Najtraženija Hrvatica uhapšena u Irskoj

Zorka Rogić, 29-godišnja Hrvatica za kojom je Hrvatska raspisala potjernicu uhapšena je 29. januara u Irskoj.

Svijet 05.02.2020 | 17:40
Najtraženija Hrvatica uhapšena u Irskoj

Kako piše "Jutarnji.hr", potjernica za Rogićevom je objavljena na European Most Wanted (Europolovoj) listi, a iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Hrvatske je istaknuto da je uhapšena zahvaljujući intenzivnom radu i ostvarenoj operativnoj policijskoj saradnji i pravovremenoj razmjeni informacija policijskih službenika FAST jedinice Irske i Odjeljenja za ciljane potrage i precizno lociranje te MUP-a.

Njenom pronalasku i hapšenju posebno su pridonijele anonimne dojave na stranicama Europolove liste.

Hrvatska je tražila 29-godišnju Rogić zbog krijumčarenja droge i oružja, a u bijegu je od 2014. godine.

"Slobodna Dalmacija" je pisala da se Zorka Rogić prije nestanka sa kriminalne scene preselila iz Viškova na područje Osijeka i Đakova gdje se s muškim partnerima uglavnom bavila teškim krađama, prijetnjama i iznudama. U nekim od njih i ona je sama bila žrtva i neka krivična djela su počinjena i na njenu štetu.

Za njom je Opštinski sud u Rijeci 25. januara 2017. i 14. novembra iste godine raspisao dvije potjernice za dva različita krivična djela.

Prvo djelo za koje se Zorka sumnjiči je nedozvoljena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, a drugo djelo je nedozvoljena proizvodnja i preprodaja oružja i eksplozivnih tvari.

Ni za jedno od ovih djela Zorka ne može dobiti više od 12 godina po svakom djelu, a ako joj se dokaže krivica onda bi joj se ova dva djela mogla objediniti u jedan sudski postupak gdje nema kumulativne kazne, ali joj sigurno neće biti olakšana okolnost što je bježala od hrvatskog pravosuđa.

(Nezavisne)

Komentari / 0

Ostavite komentar