Lideri stranaka RS o Ustavnom sudu BiH

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović zakazao je za sutra u Banjaluci konsultativni sastanak sa predsjednicima parlamentarnih stranaka u Srpskoj povodom održavanja posebne sjednice Narodne skupštine na kojoj će biti razmatrana informacija u vezi sa antidejtonskim djelovanjem Ustavnog suda BiH.

Republika Srpska 16.02.2020 | 12:20
Lideri stranaka RS o Ustavnom sudu BiH

Na konsultativnom sastanaku, koji će biti održan u Narodnoj skupštini Republike Srpske sa početkom u 12.00 časova, učestvovaće i predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, na čiji zahtjev je zakazana posebna sjednica parlamenta, saopšteno je iz Narodne skupštine Srpske.

Čubrilović je na sastanak pozvao predsjednike SNSD-a Milorada Dodika, SDS-a Mirka Šarovića, PDP-a Branislava Borenovića, SP Petra Đokića, v.d. predsjednika DNS-a Nenada Nešića, te lidere NDP-a Dragana Čavića i Ujedinjene Srpske Nenada Stevandića.

On je pozvao lidere političkih stranaka koji su na sastanku kod predsjednika Republike Srpske jednoglasno podržali zaključke kojima su se saglasili da predstavnici iz Republike Srpske u institucijama BiH obustave rad u odlučivanju, po bilo kojem pitanju iz nadležnosti organa BiH, sve dok ne bude usvojen zakon o Ustavnom sudu BiH u čijem sastavu neće biti stranih sudija.

"S obzirom na to da su predstavnici svih parlamentarnih stranaka jednoglasno podržali usvojene zaključke i saglasili se da je neophodno održati posebnu sjednicu Narodne skupštine Republike Srpske, kako bi se donijele adekvatne mjere povodom neustavne odluke Ustavnog suda BiH, očekujem da svi učesnici budu dosljedni i poštuju riječ koju su dali na sastanku kod predsjednika Republike Srpske", istakao je Čubrilović

On je pozvao i sve političke stranke da doprinesu da posebna sjednica parlamenta bude održana u dostojanstvenoj atmosferi i primjerno najvišem ustavotvornom i zakonodavnom organu Srpske.

"Očekujem od predsjednika parlamentarnih političkih stranaka u Republici Srpskoj da se izdignu iznad uskostranačkih interesa i da utiču na svoje klubove poslanika kako bi posebna sjednica protekla na konstruktivan i dostojanstven način, u interesu građana i Republike Srpske", rekao je Čubrilović, koji je i predsjednik Demosa.

On je ponovio da je Ustavni sud BiH, donošenjem sporne odluke u vezi sa ocjenom ustavnosti člana 53 Zakona o poljoprivrednom zemljištu Republike Srpske, pokazao da je nedosljedan i protivriječan samom sebi, imajući u vidu da je taj sud, u različitim periodima, donosio različite odluke o istoj materiji u odnosu na Republiku Srpsku, Federaciju BiH i Brčko distrikt.

"I ovaj put, kao i u ranijim slučajevima, protiv interesa Republike Srpske i njenih građana, na isti način su glasala dva bošnjačka i trojica stranih sudija", rekao je Čubrilović.

On je dodao da Ustavni sud BiH djeluje prema pravilima koja je sam sebi postavio, mimo demokratske volje građana i bez odgovornosti.

"Ako Ustavni sud BiH ne sudi po Ustavu i zakonu, već donosi političke odluke usmjerene protiv interesa građana i Republike Srpske, onda Narodna skupština, kao najviši demokratski i predstavnički organ vlasti Republike Srpske, ima obavezu i pravo da donese odluke kojima će zaštiti svoju teritoriju, imovinu i građane od nasilnih i nedemokratskih odluka", istakao je Čubrilović, navedeno je u saopštenju za javnost NS Republike Srpske uoči sutrašnjeg održavanja posebne sjednice Narodne skupštine i konstultativnog sastanka sa predsjednicima parlamentarnih partija u Srpskoj.

