Netanjahu će tražiti imunitet od palamenta

- Premijer Izraela Benjamin Netanjahu je zvanično najavio da će tražiti od parlamenta, Kneseta, imunitet od sudskog gonjenja u tri korupcionaška slučaja.

Svijet 01.01.2020 | 22:44
Netanjahu će tražiti imunitet od palamenta

Netanjahu je to rekao na konferenciji prenošenoj preko televizije, braneći svoju odluku i rekavši da planira da predvodi zemlju još mnoge godine.

Njegova najava usledila je posle više meseci izbegavanja odgovora na pitanje koje su mu namere.

Izraelski premijer je čak jednom izjavio za TV Kanal 12 da neće tražiti imunitet, podsećaju izraelski mediji.

Sada je objasnio da će zvaničan zahtev predati predsedniku Kneseta Juliju Edelštajnu.

Na osnovu izmene zakona poslanici izraelskog parlamenta nemaju automatski imunitet od sudskog gonjenja već moraju zahtevati da se ostali članovi o tome izjasne na plenarnoj sednici.

Kada Netanjahu podnese zahtev proces protiv njega se zamrzava do odluke Kneseta.

Netanjahu je najavio svoj zahtev nekoliko sati pre isteka roka da to učini. Izraelski mediji navode da su Netanjahuovi savetnici zabrinuti jer veruju da javnost ne smatra zahtev popularnim potezom i misle da bi mogao da naruši njegove šanse za pobedu na izborima.

Izraelski premijer nije siguran da će većina od 120 poslanika biti za to da mu se da imunitet ali da ga nije zahtevao sudski proces bi odmah počeo,a ovako je dobio na vremenu. U ovom trenutku nema parlamentarnog odbora koji bi se o zahtevu prvi izjasnio, a to znači da bi Kneset o tome mogao odlučivati tek nakon izbora.

Netanjahuov rival lider saveza partija centra Plavo i belo Beni Ganc je povodom najave rekao da Netanjahu zna da je kriv i osudio takav potez.

On je u novembru optužen za prevaru, zloupotrebu poverenja u tri korupcionška slučaja, uključujući mito u jednom od njih. Izraelski lider poriče da je bilo šta loše učinio i tvrdi da su mediji, policija i sudstvo vodili "lov na veštice" protiv njega.

Netanjahu, koji je na čelu izraelske vlade preko 13 godina, više od bilo kog prethodnika, se sumnjiči da je primao skupe poklone od bogatih pristalica i za političke ustupke u zamenu za povoljno izveštavanje u medijima.

(Beta)

Netanjahu je nedavno velikom većinom glasova izabran za lidera konzervativnog Likda na unutarpartijskim izborima.

Komentari / 0

Ostavite komentar