Grupa Turaka demolirala crkvu u Beču

Mladi Turci upali su u crkvu Antuna Padovanskog u Beču i uz povike "Alahu akbar" demolirali unutrašnjost, polomili klupe, ispovedničke kabine i liturgijske predmete. Kancelar Sebastijan Kurc osudio vandalski napad i zatražio "kraj pogrešno shvaćene tolerancije" prema islamu.

Svijet 31.10.2020 | 15:41
Grupa Turaka demolirala crkvu u Beču

Upad u crkvu dogodio se juče u bečkoj opštini Favoriten. Sveštenik je pozvao policiju, koja je brzo stigla na lice mesta, ali su se mladići već razbežali.

Bogomolja je nakon napada zatvorena. Oko crkve je mnogo mladih ljudi, dok se na igralištima može čuti samo arapski i turski jezik.

Jedna prolaznica iz Francuske kaže da su mladi stalno u grupama, po desetak njih, i da se ne usuđuje da im se obrati.

Međutim, imam Ramazan Demija kaže da je došao pred crkvu da razgovara sa sveštenicima, ali da mu niko ne odgovara na pozive.

Vandalska akcija u Beču izvedena je u znak protesta zbog toga što francuska vlada odbija da zabrani objavljivanje "blasfemičnih" karikatura u listu Šarli Ebdo.

Crkva Svetog Antuna Padovanskog je u opštini Favoriten, za one koji poznaju Beč, u parku kod Rojmanplaca.

Sam Favoriten se već dugo nalazi u fokusu bečke policije zbog učestalih obračuna u islamskom miljeu.

Sa oko 200.000 stanovnika, Favoriten je najmnogoljudnija bečka opština. Od tog broja blizu polovine je migrantskog porekla, po statistikama najviše Srba i Turaka.

Svakodnevna statistika, ona koja se provlači kroz medije i ad hok izjave političkih predstavnika, obično pod "Turcima" misli na sve muslimane.

Razlog za takvo pojednostavljivanje je često brzina, ali u slučaju opštine Favoriten i politička procena.

Već nekoliko meseci, iz austrijskog Ministarstva unutrašnjih poslova otvoreno optužuju turskog predsednika Erdogana da indirektno podbunjuje mlade muslimane u Austriji, time što im daje podršku za odbijanje integracije i izgradnju paralelnih društava.

U procenama o organizovanom islamizmu, Favoriten obično zauzima prominentno mesto u izjavama austrijske i bečke policije. 

(Tanjug)

Komentari / 17

Ostavite komentar
Name

Cinik

31.10.2020 15:15

A kada su u BiH slali vehabije, koji su imali svoju bazu u Beču, onda je bilo sve ok? Dok su im trebali , vehabije su bile ok i niko ih nije dirao.

ODGOVORITE
Name

Re Cinik

31.10.2020 15:27

Ko je slao vehabije? Austrijanci? Da li si ozbiljan?

Name

Predrag

31.10.2020 16:15

Centar vehabija za balkan bio je u Beču. Sve je u BiH dolazilo iz Beča. I dad de neko čudi kad se to kaže.

Name

Integracija?

31.10.2020 15:19

Pa integracija nije asimilacija! Mladi Turci znaju njemački jezik, rade. To je dovoljno. Ali nastojanje Aut i dr evropskih zemalja da ih pokrste, da ih naprave Austrijancima ili Njemacima više nema veze sa integracijom, već sa nasilnom asimilacijom! Ne treba sve gledati kroz par ljudi! To nije dobro!

ODGOVORITE
Name

Kaiserkrone

31.10.2020 15:42

Niko njih ne pokrstava u zapadnom, demokratskom svijetu u kojem postoje ljudska prava. Iz tih razloga i napustaju svoje domovine, bjeze od autokrata tipa Erdogan, a poslije slusaju njegovu propagandu. Mislis da nasa crkva, koja je tamo isto tako prezent, davno na to nebi ukazala da je to slucaj na Zapadu?

Name

Pravda

31.10.2020 16:23

A šta rade u Beču ako im ne odgovara da prihvate njihobu kulturu i mentalitet? Neka se vrste u svoju Tursku i arapske zemlje ako im ne odgovara Evropa i žele da budu "ponosni" muslimani. Ja sam otišao vani da postanem dio njih i živim ko čovjek a ne da im srbujem, dižem tri prsta sa pivom u ruci i tjeram tamo njima neki naš zaostali mentalitet i nsčin života. Ko god ne želi da bude "necivilizovani" evropljanin i živi ovdje gdje su ljudi pohlepni i stalo im je samo do "divljeg" života i plata od "300" eura neka se vrati u svoju pećinu u bliskom istoku i balkanu pa nek uživa u "mirnom i nebeskom" životu sa divnim standardom, bez korupcije i kriminala sa divnim platama od 2000 eura. Hvala i prijatno

Name

Za pravda

31.10.2020 22:04

Najbolji komentar danas na citavom internetu

Name

Felipe kajtano

01.11.2020 06:43

BRAVO pravda. Isti sam takav. Dosao sam u njemacku i ponasam se u skladu sa njihovim zakonom. Nije mi lose. Imam stan, stalni posao, i nijemci me postuju i kao radnika i kao covjeka. Meni vise ne treba. To je meni dovoljno. Nemam vilu nemam bazen, nemam auto od sto hiljada eura, al to nemaju ni moje kolege nijemci koji rade samnom. Nek ostane ovako i ja sam zadovoljan.

Name

Nostradamus

01.11.2020 11:50

@Pravda.Istinu govorite ovde je sloboda i demokratija i imas veca prava nego u rodjenoj drzavi.Zato ko to ne zna da cijeni neka se vrati odakle je dosao.

Name

Gej RS

31.10.2020 15:28

Onog trenutka kad predju odredjeni procenat i formiraju svoja kompaktna naselja pokazuju pravo lice. Do tada su fini i dobri.To je ta religija mira. Njihova tolerantnost najbolje se vidi na Bliskom Istoku gdje gotovo da nije ostalo hriscana.

ODGOVORITE
Name

Objektivno

31.10.2020 15:58

Vi ste potpuno u pravu . Kad razgovaram sa ovim nasim sto su uzeli ismam vidim da su izgubili toleranciju koju mi imamo. Za one iz Azije nije ni cudo ali je cudo da Evropa sve to tolerise

Name

Re

31.10.2020 16:03

Nicije gostoprimstvo ne treba zloupotrijebiti. Oni su to uradili. Ako im ne odgovara Austrija imaju svoju domovinu i ok.

Name

mimi53

31.10.2020 16:07

Spakovati ,pa nazad u Tursku ,Avganistan........ili vec odakle su dosli. Siriti strah ,i mrznju medju ljudima nece proci u staroj Evropi . Kuci ,kuci pa ekberaj i Alahuj do mile volje.

ODGOVORITE
Name

Mitar

31.10.2020 18:24

Sve religije su najvece zlo na svijetu

ODGOVORITE
Name

realno

31.10.2020 19:19

Nebi se sa tobom slozio.Razlike su velike.

Name

jaaaaa

31.10.2020 22:42

To samo turcima može past na um,protjerati to sve treba iz Europeee,nek harače po Istambulu i Ankari,nikakvi to radnici nisu,samo zlo prave u cijelom svijetu...

ODGOVORITE
Name

Za Pravdu

01.11.2020 22:11

Sve je tako ali najveci problem sto su bili fini pa dobili Austrijsko drzavljanstvo zene im ne rade samo djecu radaju i primaju djeciji doplatak stan i sve pomoci od drzave a nasi bogami rade pa i zene pozdrav

ODGOVORITE