(BN)

Komentari / 53

Ostavite komentar
Name

Zar opet

16.02.2020 11:32

Sad ce da daju sve od sebe. U odbrani svojih novcanika.

ODGOVORITE
Name

Re

16.02.2020 12:07

Sazvao MD a Čubrilo je samo klimno glavom

Name

Kirk

16.02.2020 12:09

U odbrani Republike Srpske

Name

USPJEH

16.02.2020 12:13

SJEDNICA CE BITI USPJESNA I REZULTATIVNA AKO BUDE TRAJALA MAXIMUM 1,5 CASOVA

Name

Mika

16.02.2020 12:33

Imali nesto da nas razveseli stalno smo pod nekim blokadama Ako nisu krivi Bosnjaci onda je opzicija Dan RSa napeto niko nikog ne voli stalno krize imali kraja Milorade Je. o ti svoju skolu

Name

100 deklracija

16.02.2020 13:26

Ovo ce biti 100 Kleptomanova deklaracija koju niko ne zarezuje nigdje. On prvo proda u Sarajevu, a onda glupom narodu nudi deklaracije kojima kao brani nacionalni interes. Treba i tu bandu u Nenarodnoj skupstini rastjerati usranom motkom.

Name

re

16.02.2020 13:40

Zahvaljujuci vama, koji ste na vlasti i vasim podobnim kriminalcima, toliko ste ekonomski unistili i pokrali R.S. da ce Bakiru i njegovima biti vrlo lako da dokusure i ovo malo sto je ostalo.Ne trazite krice tamo negdje, vi ste najveci krivci.Nama veci neprijatelji ne trebaju, vi ste sasvim dovoljni.I ne zovite se Srbima, ne vrijedjajte ono preostale postene sirotinje koja jos nije otisla odavde.

Name

Bosančeros

16.02.2020 13:58

Trla baba lan...

Name

Vidi

16.02.2020 14:05

A pare sto ste pokrali kad vracate!

Name

Expert

16.02.2020 14:10

Ne znam samo, zasto opozicija predvodjena SDS-PDP nasjeda na ove Dodikove ujdurme, pa on je i zakazao ovu sjednicu, kako bi anulirao svoju izdaju potpisom Programa reformi BiH, pa to je svakome potpuno jasno. Pokusava se ponovo predstaviti kao spasioc RS-a, a svi znamo da je on potpisao taj Program rerormi BiH u kojem je i jacanje Ustavnog suda BiH. Opozicija se nebi trebala ponovo upecati na istu udicu koju im Dodik servira. SNSD i Dodik ne dozvoljavaju posebnu sjednicu o NATO-u i Dodikovom potpisu za aktiviranje MAP-a i izdaji srpskih interesa. Ova sada posebna sjednica je pokusaj anulitranja izdaje Dodika. Opozicija treba imati svoju posebnu autenticnu politiku potpuno razlicitu od Dodikove, da gradjani ocito vide razliku.

Name

Advokat

16.02.2020 14:18

Odavno ja ovdje dajem besplatne instrukcije našim građanima iz Ustavnog prava i pišem da je bez obzira na sve BiH međunarodno priznata država, koja nastavlja svoje Ustavno-pravno postojanje kao nezavisna i suverena država sa modifikovanom unutrašnjom strukturom, sastavljrna od nižih nivoa vlasti Entiteta i to Republike srpske i Feredeacije BiH, te kasnije i Brčko distrikta, kao i Kantona i općina. Znači, državno poljoprivredno zemljište pripada isključivo državi BiH, a Entiteti su samo korisnici i država BiH je jedina nadležna da donese zakone o tom poljoprivrednom zemljištu, što je evo i Ustavni sud BiH potvrdio moje pisanje. Pirema mišljenju Ustavnog suda i pitanja koja se odnose na plovidbu međudržavnim i međunarodnim rijekama, kao i nadležnost u vezi sa tim između državnih i entitetskih organa, treba regulisati zakonom koji će biti donesen na nivou BiH jer su ta pitanja, na osnovu navedenih odredaba Ustava BiH, u isključivoj nadležnosti BiH. Milorad Dodik je propustio priliku da izvrši restituciju i vrati zemlju onima čija je ona bila stvarno vlasništvo, sada je kasno za sve. Odluke Ustavnog suda se ne komentarišu vec provode, to bi Dodik trebao znati. Smijenit ce ga države Kvinte u skoroj budućnosti, jer sprečava napredak države u svakom pogledu.

