Virus korona ne zna za granice, stigao na sve kontinente

Virus korona ne zna za granice. Stigao je u sve zemlje Evrope i obje Amerike, a za sada se još uvijek najbolje “drže” Afrika i Australija.

Svijet 22.04.2020 | 21:50
Virus korona ne zna za granice, stigao na sve kontinente

Eropa je glavno žarište virusa korona. Broj zaraženih dostigao je 1.167.299,a broj umrlih 111.093.

Sjeverna Amerika do sada bilježi ukupno 894.355 oboljela od kovida 19. Ukupan broj smrtnih slučajeva je 49.655.

Azija je kontinent sa 420.949 slučaja zaraze i ukupnim brojem umrlih  15.807. 

U Južnoj Americi registrovana je 96.284 oboljelih, dok je preminulo ukupno 4.558ljudi. 

Na afričkom kontinentu ukupno je zaraženo  26.480 osoba, dok je umrlo 1.237.

U Australiji je od virusa korona oboljelo 8.201osoba, a umrlo ih do sada 88.

Statistički pregled do 21 čas pokazuje da je najveći broj zaraženih virusom korona na sjevernoj hemisferi gdje je trenutno hladnije vrijeme. Takođe, oboljelih je više u bogatijim zemljama čiji zdravstveni sistemi su na većem stepenu razvoja i gdje je se veći broj ljudi testira na prisustvo novog virusa. Posledično veći broj slučajeva se i otkriva.

Virus korona se najmanje raširio na južnoj hemisferi gdje je toplije vrijeme. Osim toga, tamo su smještene siromašnije zemlje koje ne raspolažu sa dovoljnom količinom medicinske opreme kako bi se uhvatile u koštac sa otkrivanjem i borbom sa novim neprijeteljem.

Za sada, najviše slučajeva virusa korona evidentirano je u Južnoafričkoj Republici koja važi za jednu od najuređenijih zemalja na afričkom kontinentu. Takođe, ona je smještena na krajnjem jugu kontinenta I nema visoke temperature kao ekvatorski dio, gdje temperature prelaze 30 stepeni Celzijusa.

Toplije vrijeme nije zaustavilo širenje virusa korona u Australiji, ali statistika na tom kontinentu nije dramatična. Uz to Australija ima mogućnost većeg obuhvata testiranja, ali I pored toga broj zaraženih nije ni iblizu kao na drugim kontinentima.

Istina je da je mnogo manje oboljelih tamo gdje je toplije vrijeme, prije svega u ekvatorskom pojasu. Isto tako istina je da tamo uglavnom živi siromašniji narod i da je manje testiranja.

Mada je borba Afrike protiv pandemije do sada dobijala malo globalne pažnje, stručnjaci brinu da bi virus mogao da bude poguban po zemlje sa nerazvijenim zdravstvom.

BN TV

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Gorčilo

22.04.2020 22:36

Razumijem da je manje testiranih u nerazvijenim zemljama ali kako puno manje umrlih, to mi nije jasno. Ako su osobe zarazene virusom, bile ili ne bile testirane trebalo bih biti približan broj umrlih na broj stanovnika.A ne ako je vise testiranih vise i umrlih. Kao da ih testovima ubijate.

ODGOVORITE
Name

jeka obrenova

23.04.2020 07:26

koroni nije trebo pasos ni ulazna viza zar to nije kriminal toje partijski neprijatelj

ODGOVORITE