SDS spreman za izbore, narednih dana pregovori sa koalicijom

Predsjedništvo SDS je odlučilo da će narednih dana ući u finalne pregovore sa koalicionim partnerima oko zajedničkog nastupa u najvećim gradovima Republike Srpske.

Republika Srpska 26.06.2020 | 16:57
SDS spreman za izbore, narednih dana pregovori sa koalicijom

- Teslić i Prnjavor su dvije opštine koje imaju približno jednak broj stanovnika i jednak koeficijent za raspodjelu PDV-a a opština Teslić je dobila dva i po puta manje novca od opštine Prnjavor – istakao je nakon sjednice Predsjedništva SDS Milan Miličević, predsjednik Glavnog odbora SDS komentarišući netransparentnost u raspodjeli novca opštinama iz kredita MMF-a. 

Miličević kaže da prema podacima Saveza opština i gradova RS procijenjeno da su lokalni budžeti u Srpskoj oštećeni po osnovu prihoda od PDV-a kao posledice korona virusa u iznosu oko 35%.

„Saveza opština i gradova RS je uputio zvaničan prijedlog da je najpravedniji način raspodjele 30 miliona KM od MMF-a korištenje koeficijenata od raspodjele PDV-a. Juče su uplaćena sredstva svim lokalnim budžetima i uvidom u iznose za pojedine opštine utvrđeno je da ti koeficijenti nisu bili kritetijumi za raspodjelu novca od MMF-a“ – naglasio je Miličević.

Predsjednik Glavnog odbora SDS kaže da je još indikativnije da kriteriji za raspodjelu još nisu objavljeni. 

„Logično bi bilo da su prvo objavljeni kriteriji pa na osnovu njih dijeljen novac. Novac je potpuno netransparentno podijeljen“ – naglašava Miličević.

Rado Savić, zamjenik predsjednika SDS kaže da je građanima u doba pandemije potrebna jasna i precizna informacija kako se troši javni novac, pogotovo novac iz kredita.

„Vlada RS je dosljedna samo u netransparentnosti.. Da bi se dobro upravljalo krizom mora se biti transparentan. Ovo otvara sumnju da ni ovaj segment krize nije dobro urađen kao što je bio i slučaj sa respiratorima i drugim nabavkama tokom krize“ – zaključuje Savić.  

„Srpska demokratska stranka spremno dočekuje lokalne izbore i ubjeđeni smo da će se izbori održati u 15. novembra ove godine i da će biti usvojen budžet institucija BiH kao ključni preduslov održavanja izbora“ – nagalašava predsjednik Srpske demokratske strake Mirko Šarović.  

Predsjedništvo SDS je odlučilo da će narednih dana ući u finalne pregovore sa koalicionim partnerima oko zajedničkog nastupa u najvećim gradovima Republike Srpske, saopšteno je iz SDS-a. 

(BN)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Srecko

26.06.2020 20:37

Svako vjeruje u sebe i nada se rezultatima izbora, svako se nada pobjedi. Ali o kojoj transparentnosti prica savic kad nikad nista nije radio transparentno

ODGOVORITE
Name

Nenad Zivkov

26.06.2020 21:37

Toliki optimizam samo sds moze imati

Name

Vječiti opozicionar

26.06.2020 21:55

Slikovito i potpuno tačno.

ODGOVORITE
Name

Romaninac

26.06.2020 23:37

Hoće li im papak CICKO sa snsd-om praviti koaliciju a da oni to kao ne znaju?Hahahaha gledaćemo i taj cirkus od klempavig Gremlina sa Sokoca.Hvala

ODGOVORITE
Name

Nenad mišović

27.06.2020 04:52

pa ljudi moji moram da pomenem da i ja očekujem pobjedu

ODGOVORITE
Name

Nada

27.06.2020 08:35

E sada kako će proći izbori ...........ali ja sam cijeli život glasala za SDS koji jo iznijeo rat na svojim plećima i ostajem mu vjerna.SREĆNO ŠAROVIĆU I.SDS-ovci

Name

З

27.06.2020 09:54

Dok si ti tu Sarovicu od boljitak nema nista

ODGOVORITE