Name

Eror

16.02.2020 14:22

Greška. Deklaracije ispostavlja SDA, to je njihovo. A SNSD ispostavlja rezolucije. I još podvuče i podupla na NSRS, u prevodu na skupštini RS-ovoj. Inače deklaracija i rezolucija nije isto, to ti je kao nebo i zemlja. Nije isto šupljiranje SDA, a šupljiranje SNSD-a. Ma kakvi. Razlika je drastična, kako bi rekli primitivci, novi ili stari, svejedno, odnosno sve je dno.

Name

Ja

16.02.2020 14:30

1.Koнtинуиtet : Република Босна и Херцеговина, чиjе jе званично име од сада "Босна и Херцеговина", наставljа своjе правно постоjаnjе по меđународном праву као држава, са унутрашnjом структуром модификованом овим Уставом и са постоjеćим меđународно признатим границама. Она остаjе држава чланица Ун-a, и као Босна и Херцеговина задржаva чланство,moze затражити приjем у организациjама у оквиру система Уjедиnjених нациjа, као и у другим меđународним организациjамa.

Name

Goran Gradiska

16.02.2020 15:44

Ako se ovaj put bude borilo za RS,na mene ne racunajte.Ja cu prodavati cigare i naftu ovaj put.Sad neka drugi idu malo pod bukve na Ozren,Majevicu i Igman.

Name

Re zar opet

17.02.2020 00:31

Sutra treba da radim ali sam uzeo slobodno da gledam dernek u skupstini RS.

Name

Molim

16.02.2020 11:34

Problem sto necete moci knjizit drzavno u privatno Ko je ovde lud Ako sad nasjedne opozicija kraj je

ODGOVORITE
Name

Dijaspora

16.02.2020 11:47

Zar lud covjek, prevarant, kradljivec,koji je zavio u crno,Srbe,radi sa njima sta želi,uveo RS u NATO,treba ici na dozivotnu Robiju,ovo je nista prema NATO

Name

Tuzilac

16.02.2020 11:47

Opozicija je nasjela jedini Mektic sto nije. Normalno je da se zemlja sto nije privatno knjizi na drzavu. Bori se DODIK za svoj biznis a ne za RS. Zna on dobro da to moraju uraditi

Name

DAGLAS

16.02.2020 12:22

Kazu bog je prvo sebi napravio bradu pa onda stvaro svijet, ili egoizam koji vlada u politicara je normalan treba zastiti ono sto sam ukro oteo prevario sve je to moje, i nicije vise

Name

Intelektualno nezreo

16.02.2020 14:37

Dodik je intelektualno nezreo da vodi bilo kakvu politiku. Knjizenje drzavnog poljoprivrednog zemljista na drzavu nije problem u Srbiji, Italiji, Meksiku, ... Zasto je to problem kod nas? Jasno da problem nastaje zbog svjesno iskrivljene percepcija drzave. Dodik zeli da se domogle tog drzavnog poljoprivrednog zemljista kako bi ga rasprodao po enormnim cijenama i podijelio novac sa svojim stranackim pajtasima. Ovdje se, mimo Ustava, entiteti nazivaji 'drzavom', drzava se naziva 'zajednicka institucija', ... Sasvim logicno da u toj magli moze nastati spor oko drzavne imovine. Ali ta magla ne postoji u Ustavnom sudu gdje se odgovorno gleda na prvi Clan Ustava BiH gdje je jasno definisano koji pravni subjekt je drzava, koja nastavlja svoje ustavno-pravo postojanje,..

