnim promjenama ustava biti drugačije?

ODGOVORITE
Name

Dušan

06.11.2020 12:19

Tajming za promjenu Ustava se nazire vrlo brzoRS nema love MMF najavluje kredite tek iduče godine al uz obaveze koje se ne mogu ispuniti navodno......Dabi se izbjegli socialni nemiri uslijediti če prihvačanje stavova EU.Ukidanje e ntitetskog glasanja sređivanje sudstva.....

ODGOVORITE
Name

Kvempo Petrović Zagorski

06.11.2020 15:01

To što će Srbi iz Srpske kazniti porodicu Dodik zarad uništavanja Srpske, to ne znači da će Srpska biti predata u ruke EU nacista te dostojnim nasljednicima eses handžar divizije i ustaša. To znači da Srpska kreće putem ozdravljenja. A kad vrate "Dodici" što su opljačkali u parama, imanju, zatvorskim kaznama i mesu narodu Srpske, onda ih vodite u EU da vas kontaminiraju radioaktivnom glupošću, lopovlukom i papanlukom.

ODGOVORITE