Za studente iz Srpske dva načina ulaska u Srbiju

 - Šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović rekao da su različiti uslovi i procedura za ulazak u Srbiju za one studente iz Republike Srpske koji imaju dvojno državljanstvo, koji imaju odobren privremeni boravak ili stalno nastanjenje u Srbiji i za one studente koji to nemaju.

Republika Srpska 15.05.2020 | 10:09
Za studente iz Srpske dva načina ulaska u Srbiju

Napominjući da su fakulteti u Srbiji, poslije pauze zbog epidemije virusa korona, počeli da rade, Cicović je izjavio Srni da su se studenti iz Republike Srpske koji studiraju u Srbiji više puta javljali Predstavništvu Republike Srpske u Beogradu da saznaju kako mogu da se vrate na fakultete.

On je rekao da je studentima iz Republike Srpske koji imaju dvojno državljanstvo, koji imaju odobren privremeni boravak ili stalno nastanjenje u Srbiji za ulazak u Srbiju potreban samo negativan PCR test na koronu ne stariji od 72 časa, dobijen u relevantnoj laboratoriji u Republici Srpskoj.

S druge strane, kaže on, studenti iz Republike Srpske koji nemaju dvojno državljanstvo i nemaju odobren privremeni boravak ili stalno nastanjenje u Srbiji, da bi se vratili na fakultete u Srbiji, potrebno je da podnesu zahtjev Radnom tijelu Vlade Srbije za odobrenje za ulazak u Srbiju.

"U tom zahtjevu treba da napišu preko kojeg graničnog prelaza će ući u Srbiju, kojeg dana i u kojem vozilu /registarski broj/ i na kojoj će adresi u Srbiji /grad, ulica i broj/ stanovati, te da uz ovaj zahtjev podnesu skeniran negativan PCR test ne stariji od 72 časa dobijen u relevantnoj laboratoriji u Republici Srpskoj, kao i skeniranu potvrdu od fakulteta na kojem studiraju u Srbiji", dodao je on.

Zahtjevi za dobijanje Odobrenja za ulazak u Srbiju, sa svim potrebnim podacima i dokumentima, mogu se podnijeti elektronskom poštom preko Predstavništva Republike Srpske u Srbiji na e-adresu [email protected] ili direktno Radnom telu Vlade Srbije na e-adresu [email protected].

"Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji će u slučaju bilo kakvih promjena o uslovima i načinu povratka studenata iz Republike Srpske na fakultete u Srbiji u najkraćem roku na svom sajtu objaviti šta se i kako mijenja", rekao je Cicović.

Građani Republike Srpske kojima je poslodavac iz Srbije izdao dokument o radnom angažovanju i pozvao da se vrate na posao, građani koji su stanovnici pograničnog područja, a zaposleni su na teritoriji Srbije i građani iz pograničnog područja koji obavljaju poljoprivredne radove i imaju poljoprivredno zemljište na teritoriji Srbije, bliže uslove i mogućnosti ulaska u Srbiju mogu vidjeti u redakcijski prečišćenom tekstu Odluke o proglašenju bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2 zaraznom bolešću /Službeni glasnik RS 73/2020 od 13. maja 2020. godine/ i na linku http://www.pravno-informacioni-sistem.rs/SlGlasnikPortal/viewdoc?uuid=b63a32a1-fcad-4758-9134-cf7dcff492c0®actid=430407&doctype=reg .

(Srna) 

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Keva

15.05.2020 09:15

Al' ga zaje*abate,pa stvarno nema smisla!

ODGOVORITE
Name

mile

15.05.2020 16:07

Ja koristim treci nacin prelaska.. helikopterce iz rs iako sam na zajednickoj funkciji bh pa mi samim tim ne pripada

Name

POZIV VLASTIMA

15.05.2020 10:03

Zbog velikog broja osoba koje se nalaze još uvijek zadržane u inostranstvu u veoma dalekim zemljama, bilo bi vrlo dobro, vrlo lijepo i vrlo korisno da se nadležne vlasti u Srbiji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini oglase i jasno kažu 1. kada će se tačno otvoriti aerodromi, 2. koje kompanije će letjeli prema destinacijama u Srbiji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, 3. koji su uslovi za ulaz u zemlju / posjedovanje testova, samoizolacija, gdje su centri za karantin, i drugo/. Ljudi is svih ovih zemalja nalaze u inostranstvu, čekaju letove, nemaju novaca da plaćaju hotele, nisu naravno krivi što su negdje ostali, nemaju osiguranja jer im je isteklo a liječenje u inostranstvu je veoma skupo..../. Sasvim dobronamjerno,ali dajte oglasite se. I još nešto. Institucije Republike Hrvatske zaslužuju javnu zahvalnost institucija Bosne i Hercegovine za korektan, odgovoran i veoma profesionalan odnos prema državljanima Bosne i Hercegovine tokom pandemije. Treba konačno neko izaći i reći ljudima iz Policije Hrvatske veliko HVALA.

ODGOVORITE
Name

sime

15.05.2020 10:17

Svaka vam čast, ala ste pomogli djeci, nemam riječi, šta mislite da podignemo zidove na Drini??? Kako vas sve nije sramota? Kako sijali tako ćete i požnjeti!!!

ODGOVORITE
Name

Zagledani

15.05.2020 10:46

Mi zagledani u Srbiju, a granica nam na Drini. Nista mi jasno nije.

Name

Granica

15.05.2020 11:43

Alo hostapleri fakulteti rade a test se nemoze da dobije .Koji ste vi sljam i olos.

ODGOVORITE
Name

?!

15.05.2020 12:20

Данас чујем да за улазак у Хрватску из БиХ не треба тест на корону?!

ODGOVORITE
Name

Kovid 19

15.05.2020 14:51

Sramota...jedna riječ je dosta

ODGOVORITE
Name

1972

18.05.2020 13:54

Dijete sinoc u pola 12 vraceno sa granice, danas prikupili potvrde sa faxa i opet nista, nemogu preci granic a test vrijedi do sutra

ODGOVORITE
Name

Brrr

18.05.2020 22:19

Moze li mi neko reci mogu li studenti preci granicu, ja bih trebala 28 na ispit u Bg i sad ovo citam, a nista mi nije jasno?

Name

Test

18.05.2020 18:02

Sta je sa studentima koji su u subotu radili test i isti dan dobili rezultate, nemogu preci granicu uz brdo potvrda, a danas objavljujete da studenti netreba da žure sa obavljanjem test jer vjerovatni niste usaglasili proceduru povratka..... Sramota samo maltretirate djecu, prije bi presli migranti nego studenti iz Republike Srpske

ODGOVORITE