Krijumčario kornjače pa "zaradio" drakonsku novčanu kaznu!

Vilijam Gandžemi iz Nju Džersija priznao je krivicu i izjavio je da je bio član kriminalne grupe iz SAD-a koja je krijumčarila troprste i barske kornjače. Tako je "zaradio" i drakonsku novčanu kaznu...

Zanimljivosti 07.02.2020 | 18:37
Krijumčario kornjače pa "zaradio" drakonsku novčanu kaznu!

Reč je o vrstama koranjača koje naseljavaju ovaj deo Severne Amerike.

Vilijam je prokrijumčario oko 1.000 kornjača iz Oklahome te ih pokušao da proda u Kini. Reptili se širom sveta prodaju po ceni od 1.000 dolara po jedinki. Sada se okrivljeni Gandžemi se suočio sa kaznom od 350.000 dolara.!

Potražnja kornjača u Kini je velika, a kupci plaćaju i do neverovatnih 1.000 dolara po jednoj koranjči. Kupuju ih jer veruju da crvene i zlatne šare na njihovim oklopima donose sreću. U kineskoj tradicionalnoj medicini vlada uverenje da meso kornjača pojačava libido i pomaže organizmu da se izbori sa bolestima.

Gandžemi je u periodu od 1. maja 2017. do 31. maja 2018. godine lovio kornjače širom Oklahome, a potom ih kurirskom službom prevozio do svoje kuće u Nju Džersiju.

"Nisam očekivao da ćemo nekoga krivično goniti zbog krijumčarenja kornjača. Saznao sam da je zločin rasprostranjen širom sveta i utiče na populaciju životinja u Oklahomi " kaže državni tužilac Trent Šors.

Hvatanje kornjača i transport van njihovog staništa kažnjivi su u Oklahomi. Zločin ima negativan uticaj na ukupnu populaciju reptila. Američke oklopne kornjače postaju polno zrele sa 10 godina života. Ženke polažu jaja jednom ili dva puta godišnje, ali se mladunci suočavaju sa velikom smrtnošću

Gandžemi je osuđen na dve godine uslovne kazne zatvora i prinuđen je da plati 250.000 dolara odštete Odeljenju za zaštitu životinjskog sveta. Takođe, ima obavezu da uplati i 100.000 dolara Američkoj službi za ribe i divlje životinje.

Izvor: Zanimljivostidana.com

Komentari / 0

Ostavite komentar