Vratio se zaražen iz Italije i otišao na rođendansku zabavu

Dvadesetšestogodišnji Bavarac po povratku iz Italije dobrovoljno se u četvrtak testirao na Covid-19 na graničnom prelazu sa Austrijom. Rečeno mu je da će u roku od 24 sata dobiti obaviještenjeo rezultatima ako test ispadne pozitivan.

Svijet 18.08.2020 | 12:10
Vratio se zaražen iz Italije i otišao na rođendansku zabavu

No, mladić iz mjesta Bodenwöhr u okrugu Schwandorf u Bavarskoj nije čekao da mu stignu rezultati testa, nego je otišao na privatnu rođendansku zabavu na kojoj se okupilo društvo od sto osoba.

Njegovih daljnjih 20 kontakata odnosi se na ljude s kojima se družio otkako se vratio u Njemačku.

Okružne službe Schwandorfa koje prate epidemiju, navode da je pozitivan test mladiću potvrđen tek u nedjelju.

Mittelbayerische Zeitung navodi da je mladiću bilo rečeno na graničnom prelazu Kufstein, gdje se dobrovoljno testirao, da će rezultate testa dobiti, ako bi se ispostavio pozitivnim, u roku od 24 sata. Mladić je službeno registrovan kao covid-pozitivan tek u nedjelju, a u međuvremenu se proveo s društvom na rođendanskom partiju, piše N1. 

Što se događalo u vremenu između petka, 24 sata od testiranja, i nedjelje, kada su mladića tek obavijestili, službeni izvori ne navode.

Bavarski mediji prošloe sedmice masovno pisali o skandalu s testiranjem na korona virus na granici s Austrijom, zbog čega se sam vrh Bavarske, sve do tamošnjeg premijera, našao pod strahovitim kritikama.

Sredinom sedmice 44.000 testiranih još uvijek nisu dobili obavijest o rezultatima, što ne bi bilo problematično da se među njima nije nalazilo i 900 zaraženih putnika, koji posljedično nisu bili svjesni da su izvor zaraze.

(Oslobođenje)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Крко

18.08.2020 10:52

Без бриге, наћиће они у тој причи неку везу с Балканом!

ODGOVORITE
Name

Doktor

18.08.2020 12:21

Covid 19 je opasniji od aidsa jer za ovo drugo se moras sam potruditi

Name

atila

18.08.2020 14:38

Doktore trebo bi ti bar znati da i Aids spada u grupu korone,isto mu to dodje.

Name

Tadivoje

18.08.2020 20:00

Samo djuskajte cugajte zezajte se bas vas briga onog cega nema nista vam ne moze

ODGOVORITE