SPC proslavlja Svetog proroka Iliju - Ilindan

Praznik starozavetnog proroka i novozavetnog svetitelja Ilije koga sve hrišćanske crkve vezuju za prošlost i budućnost hrišćanske crkve i spasenja čovečanstva, Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici obeležavaju 2. avgusta.

Republika Srpska 02.08.2020 | 10:34
SPC proslavlja Svetog proroka Iliju - Ilindan

Prema predanju sveti Ilija je bio među prorocima koji su se na Tavoru poklonili Isusu Hristu na dan Preobraženja Gospodnjeg, kada se javio svojim učenicima sa poukama nove vere, pa se zato lik Svetog Ilije slika na preobraženskim prazničnim ikonama.

Sveti Ilija je prisutan i u viziji svetog Jovana Bogoslova u kojoj se njegova uloga vezuje za budućnost hrišćanske crkve i drugi dolazak na zemlju Hrista Spasitelja - novo preobraženje kome se nada i u koji veruje hrišćanski svet.

Prema knjizi Otkrivenja Jovanovog, drugi dolazak Hristov najaviće Ilija sa starozavetnim prorokom Enohom i njihovim stradanjem treba da počne novo preobraženje čovečanstva.

Veruje se da Sveti Ilija nije umro već da se živ, plamenim kočijama, vazneo na nebo pa se ta scena slika na prazničkim ilindanskim ikonama.

Poznata je i scena sa Svetim Ilijom u pećini, u koju se sklonio od oholog cara Ahava, a gavran mu donosi hranu.

Prema predanju, Ilija Tesvićanin rođen je u Tesvitu u Izrailju u 9. veku pre Hrista (816. godine). Bio je žrtva progona cara Ahava koji je pod uticajem svoje žene Jezavelje napustio Mojsijevu veru i "slavio tuđe bogove".

Srpski narod mnoge prirodne pojave pripisuje Svetom Iliji kojem je prelaskom u hrišćanstvo pripisao i osobine svog starog boga Peruna, koji je upravljao munjama i gromovima.

Sveti Ilija Gromovnik, kako ga još zovu u narodu, pada u najsušnije i najtoplije doba godine, a običaj je da se na njegov praznik ne radi u polju - da se ne bi navukao gnev svetitelja.

Sveti Ilija je u Srbiji slava vazduhoplovaca, obnarodovana ukazom iz 1924. godine. Sa propašću Kraljevine Jugoslavije prekinuta je ova tradicija vazduhoplovaca, ali je obnovljena 1992. godine.

(RTS)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Sv. Ilija

02.08.2020 09:13

Slavarima srećna Slava a svima nama srecan i uspešan dan.

ODGOVORITE
Name

sasa

02.08.2020 09:43

Svaka cast i hvala na cestitkama, samo ne znam sta ce biti sa nama sto dobismo otkaze i nemamo posla?

Name

Mm

02.08.2020 10:03

Svim vjernicima koji slave Slavu,Svetog Iliju,neka je proslave u zdravlju i radoscu.Slava i milost Bozija ovom velikom svetitelju.

Name

Dzoo

02.08.2020 12:54

Allo kako slavite coveka i njegove postupke zar se ne slavi Bog ako verujete!

Name

Re Dzoo

02.08.2020 18:44

Prijatelju, ono u šta nisi upućen ili nemaš bar neko znanje, nemoj ni da komentarises.

Name

Re Re Dzoo

02.08.2020 19:56

Rodjen devet vijekova prije Hrista pa preso na Hriscanstvo,evo ti vidim ti si upucen pa nam ovo objasni.

Name

Hrvatska Vojska

02.08.2020 12:59

Mom bivšem komšiji Ljubi nek je sretna slava. On zna od koga.

ODGOVORITE
Name

senberac

02.08.2020 14:13

svima koji slave sretna krsna slava sveti prorok ilija

ODGOVORITE