Лидери странака РС о Уставном суду БиХ

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић заказао је за сутра у Бањалуци консултативни састанак са предсједницима парламентарних странака у Српској поводом одржавања посебне сједнице Народне скупштине на којој ће бити разматрана информација у вези са антидејтонским дјеловањем Уставног суда БиХ.

Република Српска 16.02.2020 | 12:20
Лидери странака РС о Уставном суду БиХ

На консултативном састанаку, који ће бити одржан у Народној скупштини Републике Српске са почетком у 12.00 часова, учествоваће и предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић, на чији захтјев је заказана посебна сједница парламента, саопштено је из Народне скупштине Српске.

Чубриловић је на састанак позвао предсједнике СНСД-а Милорада Додика, СДС-а Мирка Шаровића, ПДП-а Бранислава Бореновића, СП Петра Ђокића, в.д. предсједника ДНС-а Ненада Нешића, те лидере НДП-а Драгана Чавића и Уједињене Српске Ненада Стевандића.

Он је позвао лидере политичких странака који су на састанку код предсједника Републике Српске једногласно подржали закључке којима су се сагласили да представници из Републике Српске у институцијама БиХ обуставе рад у одлучивању, по било којем питању из надлежности органа БиХ, све док не буде усвојен закон о Уставном суду БиХ у чијем саставу неће бити страних судија.

"С обзиром на то да су представници свих парламентарних странака једногласно подржали усвојене закључке и сагласили се да је неопходно одржати посебну сједницу Народне скупштине Републике Српске, како би се донијеле адекватне мјере поводом неуставне одлуке Уставног суда БиХ, очекујем да сви учесници буду досљедни и поштују ријеч коју су дали на састанку код предсједника Републике Српске", истакао је Чубриловић

Он је позвао и све политичке странке да допринесу да посебна сједница парламента буде одржана у достојанственој атмосфери и примјерно највишем уставотворном и законодавном органу Српске.

"Очекујем од предсједника парламентарних политичких странака у Републици Српској да се издигну изнад ускостраначких интереса и да утичу на своје клубове посланика како би посебна сједница протекла на конструктиван и достојанствен начин, у интересу грађана и Републике Српске", рекао је Чубриловић, који је и предсједник Демоса.

Он је поновио да је Уставни суд БиХ, доношењем спорне одлуке у вези са оцјеном уставности члана 53 Закона о пољопривредном земљишту Републике Српске, показао да је недосљедан и противријечан самом себи, имајући у виду да је тај суд, у различитим периодима, доносио различите одлуке о истој материји у односу на Републику Српску, Федерацију БиХ и Брчко дистрикт.

"И овај пут, као и у ранијим случајевима, против интереса Републике Српске и њених грађана, на исти начин су гласала два бошњачка и тројица страних судија", рекао је Чубриловић.

Он је додао да Уставни суд БиХ дјелује према правилима која је сам себи поставио, мимо демократске воље грађана и без одговорности.

"Ако Уставни суд БиХ не суди по Уставу и закону, већ доноси политичке одлуке усмјерене против интереса грађана и Републике Српске, онда Народна скупштина, као највиши демократски и представнички орган власти Републике Српске, има обавезу и право да донесе одлуке којима ће заштити своју територију, имовину и грађане од насилних и недемократских одлука", истакао је Чубриловић, наведено је у саопштењу за јавност НС Републике Српске уочи сутрашњег одржавања посебне сједнице Народне скупштине и констултативног састанка са предсједницима парламентарних партија у Српској.

(БН)

Коментари / 53

Оставите коментар
Name

Зар опет

16.02.2020 11:32

Сад це да дају све од себе. У одбрани својих новцаника.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

16.02.2020 12:07

Сазвао МД а Чубрило је само климно главом

Name

Кирк

16.02.2020 12:09

У одбрани Републике Српске

Name

УСПЈЕХ

16.02.2020 12:13

СЈЕДНИЦА ЦЕ БИТИ УСПЈЕСНА И РЕЗУЛТАТИВНА АКО БУДЕ ТРАЈАЛА МАXИМУМ 1,5 ЦАСОВА

Name

Мика

16.02.2020 12:33

Имали несто да нас развесели стално смо под неким блокадама Ако нису криви Босњаци онда је опзиција Дан РСа напето нико никог не воли стално кризе имали краја Милораде Је. о ти своју сколу

Name

100 деклрација

16.02.2020 13:26

Ово це бити 100 Клептоманова декларација коју нико не зарезује нигдје. Он прво прода у Сарајеву, а онда глупом народу нуди декларације којима као брани национални интерес. Треба и ту банду у Ненародној скупстини растјерати усраном мотком.