Name

Re molim

17.02.2020 00:39

A sta ce Rudonjica sa onim drzavnim zemljistem sto je vec prodao rodjacima i kumovima. Zato ga panika hvata provalice ga i negine mu prdekana.

Name

Rrr

16.02.2020 11:48

Koja opozicija? Tu je SNSD i vodonose.

ODGOVORITE
Name

11903

16.02.2020 14:10

A jest i pozvao ljude? Cast Sarovicu i Borenovicu, svi drugi pobrojani narod bi rekao ''od zla oca i gore matere''

Name

Re:11903

17.02.2020 06:43

Da suprave patrioteni Šarovićni Borenović nebi trebali učestvovati u ovoj priči. Veliko jedinstvo sprskih političara, u narodu koji glasa, biće shvaćeno kao veliki patriotizam i pobjeda Milorada Dodika, za koga će narod opet glasati. Šarović i Borenović treba da shvate da neko ne može biti neprijatelj biti 20 sati u danu, a 4 sata prijatelj: prijatelj je ili je neprijatelj.Ovo je samo čuvanje svojih fotelja i odstrane vlasti i opozicije.

Name

T

16.02.2020 11:54

Kakva lakrdija. Da li dobro čuvaju arhivu? Mislim, trebalo bi ovakve dokumente čuvati za nove generacije, da vide kakvi su nas idioti "vodili".

ODGOVORITE
Name

pirmo

16.02.2020 11:55

Ovo je j..lud zbunjenogPa to poljoprivredno zemljište i dalje ostaju na teritoriji RS al je u vlasništvu države BIH Baš ko što privatna lica imaju u svom vlasništvu bruku zemlje al ta zemlja je na teritoriji RS.....ovo se miješaju babe i žabe za neuki narod.

ODGOVORITE
Name

Rale

16.02.2020 11:59

Sta ima da se raspravlja, ako je neustavna odbijes je ne primjenjujes je i idemo dalje. Ovo je radi opozicije sazvano da se ponizi i nedaj boze proglase gorim od onih iz ustavnog suda.

ODGOVORITE
Name

jezdimir uskogrlovic

16.02.2020 12:03

Još jedan politički cirkus i Neobavezujuća deklaracija. NS RS nema nikakve ingerencije nad odlukama ustavnog suda BiH, nema niko. A to što je Dodig zloupotrijebio vitalni interes za pelješki most to je Ok, Čubri i kompanija, davno ste pročitani.

ODGOVORITE
Name

KLIMOGLAVI

16.02.2020 12:04

Ustavni sud se poziva na zakon o državnom zemljištu koji je donesen u parlamentarnj skupštini BIH 1994 god koji kaže da je poljoprivredno zemljištve vlasništvo države BIH U Dejtonskom sporazumu koji su potpisali imeđu ostalih i Srbija u ime srba iz BIH fino piše da svi zakoni koji su na snazi potpisivanjem Dejtonskog sporazuma ostaju na snazi do donošenja novih.......Znači sve po zakonu i Ustavu BIH.A lopovi su na udaru ali imaju nas polupismene koji neznamo od nosa do Usta,Imovinu koji su oduzeli od opstina Dodikovci mora se znati kome pripada kome su platili itd!!

ODGOVORITE
Name

kiki

16.02.2020 14:43

Sve je drzavna zemlja i privatna svojina je drzavna zemlja. Nadji zlatnu zilu il naftu na svom posjedu i vidit ces kako dobijes nogu u dupe od drzave...sve sto je dublje od 60 centimetara u zemlji pripada drzavi.U ostalom vidjeli smo sta znaci privatna svojina kod gradjenja autoputa...dobijes ponudu od drzave i uzmi il ostavi.

