Gledao na internetu pa sam napravio jahtu i vojno vozilo! (VIDEO)

Kikinđanin Milan Brkin, iako po profesiji nije mašinac, sam je napravio jahtu i specijalno vojno vozilo. Sada je jahta, kako kaže, pokretna rečna vikendica zbog koje su svi u porodici morali da polažu ispit za upravljanje plovilom.

Zanimljivosti 18.02.2020 | 20:44
Gledao na internetu pa sam napravio jahtu i vojno vozilo! (VIDEO)

Iako sezona plovidbe nije počela, Kikinđanin Milan Brkin dolazi u Novi Bečej i na reci Tisi obilazi svoj brod „Viktorija“.

Napravio ga je sam iako nema nikakvog predznanja iz mašinstva ili brodogradnje. Gradnja je trajala tri godine, na osnovu nacrta holandskih brodograditelja koje je našao na internetu, a pomagali su mu sinovi i prijatelji.

„Rešio sam da napravim čamac. Krenuo sam sa nekom idejom čitajući i listajući literaturu preko interneta i ta ideja bila je tri metra, da bi se na kraju završilo da je čamac od 13 metara. Ja ga nazivam čamac, mada je ona izuzetno lepa jahta, kao što ste videli, od 13 metara dužine, 3,60 širine, četiri metra visine, a njena ukupna težina je oko sedam i po tona“, objašnjava Brkin.

Milan je preduzetnik, karatista (crni pojas, sedmi dan) i doktorant na Fakultetu za sport.

Nemirnog je duha i voli izazove kakav je sebi postavio sa brodom. U odnosu na druge rečne čamce i brodiće, Milanova jahta privlači pažnju. Brod je registrovan, izgrađen po svim regularnim standardima i ima plovidbenu dozvolu.

„Prvo smo pitali, tj raspitali smo se koji je to put da bismo mogli da pustimo čamac u vodu, onda su nam objasnili tako da smo, i dok smo varili, dolazila je nadležna organizacija koja je verifikovana da bi proverila varove, da bismo dobili svu dokumenataciju da bismo mogli nju da registrujemo“, dodao je Milan.

„Družim se sa čika Milanom od 2017. godine i družimo se uglavnom tu leti, zimi pazimo na brod. Pomažem mu oko održavanja, oko unošenja akumulatora kad treba, da isplovi i u toku vožnje“, kaže Bojan Milanović iz Novog Bečeja.

Milan je u svom dvorištu napravio i vernu kopiju američkog borbenog vozila „hamer“. Težak tri i po tone i robusnih gabarita, ovo vozilo, nažalost, i dalje ne može da registruje.

„Dobili smo negativan odgovor. Nažalost, on stoji, nadam se da ćemo jednog dana to uspeti“, iskren je Milan.

Voli da putuje, ali će sada leta zbog broda provoditi na Tisi. Iako su iz Kikinde, koja nema reku, on i sinovi već imaju dozvolu za upravljanje plovilom.

A kako izgleda ova ova jahta pogledajte OVDE!

Izvor: RTS

Komentari / 0

Ostavite komentar