Name

ре

16.02.2020 13:40

Захваљујуци вама, који сте на власти и васим подобним криминалцима, толико сте економски унистили и покрали Р.С. да це Бакиру и његовима бити врло лако да докусуре и ово мало сто је остало.Не тразите крице тамо негдје, ви сте највеци кривци.Нама веци непријатељи не требају, ви сте сасвим довољни.И не зовите се Србима, не вриједјајте оно преостале постене сиротиње која јос није отисла одавде.

Name

Босанчерос

16.02.2020 13:58

Трла баба лан...

Name

Види

16.02.2020 14:05

А паре сто сте покрали кад врацате!

Name

Еxперт

16.02.2020 14:10

Не знам само, засто опозиција предводјена СДС-ПДП насједа на ове Додикове ујдурме, па он је и заказао ову сједницу, како би анулирао своју издају потписом Програма реформи БиХ, па то је свакоме потпуно јасно. Покусава се поново представити као спасиоц РС-а, а сви знамо да је он потписао тај Програм рерорми БиХ у којем је и јацање Уставног суда БиХ. Опозиција се неби требала поново упецати на исту удицу коју им Додик сервира. СНСД и Додик не дозвољавају посебну сједницу о НАТО-у и Додиковом потпису за активирање МАП-а и издаји српских интереса. Ова сада посебна сједница је покусај анулитрања издаје Додика. Опозиција треба имати своју посебну аутентицну политику потпуно разлициту од Додикове, да градјани оцито виде разлику.

Name

Адвокат

16.02.2020 14:18

Одавно ја овдје дајем бесплатне инструкције нашим грађанима из Уставног права и пишем да је без обзира на све БиХ међународно призната држава, која наставља своје Уставно-правно постојање као независна и суверена држава са модификованом унутрашњом структуром, састављрна од нижих нивоа власти Ентитета и то Републике српске и Фередеације БиХ, те касније и Брчко дистрикта, као и Кантона и опћина. Значи, државно пољопривредно земљиште припада искључиво држави БиХ, а Ентитети су само корисници и држава БиХ је једина надлежна да донесе законе о том пољопривредном земљишту, што је ево и Уставни суд БиХ потврдио моје писање. Пирема мишљењу Уставног суда и питања која се односе на пловидбу међудржавним и међународним ријекама, као и надлежност у вези са тим између државних и ентитетских органа, треба регулисати законом који ће бити донесен на нивоу БиХ јер су та питања, на основу наведених одредаба Устава БиХ, у искључивој надлежности БиХ. Милорад Додик је пропустио прилику да изврши реституцију и врати земљу онима чија је она била стварно власништво, сада је касно за све. Одлуке Уставног суда се не коментаришу вец проводе, то би Додик требао знати. Смијенит це га државе Квинте у скорој будућности, јер спречава напредак државе у сваком погледу.

Name

Ерор

16.02.2020 14:22

Грешка. Декларације испоставља СДА, то је њихово. А СНСД испоставља резолуције. И још подвуче и подупла на НСРС, у преводу на скупштини РС-овој. Иначе декларација и резолуција није исто, то ти је као небо и земља. Није исто шупљирање СДА, а шупљирање СНСД-а. Ма какви. Разлика је драстична, како би рекли примитивци, нови или стари, свеједно, односно све је дно.

Name

Ја

16.02.2020 14:30

1.Континуитет : Република Босна и Херцеговина, чије је званично име од сада "Босна и Херцеговина", наставља своје правно постојање по међународном праву као држава, са унутрашњом структуром модификованом овим Уставом и са постојећим међународно признатим границама. Она остаје држава чланица Ун-а, и као Босна и Херцеговина задржава чланство,мозе затражити пријем у организацијама у оквиру система Уједињених нација, као и у другим међународним организацијама.

