Rad u javnom interesu mijenja zatvorsku kaznu?

Predstavnici Gradske uprave Banjaluka, javnih preduzeća i ustanova sastali su se sa predstavnicima Ministarstva pravde RS kako bi se upoznali o mogućnostima izvršenja alternativne mjere „rad u javnom interesu“, koja je propisana Krivičnim zakonikom RS. Pomenuta mjera je dobra, međutim trebalo bi voditi računa o potencijalnim zloupotrebama – upozoravaju iz opozicije.

Republika Srpska 28.01.2020 | 14:08
Rad u javnom interesu mijenja zatvorsku kaznu?

Rad u javnom interesu omogućava učiniocu krivičnog djela da izrečenu kaznu zatvora u trajanju do jedne godine zamijeni radom  u javnom preduzeću ili ustanovi. Ovakva vrsta sankcije izvršava se u lokalnoj zajednici ,a rad po odluci Suda može trajati od 60 do 360 radnih sati.

Prilikom procjenjivanja da li izrečenu kaznu treba zamijeniti radom u javnom interesu, Sud će uzeti u obzir sve okolnosti od kojih zavisi vrsta i visina kazne.

 „Zakonodavac nije precizirao vrstu krivičnog djela. Bitno je napomenuti da u situaciji kada se izrekne ova vrsta sankcije osuđenik ostaje kod svoje kuće, u svojoj porodici, u svom socijalnom okruženju, na svom radnom mjestu, a naravno kroz taj broj sati koji je kroz sudsku odluku izrečen on uslovno izvršava tu sakciju, odnosno dug prema zajednici umjesto odlaska na izdržavanje zatvorske kazne“, ističe inspektor u Ministarstvu pravde RS Nenad Mirkonj.

Zamjenik gradonačelnika Banjaluke Srđan Amidžić naveo je da slična praksa postoji i u lokalnim zajednicama u regionu, te da su zbog uočenih pozitivnih primjera donijeli odluku da podrži aktivnosti Ministarstva pravde.

"Ono što smo mogli vidjeti kad su u pitanju druge lokalne zajednice, a i uvjeravanja od strane Ministarstva pravde RS, da su to lica koja djelima koja su počinili nisu opasnost. Ukoliko taj aspekt bezbjednosti pomirimo sa ovim drugim aspektom, Banjaluka će davati punu podršku ovakvim projektima“, navodi zamjenik gradonačelnika Banjaluke Srđan Amidžić.

SDS-ov poslanik u NSRS Davor Šešić, takođe, podržava rad  u javnom interesu, ali upozorava da bi trebalo voditi računa o mogućim malverzacijama i zloupotrebama pomenute odredbe Krivičnog zakonika.

"To će svakako pokazati praksa, eventualne manjkavosti izvršenja ovog člana oko rada u javnom interesu, ali sada je najbitnije da se to počne provoditi i da se na jedan dobar način pristupi odabiru ko su ti ljudi koji zaslužuju i koji treba da budu upućeni na rad u javnom interesu kako bi se postigla svrha sankcije i kažnjavanja“, navodi Šešić. 

Djelatnosti u kojima se može izvršavati ova krivična sankcija su ekologija, humanitarni rad, komunalna djelatnosti, rudarstvo i energetika - poručili su iz Ministarstva pravda RS.

BN TV

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Ministar

28.01.2020 13:43

Na zapadu zatvorenici naplacuju putarine.

ODGOVORITE
Name

Petar Doboj

28.01.2020 13:45

Tečno da je ovo predviđeno zakonom ali se ne koristi. Predviđena je nanogica za kućni zatvor, ali toga nema u Republici Srpskoj. Zato ima u Federaciji BiH. Dakle, kada neko posiječe metar drva da mu se djeca ne smrznu pošalje se godinu dana u zatvor. Tamo ima sve obezbijeđeno umjesto da radi društveno korisne stvari. Zašto je sve ovako? Pa zato što dan zatvora košta zajednicu oko 100.00 KM. Tu se onda stvara prostor za malverzacije odnosno javne nabavke. Onda se pitamo što svi odoše iz ove zemlje.

ODGOVORITE
Name

Kod nas

28.01.2020 13:47

Najveći je problem što oni koji bi trebali biti po zatvorima i okovani tucati kamen, odlučuju o svemu pa i o ovom pitanju. Bezbjednost je na nivou da, otimaju ljude u pola centra grada pa ih potom ubijaju. Kada je po ovom pitanju išta rekao Igorov ulizica i papak? Kada će odgovarati iko zbog piralena, zbog trovanja "eko" toplanom, zbog silnih malverzacija i krađe pod patronatom gradonačelnika i zamjenika???

ODGOVORITE
Name

GUBL

28.01.2020 14:38

Pa cijelu gradsku upravu u Banja Luci da pošalju na pošumljavanje isječene šume za eko toplanu i čišćenje kruga incela trebalo bi makar jedan mandat da rade

ODGOVORITE
Name

Bivsi Lopov

28.01.2020 15:29

Kada kazete "javni interes", vjerujte da iza svega ipak stoji privatni i licni interes. Za osudjenika je naj bolje i naj jeftinije da cami u zatvoru i da nista ne radi, bitno da ima dobro vladanje i to je to.

ODGOVORITE