Name

Kum

16.02.2020 12:16

Što se digla tolika prašina kad je sud samo potvrdio državnost, suvereniteti i integritet BiH. Svi koji su protiv te odluke mogu krivično da odgovaraju. Ne znam zašto tužilaštvo ne regauje na Miloradive najave o secesji. Podstrekavanje na krivično djelo je isto kao i izvršenje istog.

ODGOVORITE
Name

Која опозиција!?

16.02.2020 12:17

Будимо реални и директни. Стране судије је тражио Милошевић. Нјегов захтев се уважио. Истина, могуће су промене али по регулисаној процедури. Сви ви који сте "политичари" знате то врло добро. Слуђујете избезумљени народ лажним сукобима и надама. Миле треба да се опере због контрадикторних изјава и потеза, зато користи опозицију и НСРС која је постала његов сервис за алиби. Хињави фотељаши (част малобројним изузецима) глуме опозицију. Да се не борите за обичног човека? Не, него за тајкуне који су нанишанили а неки већ и загазили у хектаре који им не припадају. Треба сви да изгинемо или да набављамо тракторе да би вам бранили некретнине по Београду на води, Дедињу, Кипру, Бечу и ваше рачуне по порезним рајевима? Опозиција да је права борила би се за владавину права и права свих грађана.

ODGOVORITE
Name

Dzoo

16.02.2020 14:23

Druze moj nevidi to polupismeni svet.

Name

@koja opoz.......

16.02.2020 14:48

Sve si dobro napiso al opozicija da je prava .opozicija ne bi ni učestvovala na ovakvim sjednicama i davala kredibilitet Dodi koji se na sve moguče načine sada vadi zbog potpisa za NATO Spreman je i da izazove rat samo da bi opsto......

Name

TESLA

16.02.2020 12:23

KO O NAMA ODLUCUJE.LELEE TESKO NAMA.

ODGOVORITE
Name

Istina zehrudin

16.02.2020 12:29

Ja živim i radim u Americi državljanin sam Amerike sve sto imamo je državno i božije mi to koristimo evo jedan primjer nisam zivijo u kući i nisam pokosio travu bila je između 20 30 centimetara oni došli i poslali racun od 450 dolara bilo zamlje 20 puta20 nije bilo vise nemoj platit pet godina oni uzmu sve znaci za budale nisu pare znaci moraš poštovati zakon imaš sve i svi vole Ameriku ja prvi

ODGOVORITE
Name

Komentar

16.02.2020 12:33

Ja bi bez ikakvog razmisljanja bio protiv ove odluke Ustavnog suda da ne znam,a znam,da su Dodik & co silu te imovine,drzavne i opstinske,preko RUGIPA uknjizili na sebe,a ovako...... Dosli smo u apsurdnu situaciju da moramo traziti da nas institucije BiH zastite od pljacke i zloupotreba nase vlasti,eto dotle su nas doveli!

ODGOVORITE
Name

Upitnik

16.02.2020 12:35

Ni FBiH ne pripada Jadransko more nego Drzavi BiH. Zaista ne kontate sta zelite, bolje bi bilo da trazite svoja prava koja vam pripadaju kao drzavljanima BiH: sloboda, place, standard..buducnost za svoju dijecu u ovoj zemlji... Zar nije vec prosao dobar dio zivota u glupostima?!

ODGOVORITE
Name

borac

16.02.2020 12:40

Sta bi mi da nemamo ovi Tornjaka.

ODGOVORITE
Name

bijeli čubar na livadi

16.02.2020 12:51

Manipulacije i laži po ko zna koji put, u drugom entitetu niko i ne obraća pažnju na ovu odluku ustavnog suda. Dejtonski mirovni sporazum, aneks 4 ustav BiH, tačka 1 KONTINUITET BiH. BiH nije nastala u Dejtonu ona je samo promijenila unutrašnju organizaciju a entiteti su dobili određene procente na upravljanje, vlasnik svakog pedlja zemlje BiH je država. Niko nikome ništa ne oduzima to su čiste laži. Od svega ovoga će biti jedno veliko ništa. Samo Čubri pripremi se i za nove odluke ustavnog suda, nemoj kasnije da se češeš po glavi, RS je po ustavu sekularni entitet i ta ustavna odrednica se u dosta slučajeva krši. Bolje bi ti bilo da poštuješ ustav entiteta u koji se navodno kuneš.