Name

Горан Градиска

16.02.2020 15:44

Ако се овај пут буде борило за РС,на мене не рацунајте.Ја цу продавати цигаре и нафту овај пут.Сад нека други иду мало под букве на Озрен,Мајевицу и Игман.

Name

Ре зар опет

17.02.2020 00:31

Сутра треба да радим али сам узео слободно да гледам дернек у скупстини РС.

Name

Молим

16.02.2020 11:34

Проблем сто нецете моци књизит дрзавно у приватно Ко је овде луд Ако сад насједне опозиција крај је

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дијаспора

16.02.2020 11:47

Зар луд цовјек, преварант, крадљивец,који је завио у црно,Србе,ради са њима ста жели,увео РС у НАТО,треба ици на дозивотну Робију,ово је ниста према НАТО

Name

Тузилац

16.02.2020 11:47

Опозиција је насјела једини Мектиц сто није. Нормално је да се земља сто није приватно књизи на дрзаву. Бори се ДОДИК за свој бизнис а не за РС. Зна он добро да то морају урадити

Name

ДАГЛАС

16.02.2020 12:22

Казу бог је прво себи направио браду па онда стваро свијет, или егоизам који влада у политицара је нормалан треба застити оно сто сам укро отео преварио све је то моје, и ниције висе

Name

Интелектуално незрео

16.02.2020 14:37

Додик је интелектуално незрео да води било какву политику. Књизење дрзавног пољопривредног земљиста на дрзаву није проблем у Србији, Италији, Мексику, ... Засто је то проблем код нас? Јасно да проблем настаје због свјесно искривљене перцепција дрзаве. Додик зели да се домогле тог дрзавног пољопривредног земљиста како би га распродао по енормним цијенама и подијелио новац са својим странацким пајтасима. Овдје се, мимо Устава, ентитети називаји 'дрзавом', дрзава се назива 'заједницка институција', ... Сасвим логицно да у тој магли мозе настати спор око дрзавне имовине. Али та магла не постоји у Уставном суду гдје се одговорно гледа на први Цлан Устава БиХ гдје је јасно дефинисано који правни субјект је дрзава, која наставља своје уставно-право постојање,..

Name

Ре молим

17.02.2020 00:39

А ста це Рудоњица са оним дрзавним земљистем сто је вец продао родјацима и кумовима. Зато га паника хвата провалице га и негине му прдекана.

Name

Ррр

16.02.2020 11:48

Која опозиција? Ту је СНСД и водоносе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

11903

16.02.2020 14:10

А јест и позвао људе? Цаст Саровицу и Бореновицу, сви други побројани народ би рекао ''од зла оца и горе матере''

Name

Ре:11903

17.02.2020 06:43

Да суправе патриотени Шаровићни Бореновић неби требали учествовати у овој причи. Велико јединство спрских политичара, у народу који гласа, биће схваћено као велики патриотизам и побједа Милорада Додика, за кога ће народ опет гласати. Шаровић и Бореновић треба да схвате да неко не може бити непријатељ бити 20 сати у дану, а 4 сата пријатељ: пријатељ је или је непријатељ.Ово је само чување својих фотеља и одстране власти и опозиције.

Name

Т

16.02.2020 11:54

Каква лакрдија. Да ли добро чувају архиву? Мислим, требало би овакве документе чувати за нове генерације, да виде какви су нас идиоти "водили".

ОДГОВОРИТЕ
Name

пирмо

16.02.2020 11:55

Ово је ј..луд збуњеногПа то пољопривредно земљиште и даље остају на територији РС ал је у власништву државе БИХ Баш ко што приватна лица имају у свом власништву бруку земље ал та земља је на територији РС.....ово се мијешају бабе и жабе за неуки народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рале

16.02.2020 11:59

Ста има да се расправља, ако је неуставна одбијес је не примјењујес је и идемо даље. Ово је ради опозиције сазвано да се понизи и недај бозе прогласе горим од оних из уставног суда.

