Lažni biznismeni “zaradili” 70 miliona dolara

Na 16 lokacija na teritoriji Republike Srbije danas je izvršen pretres stanova i uhapšeno je 11 lica – državljana Srbije, Crne Gore, Australije i Republike Filipini.

Srbija 24.07.2020 | 13:11
Lažni biznismeni “zaradili” 70 miliona dolara

Kako je saopštilo Tužilaštvo za organizovani kriminal, za navedena lica postoji osnovana sumnja da su kao organizovana kriminalna grupa u periodu od 2011. godine do danas, učestvovala u stvaranju, promovisanju i organizaciji najmanje 16 lažnih investicionih platformi koristeći se internetom i onlajn veb stranicama, piše Blic.

Ova grupa je pronalazila investitore širom svijeta, uključujući i one u Sjevernom okrugu države Teksas, koji su investirali u lažne investicione platforme za binarne opcije gdje su pripadnici grupe stvarali lažne trgovinske transakcije, lažne potvrde o podizanju novca kao i lažne potvrde o prebacivanju novca.

Pripadnici organizovane kriminalne grupe su lica koja su pristala da investiraju, služeći se lažnim identitetima i koristeći lažne titule, putem email-a ili putem videokonferenciskih veza upućivali da prebace svoje “investicije” na međunarodne bankovne račune povezane sa organizatorom ove grupe.

Nakon toga grupa je po nalogu organizatora zatvarala ove lažne investicione platfome i nakon nekog vremena ponovo otvarala nove sa istim već razrađenim metodom rada. Na ovaj način postoji osnovana sumnja da su organizator i pripadnici ove grupe pribavili korist u iznosu od više od 70 miliona dolara.

Svim licima lišenim slobode određeno je zadržavanje, nakon čega će biti saslušani u postupku međunarodne pravne pomoći koju Republika Srbija pruža nadležnim pravosudnim organima Sjedinjenih Američkih Država.

Ova akcija sprovedena je u saradnji Tužilaštva za organizovani kriminal, Službe za borbu protiv organizovanog kriminala sa nadležnim pravosudnim organima Sjedinjenih Američkih Država – Federalnim Istražnim Biroom.

(Srpskainfo)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

aplauz

24.07.2020 13:37

svaka im cas,treba ih odma za ministre. to je sposobnost njihova da odrade takvu kombinaciju a nasi majmuni ih nikad ne bi ni hapsili da im nisu ameri javili. svaka cast

ODGOVORITE
Name

Joe

24.07.2020 16:22

Odma za ministre u Vladi RS!Svaki od njih je sposobniji od naseg ministra privrede.

Name

Sima

25.07.2020 23:06

Stvarno su decki sposobni i poznaju trziste kapitala, svaka cast!

Name

boranija

24.07.2020 14:38

Jadni oni.A da imaju "državu" pa da osnuju banke ne bi se ovako proveli.

ODGOVORITE