Doktor Jović prvi izliječeni pacijent od korone u Doboju

Doktor Miroslav Jović je prvi zaraženi i prvi izliječeni pacijent od virusa korona u Doboju. Trenutno se nalazi u kućnoj izolaciji, dobrog zdravlja i raspoloženja i u iščekivanju da se vrati svojim radnim obavezama.

Republika Srpska 15.04.2020 | 16:59
Doktor Jović prvi izliječeni pacijent od korone u Doboju

Doktor Miroslav Jović je ugledni pedijatar u Doboju. Liječio je mnoge generacije. Budući da nigdje nije putovao, smatra da se virusom korona zarazio u kontaktu sa pacijentima. Tokom zime, kaže on, bio je veliki broj djece sa respiratornim infekcijama i velikim brojem dosta čudnih upala pluća. 

„Mi smo to vezali za sezonski karakter oboljenja i pojavu sezonskog gripa što je vjerovatno i bilo, ali vjerovatno među tom djecom je bilo i neko koje je imalo virus korona i ja sam se vjerovatno na taj način zarazio“, rekao je prim. dr Miroslav Jović, pedijatar u bolnici "Sveti apostol Luka", Doboj. 

Prve simptome je imao 20. marta po povratku sa posla, groznica, povišena temperatura, opšta slabost, gubitak apetita koji je bio već nekoliko dana prije toga. 

„ To je bio petak. Vikend sam proveo u kući, nisam više nigdje izlazio. Mada da budem iskren nisam pomišljao da se radi o tom virusu nego o klasičnoj gripi“, kaže doktor Jović.
S obzirom na to da su simptomi potrajali, a stanje postalo lošije iza vikenda obratio se porodičnom ljekaru, nakon toga se i testirao na virus korona i tako postao prvi pacijent novootvorenog kovid odjeljenja u Doboju. 

„Nije baš bilo zgodno. Dosta je to već bilo medijski propraćeno sa vrlo negativnim vijestima sa brojnim smrtnim ishodima širom Evrope i plus što se osjećate indirektno krivim s obzirom na to da postoji opasnost da se i od vas neko zarazio iako se to može svakome desiti, jer obolijevanje nije krivično djelo, niti sramota. Uostalom ja sam se i razbolio pomažući drugima“, kaže pedijatar.

Na kovid odjeljenju proveo je 16 dana. Prvih nekoliko dana imao je temperaturu, osjećao se loše, poslije čega se stanje popravilo. Ostatak vremena proveo je u iščekivanju da mu brisevi budu uredni kako bi mogao biti pušten u kućnu izolaciju gjde se sada nalazi. Po isteku 14 dana nada se povratku svojim radnim obavezama. 

BN TV

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

...

16.04.2020 20:09

Zumus, cudne upale pluca....., to bi onda znacilo da je virus bio kod nas prije nove gidine

ODGOVORITE