ОДГОВОРИТЕ
Name

јездимир ускогрловиц

16.02.2020 12:03

Још један политички циркус и Необавезујућа декларација. НС РС нема никакве ингеренције над одлукама уставног суда БиХ, нема нико. А то што је Додиг злоупотријебио витални интерес за пељешки мост то је Ок, Чубри и компанија, давно сте прочитани.

ОДГОВОРИТЕ
Name

КЛИМОГЛАВИ

16.02.2020 12:04

Уставни суд се позива на закон о државном земљишту који је донесен у парламентарњ скупштини БИХ 1994 год који каже да је пољопривредно земљиштве власништво државе БИХ У Дејтонском споразуму који су потписали имеђу осталих и Србија у име срба из БИХ фино пише да сви закони који су на снази потписивањем Дејтонског споразума остају на снази до доношења нових.......Значи све по закону и Уставу БИХ.А лопови су на удару али имају нас полуписмене који незнамо од носа до Уста,Имовину који су одузели од опстина Додиковци мора се знати коме припада коме су платили итд!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

кики

16.02.2020 14:43

Све је дрзавна земља и приватна својина је дрзавна земља. Надји златну зилу ил нафту на свом посједу и видит цес како добијес ногу у дупе од дрзаве...све сто је дубље од 60 центиметара у земљи припада дрзави.У осталом видјели смо ста знаци приватна својина код градјења аутопута...добијес понуду од дрзаве и узми ил остави.

Name

Кум

16.02.2020 12:16

Што се дигла толика прашина кад је суд само потврдио државност, суверенитети и интегритет БиХ. Сви који су против те одлуке могу кривично да одговарају. Не знам зашто тужилаштво не регаује на Милорадиве најаве о сецесји. Подстрекавање на кривично дјело је исто као и извршење истог.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Која опозиција!?

16.02.2020 12:17

Будимо реални и директни. Стране судије је тражио Милошевић. Његов захтев се уважио. Истина, могуће су промене али по регулисаној процедури. Сви ви који сте "политичари" знате то врло добро. Слуђујете избезумљени народ лажним сукобима и надама. Миле треба да се опере због контрадикторних изјава и потеза, зато користи опозицију и НСРС која је постала његов сервис за алиби. Хињави фотељаши (част малобројним изузецима) глуме опозицију. Да се не борите за обичног човека? Не, него за тајкуне који су нанишанили а неки већ и загазили у хектаре који им не припадају. Треба сви да изгинемо или да набављамо тракторе да би вам бранили некретнине по Београду на води, Дедињу, Кипру, Бечу и ваше рачуне по порезним рајевима? Опозиција да је права борила би се за владавину права и права свих грађана.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дзоо

16.02.2020 14:23

Друзе мој невиди то полуписмени свет.

Name

@која опоз.......

16.02.2020 14:48

Све си добро написо ал опозиција да је права .опозиција не би ни учествовала на оваквим сједницама и давала кредибилитет Доди који се на све могуче начине сада вади због потписа за НАТО Спреман је и да изазове рат само да би опсто......

Name

ТЕСЛА

16.02.2020 12:23

КО О НАМА ОДЛУЦУЈЕ.ЛЕЛЕЕ ТЕСКО НАМА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина зехрудин

16.02.2020 12:29

Ја живим и радим у Америци држављанин сам Америке све сто имамо је државно и божије ми то користимо ево један примјер нисам зивијо у кући и нисам покосио траву била је између 20 30 центиметара они дошли и послали рацун од 450 долара било замље 20 пута20 није било висе немој платит пет година они узму све знаци за будале нису паре знаци мораш поштовати закон имаш све и сви воле Америку ја први

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коментар

16.02.2020 12:33

Ја би без икаквог размисљања био против ове одлуке Уставног суда да не знам,а знам,да су Додик & цо силу те имовине,дрзавне и опстинске,преко РУГИПА укњизили на себе,а овако...... Досли смо у апсурдну ситуацију да морамо тразити да нас институције БиХ застите од пљацке и злоупотреба насе власти,ето дотле су нас довели!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Упитник

16.02.2020 12:35

Ни ФБиХ не припада Јадранско море него Дрзави БиХ. Заиста не контате ста зелите, боље би било да тразите своја права која вам припадају као дрзављанима БиХ: слобода, плаце, стандард..будуцност за своју дијецу у овој земљи... Зар није вец просао добар дио зивота у глупостима?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

