Pandemija korone u svijetu: Zaraženo preko 2,6 miliona

Koronavirusom je zaraženo 2.638.477 ljudi, a preminulo je 184.248; Od korone se oporavilo ukupno 721.997 ljudi;

Svijet 23.04.2020 | 07:29
Pandemija korone u svijetu: Zaraženo preko 2,6 miliona

* U SAD je obolelo ukupno 849.092 ljudi, a preminulo je 47.681 osoba; U Španiji je inficirano 208.389 ljudi, a preminulo je 21.717; U Italiji je obolelo 187.327 ljudi, a preminulo je 25.085; U Francuskoj je zaraženo 159.877 ljudi, a preminulo je 21.340 osoba; U Nemačkoj je inficirano 150.648 ljudi, a preminulo je 5.315; U Velikoj Britaniji je obolelo 133.495 ljudi, a preminulo je 18.100;

BILI NA PUTU OKO SVETA, NISU ZNALI ZA KORONAVIRUS

Elena Manigeti i Rajan Ozborn su 2017. godine odlučili na ono što mnogi sanjaju - napustili su posao, kupili čamac i odlučili da pođu na put oko sveta, prenosi BBC.

Oni su zamolili svoje porodice da ostanu u kontaktu, ali uz pravilo da nema loših vesti.

Par, koji je živeo u Mančesteru, prošlog je meseca putovao preko Atlantskog okeana od Kanarskih ostrva do Kariba dok se, za njih nepoznat, korona virus širio svetom.

Posle 25 dana na moru i sa malo komunikacije sa spoljnim svetom, par je sredinom marta planirao da pristane na malom ostrvu. Međutim, kad su uspeli da uhvate telfonski signal, shvatili su da je ostrvo zatvoreno i da je svet zahvatila pandemija za koju oni nisu znali.

Elenina porodica je, inače, iz Lombardije italijanske regije koja je najgore pogođena korona virusom. 

TRAMP POTPISAO NAREDBU O SUSPENZIJI IMIGRACIJE

Američki predsednik Donald Tramp rekao je da je potpisao izvršnu naredbu o suspenziji imigracije u SAD, prenosi Rojters.

Tramp je ranije rekao da će takvu naredbu doneti zbog korona virusa "napada nevidljivog napijatelja, kao i potrebe da se zaštite radna mesta naših velikih američkih građana".

On je na Tviteru napisao da će potpisati izvršnu naredbu o privremenoj obustavi imigracije u SAD.  

SZO POZIVA DRŽAVE DA KRAJNJE OPREZNO OTVARAJU GRANICE

Sve države treba da budu krajnje oprezne u ponovnom otvaranju svojih granica kada pandemija korona virusa počne da se smiruje, izjavio je Majkl Rian, izvršni direktor Svetske zdravstvene organizacije.

On je rekao da zemlje već razmatraju kako da ponovo uspostave kretanje ljudi, ali da se pri tom mora uzeti u obzir procena rizika i videti koje zemlje imaju sličnu kontrolu nad virusom, kao i da li postoji poverenje u mere koje se sprovode u drugoj zemlji.

Mislim da prvo treba rešiti tu stvar na subregionalnom i regionalnom nivou, a zatim omogućiti ostala putovanja, ali to će zahtevati pažljivo upravljanje rizicima, rekao je Rian.  

SAD: BROJ UMRLIH OD KORONA VIRUSA PREMAŠIO 47.000

Broj umrlih od korona virusa u SAD premašio je 47.000.

Od COVID-19 u SAD je preminulo ukupno 47.430 osoba, pokazuju podaci sa sajta Worldometers.

U SAD su korona virusom zaražene 844.992 osobe, a od infekcije se oporavilo 83.910 osoba.  

GLAD STIŽE SA KORONOM

Svet nije bio suočen sa nestašicom hrane kao danas, u jeku pandemije korona virusa, upozoravaju eksperti, prenosi Njujork Tajms.

Od Najrobija u Keniji, preko Indijskog potkontinenta, do Latinske Amerike, gotovo da nema dela sveta koji nije suočen s ozbiljnom nestašicom hrane.

Vanredne mere i socijalno distanciranje uvedeni zbog pandemije korona virusa negativno su uticali na globalnu ekonomiju, ostavljajući ljude bez posla i crpeći finansijske rezerve.

(Kurir.rs/Tanjug/Beta)

Komentari / 0

Ostavite komentar