ODGOVORITE
Name

@bijeli čub........

16.02.2020 14:41

U FBIH 80% ljudi i ne zna ko je presjednik FBIH ??????

Name

Bosanac

16.02.2020 13:07

Sve je ovo bilo dzabe shvatile su sad i babe, Sad mi brate mnogo zao za koga sam ratovao ??? Put pod noge Pa u srbiju ???

ODGOVORITE
Name

Drug Član

16.02.2020 13:09

Kao sto vidimo Selak i grupa odmetnika nisu nikakav ozbiljan kapacitet za važne stvari u Republici Srpskoj

ODGOVORITE
Name

Dok Holidej

16.02.2020 13:41

Čuj on je sazvao on se pita koliko i obični prolaznik samo za ratliku od običnog prolaznika on prima ogromnu platu koju ničim nije zaslužio on je dobio naređenje i instrukcije kako voditi sjednicu inače može zaraditi i koji šamar prošle sjednice je za dlaku izbjegao šamar od mile običan jedan luzer što bi ono rekao mile.

ODGOVORITE
Name

XL

16.02.2020 14:22

POTPISAO GOSPODIN BAJA I BOG ZNA ŠTA ĆE JOŠ DOĆI NA RED SA TIM REFORMAMA A KO NE VIJERUJE NEKA NA SIJEDA! JA ĆU UZ MEKTIĆA!!!!

ODGOVORITE
Name

miloš

16.02.2020 14:29

Savjet opoziciji da ne učestvuje u ovim budalaštinama što im servira DodikNeka napuste sjednicu i nek se ne pojavljuju dok ne bude sjednica o povečanju plata, penzija, ekonomije.......

ODGOVORITE
Name

keš lova

16.02.2020 14:32

Izdignite se vi jednom lako stvoreni narodni tajkuni i milioneri RS sa vanrednom sjednicom, da narod i borci više ne gladuju i da loše ne žive u RS.

ODGOVORITE
Name

istina

16.02.2020 14:33

hahha Antidejtonsko djelovanje je Vas koji upravo ovo radite. Zakon je jasan i nema tu puno price a to vi morate shvatiti. Pravite samo cirkus jos vise ali hajde idemo do kraja pa kako meni tako i svima. go mile go

ODGOVORITE
Name

stisni ,odcijepi

16.02.2020 14:36

stisni i odcijepi

ODGOVORITE
Name

Proširiti dnevni red

16.02.2020 15:16

Na ovoj Skupštini trebaproširiti dnevni red sa tačkom koju je najavila opozicija (tačnije SDS) da se podnese informacija oposledicama koje proizvcodi Program reformi BiH. Bez toga,neka opozicija ne učestvuje u radu Skupštine. Svakom podrškom Miloradu Dodiku, opozicija radi u korist svoje štete.

ODGOVORITE
Name

Ma sve

16.02.2020 15:19

Osmisljeno, kako da mafijasi dodju do plijena.

ODGOVORITE
Name

borac

16.02.2020 15:40

Evo doslo na red i to Lideri ce da donesu odluku koja se mora postovati i resavamo se strani sudija do izbora sve zavrseno a tada cemo staviti svoje Tegeltije pa radi sta ti volja naravno zu potkivanje.

ODGOVORITE
Name

Vi sto cinite vlast u RS

16.02.2020 15:51

Ste protiv interesa RS. Takvi kakvi ste, kriminalci pohlepni,dajete svaku mogucnost da napadaju......

ODGOVORITE