16.02.2020 12:40

Ста би ми да немамо ови Торњака.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бијели чубар на ливади

16.02.2020 12:51

Манипулације и лажи по ко зна који пут, у другом ентитету нико и не обраћа пажњу на ову одлуку уставног суда. Дејтонски мировни споразум, анекс 4 устав БиХ, тачка 1 КОНТИНУИТЕТ БиХ. БиХ није настала у Дејтону она је само промијенила унутрашњу организацију а ентитети су добили одређене проценте на управљање, власник сваког педља земље БиХ је држава. Нико никоме ништа не одузима то су чисте лажи. Од свега овога ће бити једно велико ништа. Само Чубри припреми се и за нове одлуке уставног суда, немој касније да се чешеш по глави, РС је по уставу секуларни ентитет и та уставна одредница се у доста случајева крши. Боље би ти било да поштујеш устав ентитета у који се наводно кунеш.

ОДГОВОРИТЕ
Name

@бијели чуб........

16.02.2020 14:41

У ФБИХ 80% људи и не зна ко је пресједник ФБИХ ??????

Name

Босанац

16.02.2020 13:07

Све је ово било дзабе схватиле су сад и бабе, Сад ми брате много зао за кога сам ратовао ??? Пут под ноге Па у србију ???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Друг Члан

16.02.2020 13:09

Као сто видимо Селак и група одметника нису никакав озбиљан капацитет за важне ствари у Републици Српској

ОДГОВОРИТЕ
Name

Док Холидеј

16.02.2020 13:41

Чуј он је сазвао он се пита колико и обични пролазник само за ратлику од обичног пролазника он прима огромну плату коју ничим није заслужио он је добио наређење и инструкције како водити сједницу иначе може зарадити и који шамар прошле сједнице је за длаку избјегао шамар од миле обичан један лузер што би оно рекао миле.

ОДГОВОРИТЕ
Name

16.02.2020 14:22

ПОТПИСАО ГОСПОДИН БАЈА И БОГ ЗНА ШТА ЋЕ ЈОШ ДОЋИ НА РЕД СА ТИМ РЕФОРМАМА А КО НЕ ВИЈЕРУЈЕ НЕКА НА СИЈЕДА! ЈА ЋУ УЗ МЕКТИЋА!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

милош

16.02.2020 14:29

Савјет опозицији да не учествује у овим будалаштинама што им сервира ДодикНека напусте сједницу и нек се не појављују док не буде сједница о повечању плата, пензија, економије.......

ОДГОВОРИТЕ
Name

кеш лова

16.02.2020 14:32

Издигните се ви једном лако створени народни тајкуни и милионери РС са ванредном сједницом, да народ и борци више не гладују и да лоше не живе у РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

истина

16.02.2020 14:33

хахха Антидејтонско дјеловање је Вас који управо ово радите. Закон је јасан и нема ту пуно прице а то ви морате схватити. Правите само циркус јос висе али хајде идемо до краја па како мени тако и свима. го миле го

ОДГОВОРИТЕ
Name

стисни ,одцијепи

16.02.2020 14:36

стисни и одцијепи

ОДГОВОРИТЕ
Name

Проширити дневни ред

16.02.2020 15:16

На овој Скупштини требапроширити дневни ред са тачком коју је најавила опозиција (тачније СДС) да се поднесе информација опоследицама које произвцоди Програм реформи БиХ. Без тога,нека опозиција не учествује у раду Скупштине. Сваком подршком Милораду Додику, опозиција ради у корист своје штете.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма све

16.02.2020 15:19

Осмисљено, како да мафијаси додју до плијена.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

16.02.2020 15:40

Ево досло на ред и то Лидери це да донесу одлуку која се мора постовати и ресавамо се страни судија до избора све заврсено а тада цемо ставити своје Тегелтије па ради ста ти воља наравно зу поткивање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ви сто цините власт у РС

16.02.2020 15:51

Сте против интереса РС. Такви какви сте, криминалци похлепни,дајете сваку могуцност да нападају......

ОДГОВОРИТЕ