Šabanova pesma koju svi volimo u početku je zvučala totalno drugačije!

Jedan od najpoznatijih tekstopisaca i kompozitora otkriva kako je pre više od 40 godina u stihovima opisao svoj dolazak u Beograd, od čega je kasnije nastao legendarni hit u Šaulićevom izvođenju.

Zabava 01.02.2020 | 15:33
Šabanova pesma koju svi volimo u početku je zvučala totalno drugačije!

Jedan od najpopularnijih narodnih pesama „S namerom dođoh u veliki grad“, koju je pokojni Šaban Šaulić otpevao 1979. godine, prvobitno nije bila onakva kakvom je svi znamo.

Kompozitor i tekstopisac Rade Vučković ispričao nam je kako je nastao ovaj vanvremenski hit kada je on, kao student Muzičke akademije, tek pristigao u prestonicu. Nekoliko godina kasnije, prema njegovim rečima, tekst i melodija dospeli su u Šabanove ruke, pa je tada pesma pretrpela značajne promene. - Tekst te pesme, prvobitni, uopšte nije izgledao tako. Napisao sam pesmu za sebe, kao autobiografsku, napravio sam i melodiju. Šaban je to čitao i slušao kad sam ja pevao, pa mi je jednom rekao da to uobličim za narodnu pesmu jer mu se mnogo sviđa - rekao je Vučković, napominjući da je od samog početka bio siguran da će „S namerom dođoh u veliki grad“ postati evergrin. - Znao sam i da će se slušati godinama. Nije to kao danas, da se prave sezonske, letnje pesme za kojekakve pevače. Uostalom, kakvi su danas pevači, takvi su i tekstopisci. A pesme su još gore - dodao je on.

 
 
 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Објава коју дели rade vuckovic (@vuckovicrade4) дана

Nakon 50 godina rada Rade će organizovati koncert na kojem će velike zvezde narodne muzike otpevati najveće hitove koje je on pisao. U Kombank dvorani 24. decembra nastupiće, pored njega, i Halid Bešlić, Ilda Šaulić, Šerif Konjević, Snežana Đurišić, Ana Bekuta, Jelena Vučković i drugi. Poseban segment biće posvećen Šabanu, a svi prisutni minutom ćutanja odaće počast pokojnom kralju narodne muzike.

Ovako je pevao Šaban.

- S namerom dođoh u veliki grad, ostade za mnom moje rodno mesto a rastanku majka grlila me dugo, čuvaj se, sine, i piši nam često. A ja sam počeo da lutam, ja više ne znam s kim venčavo sam se i razvodio s kafanama velegradskim. Stanovo sam negde na kraju grada, trošio očeve poslednje pare gledao sam raskoš i srećne ljude, Setio se majke i kuće stare. Možda i takav postao ne bih da mi je ona pružila radost razočaran u život i najveću ljubav, rasipao svoju nesrećnu mladost.

Ovo je je ogrinalni tekst pesme "S namerom dođoh u veliki grad"

S namerom dođoh u Beograd da studiram i sviram gitaru, al‘ prevari me menadžer jedan, ja počeh da pevam u baru. Stanovo sam negde na Slaviji trošio očeve poslednje pare, pio sam jogurt, a jeo viršle i pušio jeftine cigare. A onda sam sreo nju i počeh da joj se divim. Predložila mi jedne večeri da dođem kod nje da živim. I spakovao sam svoj stari kofer, gitaru uzeo sa sobom. I plakala je moja gazdarica kad sam joj rekao zbogom. Ljubav je trajala kratko, a onda svađa poče. Bila je ljubomorna i zavidna na moje pesme i ploče. I onda sam počeo da lutam, ja ne znam više s kim. Venčavo sam se i razvodio s kafanama beogradskim.

Izvor: Kurir/alo.rs Foto:Alo

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Sa

02.02.2020 00:40

kamerom dodjoh u veliki grad.

ODGOVORITE